Παρασκευή 29/03/2019 - 18:23
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Ζητείται η άσκηση ποινικών διώξεων για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Την άσκηση ποινικής δίωξης για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η Οικονομική Εισαγγελία που ερευνά την υπόθεση. Η εισαγγελική παραγγελία αφορά πάνω από 100 τραπεζικά στελέχη (Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica) και 9 κομματικά στελέχη (ταμίες) του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έως το 2011. Η δίωξη αφορά απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία, ανά περίπτωση.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφάσισαν την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τα δάνεια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι είτε εξόφλησαν πλήρως τις οφειλές τους είτε τις ρύθμισαν και εξυπηρετούνται. Εξάλλου, το ΚΚΕ έχει δώσει επαρκείς εξασφαλίσεις γι' αυτά.

Η δικαστική έρευνα κατέληξε στο αίτημα απαγγελίας κατηγοριών για τα κακουργήματα της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή για τους ταμίες των κομμάτων. Τα επίμαχα δάνεια ξεπερνούν τα 250 εκατ. και σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά. Σημειωτέον, πρόκειται για τη συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο και ανακινήθηκε εκ νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τα δύο μεγάλα κόμματα εκείνη την περίοδο είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους. Έτσι, άλλοτε παρέτειναν το χρόνο αποπληρωμής και άλλοτε εξασφάλιζαν και νέα δάνεια με την ίδια επίδικη δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισαγγελική άποψη είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων (σε Πειραιώς ως διαδόχου της Αγροτικής και Attica) έχει καταστεί απαιτητό και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, δηλαδή ουσιαστικά είναι «κόκκινα».