Τετάρτη 10/04/2019 - 20:29
ΛΑΜΙΑ

Εκδήλωση της ΤΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ για τις εκλογές - Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Στην πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΤΟ Φθιώτιδας ΚΚΕ στο -κατάμεστο από κόσμο- Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Απρίλη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα και δείτε πάνω βίντεο).

Στην εκδήλωση έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί ενώ παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι για το δήμο Λαμίας και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (διαβάστε παρακάτω τα ονόματα).

Χαιρετισμοί έγιναν από τους:

- Γιάννη Αγγέλου, υποψήφιο ευρωβουλευτή, συνταγματάρχη εν αποστρατεία, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Από την πόλη του Άρη Βελουχιώτη στέλνουμε μήνυμα νίκης σε κάθε κάλπη, στις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, τις Περιφέρειες, στις ευρωεκλογές. Λέμε δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ αρνούμενοι την ΕΕ του κεφαλαίου. Γιατί ο δρόμος της ΕΕ, της κυβέρνησης, δήμων και Περιφερειών είναι ο δύσβατος δρόμος των θυσιών και της χρεοκοπίας του λαού που μόνο προβλήματα και δεινά τού έφερε, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η καπιταλιστική κερδοφορία». Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα το λαό για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, την ώρα που τα αστικά πολιτικά κόμματα του μιλούσαν για «απάνεμο λιμάνι σταθερότητας». (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

- Γιάννη Βάγκο, υποψήφιο ευρωβουλευτή, αγρότη από τη Λιβαδειά, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο οποίος σημείωσε πως «πρέπει να ενισχύσουμε το ΚΚΕ παντού, δυναμικά, να γίνουμε πρεσβευτές, στο χωριό, στο σπίτι, οπουδήποτε». Αναφέρθηκε στις οικονομικές πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στην νέα ΚΑΠ «όπου μετά το 2021 οι ενισχύσεις θα είναι στο μισό», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Ανθήλη, η Κωπαΐδα και ο Δομοκός θα ανήκουν σε μία ή δύο εταιρείες». (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

- Κώστα Μπασδέκη, υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γεωπόνο, ο οποίος ανέφερε: «Το ΚΚΕ ξεκάθαρα απευθύνεται με καθαρό μέτωπο και με κρυστάλλινη πολιτική πρόταση καλώντας το λαό η επιλογή στις κάλπες να γίνει με βάση το ποιος εξυπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντά του όχι μόνο στα λόγια, αλλά με τη συνολική του στάση στον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης, αλλά και της διεκδίκησης. Δηλαδή, λέμε ότι η επιλογή πρέπει να γίνει αντιστρέφοντας τη λογική του "μικρότερου κακού", που όπως και να το κάνουμε παραμένει κακό αν δεν γίνεται ακόμη χειρότερο, όπως αποδείχθηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Αυτό ισχύει σε κάθε επιλογή, σε κάθε κάλπη, ισχύει και στις ευρωεκλογές, αλλά και στις τοπικές εκλογές». (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

- Γιώργο Δελιχά, υποψήφιο δήμαρχο Λαμιέων, δημοσιογράφο, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Λαμίας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο λαός της Λαμίας και της Φθιώτιδας θα πρέπει να αξιοποιήσει την πείρα που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια. Να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει», προσθέτοντας πως «οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δήμο Λαμιέων, στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, αναδείχθηκαν ως η μοναδική λαϊκή αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες που έφεραν φτώχεια και εξαθλίωση, αποκαλύπτοντας το ρόλο της ΕΕ, το συμβιβασμό των εκάστοτε δημοτικών αρχών και της πλειονότητας των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου με τις επιταγές των μνημονίων και τον πλήρη εναγκαλισμό τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και μονοπώλια». (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

- Ζαχαροπούλου Βάνια, εργάτρια απολυμένη από τη βιομηχανία Φερρών, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη οι εργάτες να ενισχύσουν το ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Βρίσκομαι σήμερα στην πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ θέλοντας να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου για να βγει δυνατό το κόμμα της εργατιάς στις επόμενες εκλογές. Σε κάθε κάλπη πρέπει ο εργαζόμενος να ρίξει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Στις ευρωεκλογές, στην Περιφέρεια, στο δήμο. Για να δυναμώσει η δική μας φωνή, η φωνή του λαού. Για να παλέψουμε ενάντια στη σαπίλα και τη βρωμιά που αναδεικνύεται καθημερινά τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, όπως στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αλλά και εδώ στη Λαμία από το νόθο - διασπαστικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας». (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

- Γιόφτσο Νίκο, μαθητή Γ' Λυκείου, μέλος του 15μελούς συμβουλίου του Δ' ΓΕΛ Λαμίας, ο οποίος μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο απευθύνθηκε στους συμμαθητές του, λέγοντας: «Όλα αυτά τα προβλήματα, η ίδια η καθημερινότητά σου είναι που πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου και όχι το αν ο τάδε υποψήφιος είναι φίλος ή συγγενής σου, αν σου φαίνεται ικανός ή ανίκανος. Κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι τα όνειρά μας. Θέλουμε όλοι να μορφωθούμε, να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, να ζήσουμε σε μια ανθρώπινη κοινωνία που θα φροντίζει για τις ανάγκες μας». (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των κομμάτων της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, θα είναι η λαϊκή απάντηση στην ενιαία επίθεση που εξαπολύουν οι αστικές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι δήμοι και οι Περιφέρειες ως στηρίγματά τους.

Κι αυτό όντως θα είναι ένα διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα και όχι ένα αποτέλεσμα που θα λύνει τα χέρια του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά θα τους βάζει εμπόδια στο αντιλαϊκό τους έργο. Για να μπορεί σήμερα ο λαός μας να κερδίζει χρόνο, για να οργανώνεται και να προετοιμάζει την αντεπίθεσή του.

Γιατί η απάντηση του λαού, στην ενιαία επίθεση που δέχεται από όλους αυτούς, είναι η αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο κ. Τσίπρας με τη δήθεν "προοδευτική του συμμαχία" και η ΝΔ με το "μέτωπό της ενάντια στο λαϊκισμό" προσπαθούν να δημιουργήσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, για να εγκλωβίσουν την εργατική τάξη, το λαό, ανάμεσά τους, αλλά και για να κρύψουν τη σύγκλισή τους στα στρατηγικά ζητήματα.

Γι’ αυτό και σηκώνουν και οι δύο τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία, "Novartis gate" ο ένας, "Πετσίτης gate" ο άλλος. Όσο απαραίτητο είναι να διερευνηθούν όλα και για όλους, άλλο τόσο απαραίτητο είναι ο λαός να δει την πραγματική σαπίλα και διαφθορά που τρέφει όλους αυτούς και να τους γυρίσει την πλάτη.

Κι εδώ που τα λέμε, τι σόι "προοδευτική συμμαχία" είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ακροδεξιά απομεινάρια της συγκυβέρνησης, με τους πρώην ΑΝΕΛ; Με τους χρεοκοπημένους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τους τυχοδιώκτες γυρολόγους της πολιτικής, που κάθε τρεις και λίγο αναζητούν στέγη σε διάφορα αστικά κόμματα, με εργατοπατέρες, αλλά και στελέχη και υπουργούς από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις;

Γιατί προφανώς "πρόοδος" για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του είναι και τα μνημόνια που φτωχοποίησαν το λαό. Τα μνημόνια, που αποτέλεσαν τα χρήσιμα εργαλεία του κεφαλαίου, για να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις του με βίαιο τρόπο τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που τσάκισαν τα εργασιακά δικαιώματα, γύρισαν τις νέες γενιές δεκαετίες πίσω.

"Πρόοδος" για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία μάλιστα μας την σερβίρει και ως "δίκαιη" ανάπτυξη… Ξέρουμε όμως πως πρόκειται για μια πέρα ως πέρα άδικη ανάπτυξη, γιατί έχει ως κριτήριο όχι τις ανάγκες του λαού, αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου.

"Πρόοδος" για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχει αναλάβει να προωθήσει σε μια ολόκληρη περιοχή, όπως έκανε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία ΝΑΤΟική, με σπέρματα αλυτρωτισμού, που όχι μόνο δεν λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα ανάμεσα σε δύο λαούς, σε δύο χώρες, αλλά δημιουργεί πολλά περισσότερα.

Όμως σε τούτο εδώ τον τόπο οι εργάτες στα εργοστάσια, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες, ακόμα και τα νέα παιδιά που μπορεί να μην έχουν εμπειρία από κίνημα, αγώνες, ξέρουν ότι πρόοδος σημαίνει αγωνίζομαι, διεκδικώ τη βελτίωση της ζωής μου, ανοίγω το δρόμο προς κάτι καλύτερο.

