Σάββατο 16/03/2019 - 16:13
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Δ. Κουτσούμπας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής στην Καλαμαριά, επισκέφθηκε σήμερα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και τον υποψήφιο Δήμαρχο Καλαμαριάς με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Βικέντιο Αντωνάκη. Στις 7 μ.μ., ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε σε συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων Καλαμαριάς στο αμφιθέατρο του 4ου - 5ου Λυκείου Βότση.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον του Κόμματος για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία η πρόεδρος του ΚΕΑ, Ελένη Μιαούλη, ο Διευθυντής Γιώργος Γιαννακούδης, το προσωπικό, γονείς και παιδιά που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του. (Δείτε εδώ δήλωση της Ελένη Μιαούλη)

Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1982 από γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ήταν μια απόφαση που έλαβαν οι γονείς, εξαιτίας της έλλειψης οργανωμένων χώρων εκπαίδευσης και υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες από το κράτος, μια πολιτική που εξακολουθεί μέχρι σήμερα.

Στεγάζεται σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, έπειτα από πολύχρονους αγώνες. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ με προγραμματική σύμβαση, η οποία λήγει το Νοέμβρη του 2019 και ελπίζουν σε ανανέωση για τα επόμενα τρία χρόνια. Η χρηματοδότηση αυτή καλύπτει το 60% των πάγιων εξόδων του. Στο ΚΕΑ απασχολούνται 28 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων που έχουν την ευθύνη απασχόλησης και υποστήριξης των ατόμων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του. Σήμερα, λειτουργεί σαν Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση. Στις εγκαταστάσεις του δίνεται η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισης σε 75 άτομα με νοητική υστέρηση. Επίσης, λειτουργεί στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης όπου διαμένουν μόνιμα 6 άτομα. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν εργαστήρια πηλοπλαστικής, διακόσμησης αντικειμένων, υφαντικής και ταπισερί, γενικής χειροτεχνίας, γραφικών και εικαστικών τεχνών, αρτοσκευασμάτων και γλυκών, καθώς επίσης θερμοκήπιο και εργαστήριο γεωτεχνικών εργασιών και παραγωγής κρασιού, όπου απασχολούνται δημιουργικά οι φιλοξενούμενοί του. Παρέχει σίτιση, ιατρική παρακολούθηση από ειδικό παθολόγο, ψυχολόγους, με τη συνδρομή νοσηλευτών, προγράμματα εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας,αυτοεξυπηρέτησης, εξοικείωσης με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Επίσης, παρέχει καινοτομικά προγράμματα σωματικής άσκησης με τη χρήση Hi-Tech μέσων.

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους και τα εργαστήρια, συνομίλησε με το προσωπικό, με παιδιά και γονείς, και είδε τις πραγματικά όμορφες και ιδιαίτερες κατασκευές που κάνουν στα εργαστήρια. Η πρόεδρος του ΚΕΑ παρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα λεύκωμα με ζωγραφιές των φιλοξενούμενων και μια ευχαριστήρια επιστολή για το έμπρακτο ενδιαφέρον του Κόμματος. Επίσης, παρέδωσε και ένα καλάθι με αντικείμενα - κατασκευές από τα διάφορα εργαστήρια. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και τα νόστιμα αρτοπαρασκευάσματα που παράγονται στο αντίστοιχο εργαστήριο. (Δείτε εδώ video από την ξενάγηση)

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΑ ενημέρωσαν για ένα από τα βασικά αιτήματα που έχουν υποβάλει προς το Δήμο Καλαμαριάς, προκειμένου να γίνει καταγραφή των ανθρώπων με νοητική αναπηρία που δεν λαμβάνουν υπηρεσίες ή λαμβάνουν περιορισμένες υπηρεσίες, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα που υπάρχει και να διεκδικηθούν τα αναγκαία μέτρα στήριξης. Σήμερα είναι καταγραμμένοι και τοπικά και πανελλαδικά μόνο όσοι λαμβάνουν υπηρεσίες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αυτοί αποτελούν ένα μικρό ποσοστό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε ότι αξίζει συγχαρητήρια η προσπάθεια που καταβάλουν και σημείωσε ότι είναι καθήκον του ΚΚΕ και των μελών του να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει ώστε αυτή η προσπάθεια να ενισχυθεί, αλλά κυρίως να γίνει υπόθεση όλων, φορέων, σωματείων, ο αγώνας για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες. Όπως είπε, στο καπιταλιστικό σύστημα, οτιδήποτε δεν αποφέρει άμεσα κέρδος και δεν είναι ανταποδοτικό δεν το χρηματοδοτούν. Θεωρείται κόστος η ανθρώπινη ζωή, το δικαίωμα των παιδιών να ζήσουν σε ένα όμορφο, υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Και ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ είναι προτεραιότητα να υπάρχει σχεδιασμός στον τομέα της υγείας - πρόνοιας, ένα ενιαίο σύστημα κρατικής στήριξης που θα περιλαμβάνει την έγκαιρη διάγνωση, τη στήριξη με προγράμματα, υποδομές και πλήρη κρατική χρηματοδότηση, ώστε να μην εξαρτάται από τη φιλανθρωπία είτε από προσωρινά προγράμματα χρηματοδότησης. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις τους και στη βουλή, την ευρωβουλή, τις περιφέρειες και τους δήμους αλλά και μέσα στο κίνημα, αγωνιστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής:

