Παρασκευή 08/03/2019 - 21:44
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Πηγή: Eurokinissi

Αλλαγές στην ποινική νομοθεσία προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης που ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ανέφερε ότι οι αλλαγές κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες που είναι «εξορθολογισμός αδικημάτων, νέο ποινολόγιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και εναρμόνιση της νομοθεσίας στα διεθνή δεδομένα χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά δικαιώματα» και ζήτησε «συναινέσεις και συνεργασίες».

Κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου

Το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει την κατάργηση του νομού 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Καταργείται και η ποινή των ισοβίων και με τις νέες διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου, στο εξής θα προβλέπονται ποινές καθείρξεως ως και 15 χρόνια. Ως καταχρηστής σε βάρος του Δημοσίου θα είναι εκείνος που με τις παράνομες συμπεριφορές του (απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) θα προκαλεί ζημιά στο Δημόσιο. Επιπλέον προβλέπεται πως ο διωκόμενος για αδικήματα ως καταχρηστής του Δημοσίου, μπορεί μέχρι και το ακροατήριο να πληρώσει, να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε και να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης ή ακόμη και να αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Καταργούνται όλα τα πταίσματα

Με το νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται όλα τα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος. Από τα πταίσματα που ήδη υπάρχουν, όσα δεν είναι σοβαρά στο εξής θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις με πρόστιμα και όσα κρίνονται ως σοβαρά μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Διαχωρισμός των πλημμελημάτων

Σε ελαφρά και βαριά διαχωρίζονται τα πλημμελήματα. Ειδικότερα:

Στα ελαφρά πλημμελήματα που τιμωρούνται με ποινές έως τρία χρόνια φυλάκιση. Οι ποινές για αυτά τα αδικήματα πάντα αναστέλλονται, πλην εξαιρέσεων υποτροπής. Μπορεί όμως να δοθεί και αναστολή στην εκτέλεση της ποινής με όρους. Για παράδειγμα, αποζημίωση του παθόντος, ή απαγόρευση εξόδου, ή υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Στα βαριά πλημμελήματα, που τιμωρούνται από τρία ως πέντε χρόνια οι ποινές θα εκτίονται. Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης «οι ποινές που προβλέπονται για αυτά τα αδικήματα πρέπει να είναι πραγματικές». Η παροχή κοινωφελούς εργασίας προβλέπεται με το νέο Ποινικό Κώδικα ως κύρια ποινή.

Αλλαγές στις ποινές για τα κακουργήματα

Για τα κακουργήματα θα προβλέπονται ποινές από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης, ενώ στις επιβαρυντικές περιστάσεις, πέραν όσων υπάρχουν προβλέπονται και νέες, π.χ. αν ο κατηγορούμενος έχει δυσχεράνει με τις πράξεις του τη δικαστική έρευνα, ή το κίνητρο του είναι ρατσιστικό ή ομοφοβικό.

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του εισαγγελέα

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του εισαγγελέα. Συγκεκριμένα:

1) Ο εισαγγελέας θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του ανακριτή, εκτός από την προφυλάκιση. Δηλαδή θα ερευνά τα πάντα και θα προβαίνει σε κάθε ενέργεια.

2) Ο εισαγγελέας θα είναι ο πρωταγωνιστής σε μια σειρά νέων θεσμών με στόχο την αποκατάσταση της ζημιάς (σε οικονομικά εγκλήματα) και το συμβιβασμό πριν από τις δίκες προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης.