Κυριακή 25/11/2018 - 22:01

Συγκίνησε και ξεσήκωσε το κοινό η μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Συγκίνησε και ξεσήκωσε η μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της Ελλάδας που η τέχνη τους συνάντησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας. Εναλλάξ με τα τραγούδια οι στίχοι του δικού μας, του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που έγραψε για το Κόμμα του, ακούγονταν από τους ηθοποιούς: Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρη Καταλειφό, Γιώργο Κιμούλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Φίλιππο Σοφιανό.

«...Πολύ πονέσαμε σύντροφοι,

πολύ ξαγρυπνήσαμε

πολύ μακριά κοιτάξαμε.

Από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο.

-δικό μας αίμα

τρία κόκκινα γράμματα

σεμνή υπογραφή του λαού μας

στις λεωφόρους του μέλλοντος-

ο δρόμος φεύγει γρήγορα

η Ιστορία δε γυρίζει πίσω...»

Την αυλαία της συναυλίας άνοιξαν ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιώργος Νταλάρας, με το «Ανεμολόγιο». Ξεκινώντας ο Γ. Νταλάρας σημείωσε: «Xρόνια πολλά! Eίναι υπέροχη η βραδιά! Xρόνια Πολλά! Με δύναμη και θάρρος όπως οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Το χει ανάγκη η χώρα αυτό το θάρρος στις μέρες μας. Να 'στε όλοι καλά!»

Στη συνέχεια τραγούδια μελοποιημένα από το Χρήστο Λεοντή, τον «Οδηγητή» του Κ. Βάρναλη και «Αυτά τα κόκκινα σημάδια» του Γ. Ρίτσου, ερμήνευσε ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Ακολούθησε ο Μανώλης Μητσιάς που μας ταξίδεψε με την «Πυρόγα», το «Μια φορά κι έναν καιρό», που όπως είπε γράφτηκε πριν 50 χρόνια και μοιάζει σα να 'ναι για σήμερα και τη «Μέρα Μαγιού» από τον «Επιτάφιο» σε μουσική Μ. Θεοδωράκη καλώντας όλο το στάδιο να τραγουδήσει μαζί του. Ακολούθησαν στη σκηνή της συναυλίας η Ρίτα Αντωνοπούλου που ερμήνευσε το «Μιλώ για τα παιδιά μου» του Γ. Μαρκόπουλου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός, η Γλυκερία, η Μαρία Φαραντούρη, η Καλλιόπη Βέττα.

Ακόμα τραγούδησαν οι: Γιώργος Γεωργακάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Ροδάνθη Κασκαφέτου, Περικλής Μαλακατές, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Αμέρισσα Φτούλη.

Ιδιαίτερη στιγμή της συναυλίας, όταν ακούστηκε το διεθνιστικό επαναστατικό τραγούδι «Pantiera Rossa», με τις κόκκινες σημαίες να υψώνονται ακόμα πιο πολύ, και οι ξένες αντιπροσωπείες να συμμετέχουν με το δικό τους τους ξεχωριστό τρόπο και να υψώνουν τα δικά τους κόκκινα λάβαρα.

Η συναυλία έκλεισε με τους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν τη Διεθνή.

Την ορχήστρα διηύθυνε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και έπαιξαν οι μουσικοί: Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Αποστόλης Βαλαρούτσος (κιθάρα), Πάνος Ζιάβρας (κρουστά), Σταύρος Καβαλιεράτος (μπάσο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Γιώργος Τσοκάνης (πιάνο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Κώστας Σταυρόπουλος (κιθάρα-μπαγλαμάς), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι) και Παναγιώτης Λυκούδης (τρομπόνι).