«Βρισκόμαστε εδώ στην Καλαμαριά, στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής, ακριβώς για να εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξή μας, τη συμπαράστασή μας, σ’ αυτόν τον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι εδώ, στο Κέντρο, και η πρόεδρος, η κ. Μιαούλη προσωπικά, σε όλη αυτήν την προσπάθεια, γιατί ακριβώς είναι καθήκον της κοινωνίας, θεωρούμε ότι είναι καθήκον των πολιτικών κομμάτων και υποχρέωσή τους να αναδείξουν αυτά τα προβλήματα.

Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση, απαιτείται αυτές οι δομές να τις αναλάβει το κράτος, έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται, να υπάρχουν νοσηλευτές, να υπάρχουν ειδικότητες, να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θα βοηθούν τα παιδιά με νοητική υστέρηση ή με οποιαδήποτε άλλα προβλήματα. Είναι καθήκον της κοινωνίας να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας, τα παιδιά μας, να αντιπαλέψει ρατσιστικά φαινόμενα και βεβαίως να στηρίξει όλες τις δομές και τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται, έτσι ώστε αυτοί και οι οικογένειές τους να ζουν ανθρώπινα σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον.

Δεν είναι ατομική, οικογενειακή υποχρέωση να στηριχθούν αυτά τα παιδιά, πρέπει να είναι στήριξη του κράτους. Κι εδώ πρέπει να συμβάλουν και οι μαζικοί φορείς του κινήματος και οι δήμοι και οι Περιφέρειες και οι κυβερνήσεις. Και απ’ αυτή τη σκοπιά, υποσχεθήκαμε εδώ στους ανθρώπους, που μας ενημέρωσαν αναλυτικά για τη λειτουργία του Κέντρου, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι της να διεκδικήσει, να πιέσει, ώστε να επιλύονται συνεχώς ζητήματα και μέσα στη Βουλή και έξω απ’ αυτή, αν χρειαστεί, με αγώνες στο δρόμο».

Στη διάρκεια της περιοδείας του στην Καλαμαριά, ο Δ. Κουτσούμπας, περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της Καλαμαριάς και συνομίλησε με πολίτες.

Έκανε μια στάση έξω από το κτίριο όπου την περίοδο 1946 - 1975 λειτούργησε η ασφάλεια και το αστυνομική τμήμα Καλαμαριάς. Στα μπουντρούμια αυτού του κτιρίου, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές. Ανάμεσά τους, και η Κούλα Ελευθεριάδου, στέλεχος του ΚΚΕ, που βασανίστηκε στα υπόγειά του, λίγες μέρες πριν την εκτέλεσή της, το Μάη του 1947, σε ηλικία 24 χρόνων.

Για την ιστορία του κτιρίου, ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Βικέντιος Αντωνάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς. Όπως είπε, αποτελούσε αίτημα του λαού της περιοχής, ο χώρος αυτός να γίνει μουσείο, όμως καμία δημοτική αρχή, παρά τις προφορικές δεσμεύσεις δεν το υλοποίησε.

Ετσι, το Νοέμβρη του 2018, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, οι ΚΟ Καλαμαριάς τοποθέτησαν μια αναμνηστική πλακέτα, ώστε να μην ξεχάσουν οι παλιοί και να μάθουν οι νεώτεροι για την ιστορία του κτιρίου που συνδέεται με την καταστολή της ιστορίας αγώνων του λαού της περιοχής.