Κυριακή 21/10/2018 - 09:30
ΛΑΡΙΣΑ

Με επιτυχία η εκδήλωση του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940 -1949 (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Μουσείο και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940-1949, στο πλαίσιο της επετείου της συμπλήρωσης 10 χρόνων του Μουσείου αλλά και με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 74 χρόνια απελευθέρωσης της Λάρισας στις 23 Οκτώβρη 1944, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Οκτώβρη στο χώρο του Μουσείου στα Αμπελάκια.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με τον ύμνο του ΕΑΜ. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Άγις Παπαστεργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, ο οποίος, μεταξύ, ανέφερε ότι: «Στις 28 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν κιόλας 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου στο ειδικά διαμορφωμένο σπίτι, όπου κατοικούσε ο Θανάσης Χαμαϊδής και το οποίο ο ίδιος δώρισε στο κόμμα του. Από το 2006 που άρχισαν οι εργασίες οι οποίες αποπερατώθηκαν το 2008 και τέλος Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου έγιναν τα εγκαίνια. Σ' αυτά τα 10 χρόνια, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, με τη σταθερή μέριμνα του Κόμματος, της Διοικούσας Επιτροπής, με τη συγκινητική υποστήριξη πολλών φίλων, κατόπιν και με τη στήριξη του Συλλόγου των φίλων του Μουσείου, το Μουσείο κατάφερε χρόνο με το χρόνο να γίνεται όλο και πιο γνωστό». (Διαβάστε εδώ ολόκληρο τον χαιρετισμό).

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Σερδένης, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι: «Βασικός στόχος του Μουσείου από την ίδρυσή του, είναι η καταγραφή της αληθινής ιστορίας, μέσα από την αποτύπωσή της σε ποικίλης μορφής ντοκουμέντα και ταυτόχρονα η εξαγωγή συμπερασμάτων από την ιστορία της περιόδου στην οποία αναφέρεται το Μουσείο. Η Προβολή μέσα από αυτούς τους στόχους των προϋποθέσεων για ουσιαστική ειρήνη, σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, φιλία με όλους τους λαούς, αφού οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ούτε πετρέλαια, ούτε άλλες πηγές κερδών, αυτά χωρίζουν τους "μεγάλους", που βάζουν τους λαούς να "σκοτώνονται για τ' αφέντι το φαϊ".

Άλλωστε, για τέτοια ιδανικά, για "ειρήνη- προκοπή" αγωνίστηκαν οι Εαμικές αντιστασιακές οργανώσεις τότε, καθώς και ο ΔΣΕ αργότερα, μία από τις κορυφαίες σελίδες της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Στο Μουσείο (σε τούτο το σπίτι) που τυπώνονταν παράνομα εφημερίδες, προκηρύξεις και ανακοινώσεις, την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής, διαπιστώνει ο αναγνώστης την τεράστια προσπάθεια που γινότανε εκείνη την περίοδο για να ενημερώνεται, να οργανώνεται και να εμψυχώνεται ο λαός. Υλικό το οποίο δουλεύτηκε από ομάδα δουλειάς συντρόφων και συντροφισσών, άλλων συνεργατών μας, και τώρα ποια είναι ψηφιοποιημένο και έτοιμο για καταχώρηση κατά χρονολογική σειρά. Υπάρχουν αξιόλογα έργα εξόριστων τα οποία δώρισαν στο Μουσείο. Αρκετά βιβλία και φωτογραφίες αγωνιστών και αγωνιστριών που έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο την περίοδο 1940 ως το 1949 αλλά και μετέπειτα στους κοινωνικούς αγώνες που έδωσε ο λαός μας.

Όμως για μας, το σημαντικότερο επίτευγμα είναι ότι μέσα από τον τρόπο λειτουργίας μας καταφέραμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων, των Λυκείων καθώς και σε εργαζόμενους και ιδιαιτέρα σε νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, όπως και σε μαζικούς φορείς, αλλά και σε μεμονωμένους επισκέπτες να αποκτήσουν πιο στέρεες γνώσεις για την ηρωική αντίσταση που έκανε ο λαός μας εκείνη την περίοδο και κύρια μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ ,της ΕΠΟΝ στα οποία ήταν ο κύριος αιμοδότης το ΚΚΕ. (…)

Ωστόσο, και μέσα από τη σημερινή εκδήλωση όλοι μας μπορούμε να δώσουμε την υπόσχεση ότι θα στηρίξουμε ολόπλευρα τον χώρο αυτό, τόσο με την παροχή νέου υλικού όσο και με τη ενεργή στήριξή μας, ατομικά και συλλογικά, ώστε να πληθύνουν και να διευρυνθούν εκδηλώσεις και δράσης του Μουσείου. Είναι ένα μικρό χρέος απέναντι στους χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο απέναντι στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φτώχεια, την ανέχεια, τον πόλεμο, το φασισμό, που γεννά το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Για την τελική νίκη, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949 αποτελεί έναν ακόμα άθλο, από αυτούς που μετά από 100 χρόνια δράσης, μόνο οι κομμουνιστές έχουν πια συνηθίσει να κατορθώνουν!». (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία)

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα.