Τρίτη 26/02/2019 - 18:19
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τις καταστροφές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων

Από το site zarpanews.gr
Από το site zarpanews.gr

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ για τις καταστροφές στην Κρήτη εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων αναφέρει:

«Οι μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, που οδήγησαν στην απώλεια 5 ανθρώπων (4 στο Νομό Ηράκλειου την προηγούμενη εβδομάδα και 1 στο Νομό Χανίων χθες) και σε μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο, υποδομές, λαϊκές κατοικίες, περιουσίες, αποτελούν τον καθρέφτη του σημερινού δρόμου ανάπτυξης που δεν συμβαδίζει με τη ζωή και τις ανάγκες του λαού.

Μέχρι σήμερα ειδικά στο Νομό Χανίων αλλά και Ρεθύμνου, δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα αφού το επαρχιακό δίκτυο (δρόμοι και γέφυρες) στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι κατεστραμμένο, τα περισσότερα χωρίς νερό και ρεύμα.

Στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, που σε μερικά σημεία είναι κλειστός ήδη σχεδόν 2 μήνες, έγιναν δεκάδες κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το μήκος του, καθιστώντας τον επικίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και από κοντά και η Περιφέρεια και οι δήμοι της Κρήτης, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, των αναπτυξιακών συνεδρίων που έστηναν το προηγούμενο διάστημα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παντελής έλλειψη για χρηματοδοτήσεις αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα σε μονοπωλιακούς ομίλους για έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και χρυσοπληρώνει για τη χρήση τους ο λαός.

Η έκταση των καταστροφών θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, ενίσχυσης του δικτύου, καθαρισμός των ρεμάτων κλπ. και όχι να αφήνουν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση το λαό στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Αν και οι ελλείψεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια από το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας Κρήτης, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης.

Αυτή τη στιγμή προέχει η άμεση διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, άμεσα να ενισχυθούν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, να αποκατασταθεί το επαρχιακό δίκτυο και ειδικά η ασφαλής κυκλοφορία στον ΒΟΑΚ. Άμεση και ασφαλής αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών. Με το πέρας της κακοκαιρίας να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και η φυτική και ζωική παραγωγή, να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές.

Οι κάτοικοι των περιοχών να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και προστασίας με κατασκευή νέων, σύγχρονων τεχνικών έργων που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών».

Περιοδείες στις πληγείσες περιοχές και παρέμβαση σε Βουλή και Ευρωβουλή

Στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου περιόδευσαν μέλη των Τομεακών Επιτροπών του ΚΚΕ ενώ παρέμβαση στη Βουλή για την άμεση καταγραφή και αποζημίωση για τις καταστροφές στις λαϊκές περιουσίες έκανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ στη Βουλή (διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο).

Επίσης, κατεπείγουσα Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Από το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