Τρίτη 18/12/2018 - 08:18
ΕΕΔΥΕ

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Τον προγραμματισμό δράσης για το 2019 συζήτησε σε διευρυμένη Σύνοδο το Εθνικό Συμβούλιο

Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε διευρυμένη Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η οποία ασχολήθηκε με τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, εξέτασε τη δράση που αναπτύχθηκε τη χρονιά που μεσολάβησε από το 18ο Συνέδριο (Δεκέμβρης 2017) και καθόρισε τον προγραμματισμό της δράσης της ΕΕΔΥΕ και των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης για το 2019.

Όσον αφορά το σχεδιασμό της δράσης για το 2019, η Σύνοδος αποφάσισε την επικέντρωση στη δουλειά με την ειδική έκδοση «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών», στη μελέτη, αξιοποίηση και πλατιά διακίνησή της. Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, στόχος είναι η ειδική αυτή έκδοση «να αποτελέσει βασικό εργαλείο στα χέρια των Επιτροπών για το άνοιγμα της δουλειάς μας. Να συμβάλουμε στο να διαμορφώσει κριτήριο ο κόσμος γύρω από το ρόλο και το χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών αυτών οργανισμών».

Πρωτοβουλία ακόμη θα αναληφθεί, με ειδική ανακοίνωση και αξιοποίηση συσκέψεων, εκδηλώσεων κ.λπ., για τη συμπλήρωση τον προσεχή Μάρτη 20 χρόνων από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, «για να αναδειχθούν τα τραγικά γεγονότα και οι συνέπειες της ευρωΝΑΤΟικής παρέμβασης στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, ο ρόλος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της παρέμβασής τους όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή των Βαλκανίων, που είχαν στρατηγική στόχευση μέσα, από έωλα προσχήματα μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», σημειώνεται στην εισήγηση.

Το διάστημα εκείνο, στο Βελιγράδι θα πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις και συνεδρίαση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στις οποίες θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ακόμα, αποφασίστηκε η διοργάνωση Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη του 2019, με περιεχόμενο την καταγγελία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ, που συμπληρώνει τα 70 χρόνια, και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς τους.

Από τον προγραμματισμό δράσης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η προετοιμασία των εκδηλώσεων μνήμης που κάθε Αύγουστο πραγματοποιούνται για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Τέλος, αποφασίστηκε η συνέχιση των παρεμβάσεων με βάση την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για τα σχολεία, την πραγματοποίηση λαχειοφόρου αγοράς για το 2019 κ.λπ.

Εισηγητικά σημειώθηκε η ανάγκη μέσα από τη συνολική δραστηριότητα της ΕΕΔΥΕ να αναδειχθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η αναγκαιότητα της συμμετοχής του λαού στην πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και της κατανόησης από ταξική σκοπιά τού «εμείς και αυτοί» ως βάσης για να μη συρθεί ο λαός στις επιλογές της κυρίαρχης τάξης ως «εθνικά αναγκαίες». Επίσης, να αντιμετωπιστούν ο αποπροσανατολισμός και ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί

Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις, εισηγητικά έγινε εκτενής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών. Στις θερμές εστίες πολέμου που καίνε στην υδρόγειο και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή μας, με επίκεντρο τα ενεργειακά κοιτάσματα. Ακόμα, στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της χώρας μας.

Εκφράστηκαν επίσης η αλληλεγγύη στους λαούς της Συρίας και της Παλαιστίνης, η ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνιακαι ειδικότερα για τη συμφωνία των Πρεσπών, που προωθεί τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή και διατηρεί τα σοβαρά στοιχεία αλυτρωτισμού. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μη νομιμοποιηθεί η συμφωνία στη συνείδηση του λαού, δίχως ταυτόχρονα να καταπιεί το εθνικιστικό δηλητήριο.

Εκτενής αναφορά έγινε και στο Κυπριακό, όπου καταγράφηκε με ανησυχία η κινητικότητα που παρουσιάζεται γύρω από το ζήτημα της επίλυσής του, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Αναστασιάδη περί «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας», που ανοίγει το δρόμο και ενισχύει τη θέση για τα δύο συνιστώντα κράτη, κινείται δηλαδή στη λογική των δύο κρατών.

Η ΕΕΔΥΕ επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό, τη θέση της για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των κατοχικών και όλων των ξένων στρατευμάτων, το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων, τη θέση για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, την αντίθεσή της σε κάθε διχοτομική λύση και στο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων.

Η εισήγηση στάθηκε ακόμη στο Προσφυγικό, καταγγέλλοντας τη συγκυβέρνηση, που πρωτοστατεί στον αποπροσανατολισμό του λαού και στον εξωραϊσμό των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Παλεύουμε για άμεσα μέτρα ανακούφισης, κλείσιμο των hot spots, ανθρώπινα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, κατάργηση των κανονισμών Δουβλίνο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ», τονίστηκε.

Η ΕΕΔΥΕ προειδοποιεί πως «οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018 "κουμπώνουν" με την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ» και πως «η συστηματική καταδίκη του εγκληματικού ρόλου του ΝΑΤΟ ως οπλισμένου χεριού του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού επιβάλλεται να συνδυάζεται με την αποκάλυψη και καταδίκη του ρόλου της ΕΕ και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ)», οι αξίες της οποίας «είναι βουτηγμένες στο αίμα των λαών με πολέμους, επεμβάσεις και καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων».

Βρώμικος ο ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης, που «στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση» και ταυτόχρονα «εμπλέκει τη χώρα μας ολοένα και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους» και «γίνεται σημαιοφόρος για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνοντας επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον ευρωατλαντικό δίκτυο βάσεων - στρατηγείων - υποδομών και δημιουργεί ακόμη και νέες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο, Σύρο, Κάρπαθο, Τυμπάκι κ.α.). Ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, γίνεται μαγνήτης επιθέσεων σε περίπτωση τοπικού ή γενικευμένου πολέμου».

«Η κυβέρνηση παίζει βρώμικο ρόλο, καθώς δεν χάνει ευκαιρία να εξωραΐζει τον εγκληματικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους για τα δήθεν οφέλη από την ύπαρξη και τη δημιουργία των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών στη χώρα μας, να παρουσιάζει ως παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την ώρα που η ίδια η Ιστορία, με τις δεκάδες πολεμικές επεμβάσεις και τις εκατόμβες θυμάτων, αλλά και η καθημερινότητα, τους διαψεύδουν κατηγορηματικά. Σπέρνει τον επικίνδυνο εφησυχασμό. Επιχειρεί με κάθε τρόπο να αμβλύνει τα αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά του λαού μας», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

«Επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας πως η αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας και η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόλεμο, την προσφυγιά (...) Τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού, είναι αντίθετα με τους στόχους και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης και των μονοπωλιακών ομίλων. Συνεπώς, ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναινέσει στη σφαγή του, είτε με τα αντιλαϊκά μέτρα είτε με τους πολέμους και τις επεμβάσεις, αντίθετα πρέπει να αντιδράσει και να ισχυροποιήσει την πάλη κατά των δυνάμεων που τον οδηγούν να γίνει κρέας στις πολεμικές μηχανές των ιμπεριαλιστών», καταλήγει η εισήγηση.