Σάββατο 17/11/2018 - 17:00
ΤΡΙΚΑΛΑ

Να μη γίνει η θεσσαλική γη ορμητήριο των φονιάδων των λαών (ΦΩΤΟ)

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν από χθες στα Τρίκαλα, αρκετός κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, των σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος και συμμετείχε στην αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (όπως ονομάζεται η κεντρική πλατεία των Τρικάλων) με απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και συνεχίστηκε με χαιρετισμό από τον Γιώργο Λιατίφη, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων στον κλάδο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων ο γραμματέας της Λάζαρος Τσουμένης.

Η διαδήλωση ήταν ένα ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, δίνοντας τη γη και τον αέρα της Θεσσαλίας να γίνει «πεδίο βολής» για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες. Τονίστηκε ότι μόνο μ' ένα τέτοιο μήνυμα τιμάται ο ξεσηκωμός στο Πολυτεχνείο, αφού στις πύλες του δέσποζαν τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», αναδεικνύοντας τον υπαίτιο για την επιβολή της δικτατορίας.

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη που βρίσκεται στην πλατεία. Στεφάνια κατέθεσαν η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Σύλλογος Μισθωτών Λογιστών και Βοηθών Λογιστών, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Γραμματεία Τρικάλων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ), το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ, η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του αγώνα, ακολούθησε, παρά τη συνεχή βροχόπτωση, δυναμική πορεία στους δρόμους των Τρικάλων με συνθήματα όπως «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «Καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι Αμερικανοί», αλλά και «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες».