Τρίτη 05/03/2019 - 19:32
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων στο Γέρακα

Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ,«καλεί το λαό της περιοχής, τους γονείς και τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς να υποδεχτούν στη γειτονιά μας τα κατατρεγμένα προσφυγόπουλα, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να δείξουν από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο», με αφορμή τα σχέδια για εγκατάσταση Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων στο Γέρακα. Καλεί, παράλληλα, «να απομονώσουν ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αθωώνουν τα αφεντικά και το σύστημά τους».

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και απαραίτητων δικαιολογητικών για την επανένωση όσων από τα προσφυγόπουλα οι γονείς βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και την ομαλή λειτουργία του κέντρου, την εκπαίδευση και την υγειονομική κάλυψη των προσφυγόπουλων, «με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της Περιφέρειας Αττικής και της Δημοτικής Αρχής Παλλήνης, ο καθένας από την μεριά του να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, πετώντας έξω τις διάφορες ΜΚΟ»

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι προετοιμασίες για τη δημιουργία ανοιχτής δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στην περιοχή Δέση του Γέρακα. Επίσημη ενημέρωση τόσο από τα συναρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την Περιφέρεια και το Δήμο Παλλήνης δεν υπάρχει. Μέσα λοιπόν στην έντονη φημολογία κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που δήθεν ανήκουν στο "προοδευτικό τόξο" να χαϊδέψουν τα αυτιά άναρθρων εθνικιστικών κραυγών, για κάποια ψηφαλάκια παραπάνω.

Οι εικόνες προσφυγόπουλων να στοιβάζονται στα διάφορα Hot - Spot, άλλα να πνίγονται στο Αιγαίο από τις τρύπιες βάρκες κάποιου δουλέμπορου, οι εικόνες παιδιών να ξεπαγιάζουν μέσα σε σκηνές και κοντέινερ χωρίς ούτε τα απαραίτητα είναι εικόνες που δεν έρχονται από κάπου πολύ μακριά, είναι εικόνες από την καθημερινότητα που υπάρχει στη νησιωτική Ελλάδα. Είναι εικόνες που έχουν ενόχους, που επίσης δεν είναι κάποιοι πολύ μακριά από την καθημερινότητά μας.

Για όλη αυτή την κατάσταση που ζει ένα ανήλικο προσφυγόπουλο προφανώς δεν φταίει το ίδιο, υπάρχει ένοχος. Για τους γονείς του, που σκοτώθηκαν από κάποιον "έξυπνο" ΝΑΤΟικό πύραυλο, δεν φταίει το ίδιο, υπάρχει ένοχος. Για τους γονείς του, που πνίγηκαν στο πέρασμα προς τη χώρα μας, δεν φταίει το ίδιο, υπάρχει ένοχος. Για τους γονείς του, που βρίσκονται σε κάποιο άλλο μέρος της Ευρώπης και του απαγορεύεται να πάει να βρεθεί μαζί τους, δεν φταίει το ίδιο, υπάρχει ένοχος.

Για όλη αυτή την κατάσταση ένοχη είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει καταδικάσει στον εγκλωβισμό στη χώρα μας δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Είναι ένοχη γιατί είναι η ίδια πολιτική που γεννάει τους πολέμους, τη φτώχεια, την προσφυγιά. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των "διαβολικά καλών" φίλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και των συμμάχων τους, που για τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους δικούς τους και των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει σημαιοφόρος τους. Προφανώς μέσα στους σχεδιασμούς αυτούς είναι και η μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, για νέους βομβαρδισμούς και πολέμους που προκαλούν τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση.

Όλη αυτή η κατάσταση βοηθάει τον καθένα να βγάλει συμπεράσματα για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν και η κυβέρνηση, που με σπουδή υλοποιεί αυτή την πολιτική του εγκλωβισμού, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που "εγκλωβίζουν" το λαό στο "ρεαλισμό" της αποδοχής αυτού του εγκλήματος, που προτείνουν κέντρα-φυλακές για να μη χαλάει και η εικόνα της πόλης, εκείνες οι δυνάμεις που ρίχνουν το φταίξιμο στους ξεριζωμένους λες και ήταν επιλογή ενός πρόσφυγα ή μετανάστη να εγκλωβιστεί εδώ και να κινδυνεύει η ζωή του από τη διαβίωση σε τέτοιες άθλιες συνθήκες.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής, τους γονείς και τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς να υποδεχτούν στη γειτονιά μας τα κατατρεγμένα προσφυγόπουλα, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να δείξουν από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Να απομονώσουν ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αθωώνουν τα αφεντικά και το σύστημά τους.

Απαιτούμε με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της Περιφέρειας Αττικής και της Δημοτικής Αρχής Παλλήνης, ο καθένας από τη μεριά του να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, πετώντας έξω τις διάφορες ΜΚΟ. Άμεσα να παρθούν μέτρα για:

  • Την άμεση έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και απαραίτητων δικαιολογητικών για την επανένωση όσων από τα προσφυγόπουλα οι γονείς βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων, τα οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των Σχολικών Επιτροπών. Αυτό προϋποθέτει να πάρουν πόδι οι διάφορες ΜΚΟ που λυμαίνονται τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης.
  • Κομβικό ζήτημα είναι η εξασφάλιση της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας των προσφυγόπουλων. Αν το παιδί δεν συστηματοποιήσει τη γνώση της μητρικής του γλώσσας, τότε θα είναι φτωχό και στη γλώσσα της χώρας υποδοχής.
  • Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να στηριχθούν παιδαγωγικά και επιστημονικά οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνη εκπαίδευσης προσφυγόπουλων. Με σεμινάρια, έκδοση παιδαγωγικού βοηθητικού υλικού, βιβλίων. Να σταματήσει εδώ και τώρα η πάσης φύσεως ανάμειξη πρεσβειών, όπως της αμερικάνικης, για την "επιμόρφωση των εκπαιδευτικών".
  • Την ύπαρξη και ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση τις παραδόσεις, τον Πολιτισμό και την Ιστορία του κάθε λαού. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να υλοποιούνται μέσα στο σχολείο και τις δομές, σε μουσεία, βιβλιοθήκες και χώρους Πολιτισμού.
  • Εξωσχολικές δραστηριότητες που θα ενισχύουν το αίσθημα της συλλογικότητας, της ασφάλειας και της αλληλεγγύης. Αξιοποίηση του Αθλητισμού ως εργαλείου.
  • Μόνιμοι σταθμοί στήριξης των παιδιών μέσα στο χώρο, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση.
  • Άμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κλπ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.

Τα προσφυγόπουλα δεν χρειάζονται ούτε την κοσμοπολίτικη φιλανθρωπία ούτε τον οίκτο. Είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Κοινός ο εχθρός και κοινός ο αγώνας και η προοπτική του. Μια κοινωνία χωρίς πολέμους, προσφυγιά, ανεργία και εκμετάλλευση».