Πέμπτη 04/10/2018 - 13:36
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡ. ΛΙΟΝΗ ΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Να μη σκεφθεί καν η κυβέρνηση να φορτώσει νέα βάρη στο λαό για τις τράπεζες (AUDIO)

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει αυτή η σταθερότητα που διαφημίζει η κυβέρνηση», τόνισε ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις εξελίξεις στις τράπεζες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, την Πέμπτη 4 Οκτώβρη, ανέφερε πως οι εξελίξεις με τις τράπεζες αποδεικνύουν ότι η καλλιέργεια ενός κλίματος «κανονικότητας» και εφησυχασμού πηγαίνει στο βρόντο.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πτώση των τραπεζικών μετοχών οφείλεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, σημείωσε πως δεν είναι μόνο «κερδοσκοπική πίεση», καθώς η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών «έχει τα μαύρα της τα χάλια» και τα «κόκκινα» δάνεια «είναι στον αέρα και γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωράει επιθετικά στους πλειστηριασμούς». Πρόσθεσε πως «βεβαίως υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία όμως δεν αφορούν οικονομικά συμφέροντα στενά. Αφορούν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας, αλλά και γεωπολιτικές πιέσεις που μπορεί να ασκούνται από διάφορα κέντρα».

Μάλιστα προειδοποίησε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη νέας κρατικής στήριξης των τραπεζών, η οποία με βάση το ευρωενωσιακό πλαίσιο και τις εξελίξεις στην Ιταλία θα οδηγήσει σε ένα bail in (διάσωση εκ των έσω). Δηλαδή, για να καλυφθούν τα προβλήματα των τραπεζών, θα χρησιμοποιηθούν χρήματα που βρίσκονται μέσα στις τράπεζες («κούρεμα» καταθέσεων).

Ο Γρ. Λιονής διευκρίνισε πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει στην κυβέρνηση να πάει σε μια λύση που θα περνάει το βάρος της κρίσης των τραπεζών στον ελληνικό λαό, είτε μέσα από την επέκταση των πλειστηριασμών είτε μέσα από το ενδεχόμενο να πληρώσουν οι μικροκαταθέτες με ένα bail in. «Να μην περάσει καν από το μυαλό της κυβέρνησης μια τέτοια λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά για το ενδεχόμενο να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει τις νέες περικοπές στις συντάξεις, ο Γρ. Λιονής υπενθύμισε πως το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για τις συντάξεις την οποία απέρριψε η κυβέρνηση. «Είναι παρά πολύ εύκολο να κάνει (η κυβέρνηση) ένα προπαγανδιστικό τρικ, να μεταθέσει απλώς μερικούς μήνες την αλλαγή στο ζήτημα των συντάξεων και να το εμφανίσει αυτό ως πολιτικό δώρο. Αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς περιμένουμε να δούμε συγκεκριμένα την τοποθέτηση της κυβέρνησης», είπε. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τη νέα επιδείνωση που θα ‘ρθει. Πρέπει, δηλαδή, να δούμε την επιδείνωση που έχει έρθει όλο το προηγούμενο διάστημα».