Τετάρτη 06/03/2019 - 16:00

Με επιτυχία εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Κυδιάντα Λαγκάδας Χίου (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση του παραρτήματος Χίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Κυδιάντα της Λαγκάδας που συνδιοργανώθηκε με την ΤΕ Χίου του ΚΚΕ.

Από νωρίς το πρωί, σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος είχαν στολίσει το χώρο της Κυδιάντας. Το μνημείο των πεσόντων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στην άκρη του μισογκρεμισμένων σπιτιών του ανταρτοχωριού, στέκει δίπλα από τα βουνά που είχαν χιλιοπερπατήσει και είχαν γίνει το δεύτερο σπίτι των ανταρτών.

Για άλλη μια χρονιά, φίλοι και σύντροφοι από τα γειτονικά χωριά της Λάγκαδας και των Καρδαμύλων, αλλά και από κάθε γωνιά του νησιού, έδωσαν το μήνυμα ότι οι θυσίες των συντρόφων και αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΔΣΕ θα βρουν δικαίωση με την ενίσχυση των αγώνων του σήμερα.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χίου της ΠΕΑΕ - ΔΣΕ Δημήτρης Ψωμαδάκης κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο πάρεδρος της κοινότητας της Λαγκάδας Στέφανος Τσίγκος.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε η Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ Μαρίνα Κυριάκου. «Κάθε χρόνο εδώ στην Κυδιάντα, η σκέψη μας πάει σ' αυτούς που δεν είναι πια κοντά μας. Σ' αυτούς που είτε έφυγαν πλήρεις ημερών, ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες είτε σε εκείνους που τα έδωσαν όλα για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Σ' αυτούς που έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα για τη ζωή του λαού μας, για να ζήσουμε εμείς οι νεότεροι, τα παιδιά μας, καλύτερες μέρες. Για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, καταπίεση, πολέμους. Η παρακαταθήκη που μας άφησαν είναι πολύτιμη», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «ο αγώνας τους συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Τον συνεχίζουμε όλοι εμείς. Για να δυναμώσει κι άλλο αυτή η προοπτική καλούμε να δυναμώσουμε τον μοναδικό πόλο της αντίστασης και της προοπτικής για το λαό σήμερα. Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, κόντρα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που στήνεται για να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουμε ανάσες ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, να ανοίξουμε το δρόμο για να επιβάλουμε ριζικές αλλαγές, για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας».

Αναφερόμενη στην πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι αυτή υπηρετεί να ευρωΝΑΤΟικά συμφέροντα στην περιοχή για την υλοποίηση των οποίων πρωτοστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό του κεφαλαίου στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής.

Επίσης, αναφερόμενη στις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είπε χαρακτηριστικά ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει...», καταλογίζοντας τεράστια ευθύνη «...όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της χώρας, αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων με διάφορα προσχήματα, όπως ότι «δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα», ότι «πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή» - που ποτέ δεν την βρίσκουν», παρατηρώντας ότι «όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η σημερινή, που επικαλείται καπηλευόμενη την Ιστορία των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ, μολύνοντάς την, αφού την ταυτίζει με την πολιτική της, ακολουθεί την ίδια ρότα με τις προκατόχους της και δεν τις διεκδικεί. Γιατί ταυτίζεται με τις επιλογές και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, που δεν θέλει να διαταραχθούν η θέση και η σχέση της με την ΕΕ και ιδιαίτερα με τη Γερμανία, αφού είναι το ηγετικό κράτος στη διακρατική αυτή ιμπεριαλιστική ένωση.

Το Κόμμα μας, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει πολύμορφα το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, Ερωτήσεις και Επερωτήσεις, με επιστολές στους Προέδρους και πρωθυπουργούς της Γερμανίας».

Αναφερόμενη στη Χίο και στις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής στο νησί:

«Οι συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων δημιουργούν τραγικές συνέπειες για χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στο νησί. Όλοι όσοι φωνάζουν και διαμαρτύρονται για το "χοτ σποτ", όλοι όσοι χειροκρότησαν τη δημιουργία του με χειροκροτήματα για τις συνθήκες εγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων σήμερα υποκρίνονται όταν εμφανίζονται αγανακτισμένοι. Γιατί δεν υπερψήφισαν το σταθερό αίτημα του Κόμματός μας που τέθηκε από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δ. Συμβούλιο για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων, το κλείσιμο του χοτ σποτ κόντρα στη συμφωνία εγκλωβισμού τους ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Αίτημα που στηρίζεται από πολλούς φορείς και στα άλλα νησιά του Αιγαίου;

Αντ’ αυτού βλέπουμε τον ίδιο τον δήμαρχο να συναντιέται εν κρυπτώ με τον Αμερικανό Πρέσβη Πάιατ χωρίς να ενημερώνει τον λαό για το τι συζήτησε, ακόμα κι αν προκλήθηκε δημόσια! Να προσκαλείται σε διάφορες φιέστες του ΝΑΤΟ.

