Τρίτη 19/02/2019 - 19:22
ΚΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συλλυπητήρια για το θάνατο 19χρονου διανομέα μετά από τροχαίο εν ώρα εργασίας

Η ΚΟ Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 19χρονου διανομέα που έχασε τη ζωή του, υποκύπτοντας στα τραύματά του λίγες μέρες μετά το τροχαίο που είχε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εν ώρα εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός διανομέας εξέπνευσε στην εντατική μονάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν από τις 12 Φλεβάρη ύστερα από τροχαίο εν ώρα εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Όσο και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για αύξηση στον κατώτατο μισθό και την κατάργηση του υποκατώτατου, οι απαράδεκτοι όροι δουλειάς και αμοιβής που αντιμετωπίζουν και οι ντελιβεράδες είναι εδώ! Συνεχίζονται τα 10ωρα, κάτω από μεγάλη πίεση για να "βγει η δουλειά", χωρίς ρεπό μες στη βδομάδα, ενώ την ίδια ώρα το ωρομίσθιο της τάξης των 2 ευρώ - 3 ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Επιπλέον τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, αφού πέρα από τη μεγάλη κούραση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων, καλούνται να δουλέψουν ακόμα και μέρες με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.

Μέχρι και στο θάνατο οδηγεί ο αγώνας για το μεροκάματο σε ένα σύστημα όπου μπαίνουν μπροστά τα κέρδη, ενώ οι ανθρώπινες ζωές δεν μετράνε. Βασικοί υπεύθυνοι υπάρχουν και έχουν όνομα. Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που επιτρέπει στην εργοδοσία να μην παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τον εργαζόμενο. Μας μιλάνε για ανάπτυξη και για έξοδο από τα μνημόνια, για επιστροφή στην κανονικότητα, την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοί μας χάνουν τη ζωή τους.

Το θανατηφόρο αυτό "ατύχημα" έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα νεκρό στη μακρά ματοβαμμένη λίστα των διανομέων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο δεν πρέπει να δεχτεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ως εδώ!

Είναι ώρα κάθε εργαζόμενος να συμπορευτεί με τους κομμουνιστές μέσα στους χώρους δουλειάς, που πρωτοστατούν στην πάλη για κλαδικές Συμβάσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας, για ΣΣΕ υποχρεωτικές για όλους. Για επαναφορά και διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Επιπλέον για τους διανομείς τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα κίνησης να είναι πληρωμένα από τους εργοδότες τους και όχι από τις δικές τους τσέπες.

Καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου να κάνουν κριτήριο την καθημερινότητά τους στη δουλειά, στο σπίτι, γενικότερα στη ζωή τους. Διέξοδος και ελπίδα υπάρχει. Βρίσκεται στον αγώνα με το ΚΚΕ. Στην οργάνωση της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες μας».