Καθημερινά εκπρόσωποι της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί επιχειρηματολογούν προεκλογικά τάχα για την ανάγκη ενότητας, συνεργασιών, για να εγκλωβίσουν το λαό. Τα πάρε - δώσε όπως και στην κεντρική πολιτική σκηνή, οι διάφορες μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ από πρώην γνωστά και μη εξαιρετέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και αντίστροφα δίνουν και παίρνουν αποδεικνύοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αστικών κομμάτων είναι σχεδόν αόρατες. Διάφοροι και εδώ προσπαθούν να διαχωριστούν από τις ευθύνες της πολιτικής που διαχρονικά ακολούθησαν, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους είτε ως "ανεξάρτητο", είτε ως "νέο", μιλώντας για καινοτομίες και αλλαγές σαν να ήρθαν από παρθενογένεση.

Παρακολουθούμε αλληλοκατηγορίες για ζητήματα όπως η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο νησί από όσους στηρίζουν, υλοποιούν και ψήφισαν τα μνημόνια που τον καταργούν ήδη σε ορισμένα νησιά. Παρακολουθούμε τοπικά κυβερνητικά στελέχη να πανηγυρίζουν για κάθε ψίχουλο που διαφημίζει η κυβέρνηση όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού που δίνουν ως σταγόνα στον ωκεανό προεκλογικά ενεργοποιώντας τον μνημονιακό νόμο πλέον ο μισθός να καθορίζεται με υπουργική απόφαση και όχι μέσα από ΣΣΕ ο μισθός. Πανηγυρίζουν κάθε χρόνο που παραμένουν ανοικτά τα ΕΠΑΛ σαν να ήταν κατάκτηση. Πανηγυρίζουν όταν παρατείνεται η νέα περικοπή στις συντάξεις, για το δήθεν τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας που όμως και τα δύο είναι μόνιμα και αμετάκλητα στη ζωή του λαού.

Ζούμε τις πλημμύρες στο Σαραπιό με κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές αφού τα χρήματα στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης κατευθύνονται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μακριά από τα έργα υποδομών για την προστασία του λαού όπως η αντισεισμική, η αντιπλημμυρική θωράκιση. Πρόσφατα ζήσαμε εργάτες με κίνδυνο της ζωής τους και σε συνθήκες απαγορευτικού να βγαίνουν για δουλειά στο ΝΗΡΕΑ. Από την άλλη, δωράκια χιλιάδων ευρώ από το Δήμο σε επιχειρηματικά συμφέροντα όπως πρόσφατα στο επιμελητήριο για το τουριστικό κεφάλαιο, δάνεια για συντηρήσεις παιδικών σταθμών, που θα τα πληρώσουμε εμείς!

Αυτή η πολιτική υπηρετείται πιστά και προωθείται στην ΕΕ, από τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, την Τοπική Διοίκηση και τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων ή και διάφορους "ανεξάρτητους" σε Δήμους και Περιφέρειες με εξαίρεση τους Κομμουνιστές Δημάρχους που είναι και οι μόνοι που μαζί με το λαό στέκονται εμπόδιο με όρους λαϊκής αντιπολίτευσης.

Φίλες και φίλοι, σ/σσες και σ/φοι,

Σήμερα, άνθρωποι αγωνιστές, που τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους λόγους οι δρόμοι μας χωρίστηκαν, παίρνουν ξανά τη θέση τους στο κίνημα, στο πλάι του ΚΚΕ.

Πολλοί απ' αυτούς που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ή άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, σήμερα, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, βλέπουν στο ΚΚΕ τη μοναδική δύναμη αντίστασης, δύναμη οργάνωσης του λαού.

Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε σήμερα, και από δω, απ' αυτή την εκδήλωση. Απευθύνουμε και σε όσους μας παρακολουθούν σε όσους προβληματίζονται, κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Στους αγώνες και στις εκλογικές μάχες, στις καθημερινές μάχες στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές για ισχυρό ΚΚΕ παντού! Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που γιόρτασαν μαζί μας τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις μας σε όλη την Ελλάδα, και στη Χίο και αναθάρρησαν, είδαν πως η ελπίδα είναι εδώ, στο ΚΚΕ, στην πάλη για την ανατροπή, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, για μια νέα κοινωνία ειρήνης και ευημερίας για όλους και όλες.

Για να μην πιάσουν τα κάλπικα διλήμματα του διπολισμού, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που ορκίζονται και οι δυο τους στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, και επιλέγουν εκμεταλλευτές του ιδρώτα του λαού μας για να κάθονται στο σβέρκο του λαού κάθε τετραετία. Μπορούμε να δώσουμε τη δική μας ενιαία απάντηση στην ενιαία επίθεση που εξαπολύουν οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρή συμμαχία του λαού. Και του χρόνου, καλή δύναμη και καλούς αγώνες με υγεία. Γεια σας».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία του συλλόγου της Λαγκάδας «Κυδιάντα» με τη συμμετοχή του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση κόκκινων γαρίφαλων από το τοπικό παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕ, τον πάρεδρο της Λαγκάδας, τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σύλλογο Γυναικών Χίου, την Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ και εκ μέρους της νεότερης γενιάς ο μικρός Μάρκος.