Εδώ σ’ αυτό τον τόπο υπάρχουν σημαντικές αγωνιστικές παρακαταθήκες από μεγάλους ταξικούς αγώνες, όπως η μεγάλη απεργία στη ΛΑΡΚΟ το 1977, αυτός ο μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των 110 ημερών που εξελίχθηκε σε μια μετωπική σύγκρουση της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο. Τι θυμόμαστε από αυτό τον μεγαλειώδη αγώνα; Την απόφαση των εργατών για απεργιακή διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Τις σκληρές μάχες με την εργοδοσία του Μποδοσάκη και την κυβέρνηση τότε. Τους ελιγμούς των αστικών κομμάτων, τους εκβιασμούς, τη βία και την τρομοκρατία. Την ατσάλινη ενότητα των εργατών, την αλληλεγγύη στους απεργούς που ξεπέρασε τα σύνορα της Φθιώτιδας, αλλά και της χώρας ολόκληρης. Και τελικά τη νίκη των εργατών.

Ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ ήταν ένας αγώνας για καλύτερους μισθούς, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για τον ίδιο τον αέρα που ανέπνεαν, μια μάχη για τη ζωή των εργαζομένων και των παιδιών τους. Ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ της δεκαετίας του ’70 είναι η απόδειξη ότι προοδευτικό είναι να μη συμβιβάζεσαι, να μην υποτάσσεσαι σε αρνητικούς συσχετισμούς, αλλά να παλεύεις να τους αλλάξεις και να τους ανατρέψεις.

Σήμερα, το σύγχρονο και προοδευτικό είναι η πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Είναι η πάλη για το ξήλωμα των μνημονιακών αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων. Είναι η εναντίωση στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Είναι η πάλη που έχει ως προοπτική μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Και επειδή έλεγα για τη ΛΑΡΚΟ, μιλάμε για μια μεγάλη και σημαντική επιχείρηση, πραγματικός πλούτος, που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των εργαζομένων, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας μας. Γιατί η ΛΑΡΚΟ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα και είναι μια από τις κύριες παραγωγικές πηγές Νικελίου στην Ευρώπη.

Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το "στρατηγικό σχέδιο" που έχει παρουσιάσει, οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στα πρόθυρα της πλήρους ιδιωτικοποίησης, αφού, επί της ουσίας, η σύμβαση με τη ΔΕΗ και το πρόστιμο των "κρατικών ενισχύσεων" που επιβάλλει η ΕΕ είναι τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση των σχεδίων τους για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Σ’ αυτή την εξέλιξη έχουν βάλει όλοι το χεράκι τους. Η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ έγινε μνημονιακή δέσμευση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ. Η ΕΕ έβγαλε σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ σε 3 κομμάτια, με όρο στο σχέδιο ότι αυτός ή αυτοί που θα πάρουν τα κομμάτια "δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν τον παραγωγικό της χαρακτήρα"!!! Η ΝΔ ως κυβέρνηση αποδέχτηκε το σχέδιο. Η ΕΕ παράλληλα έριξε το πρόστιμο των 136.000.000 ευρώ για τις "κρατικές ενισχύσεις" με την υποσημείωση ότι το πρόστιμο δεν υφίσταται σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης.

Παράλληλα, η κατεύθυνση για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, η μετατροπή της περιοχής της Φθιώτιδας σε κόμβο Ενέργειας και μεταφορών, είναι πλέον ορατή αφού οι κυβερνήσεις και η Περιφέρεια ενέκριναν σωρεία αποφάσεων σε αυτή την κατεύθυνση για να "προικίσουν" τη ΛΑΡΚΟ. Όπως:

- Ενέκριναν στη θυγατρική της ΛΑΡΚΟ "ΛΑΡΚΟΔΟΜΗ" και υλοποιήθηκε η κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση ΛΙΑΒΔΑ ακόμη και για απόθεση επικίνδυνων αποβλήτων.

- Ενέκριναν την επέκταση του λιμανιού.

- Ενέκριναν φωτοβολταϊκό πάρκο 1.000 Mεγαβάτ στη θυγατρική "ΛΑΡΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ".

- Ενέκριναν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την κατασκευή αγωγού Φυσικού Αερίου από το Μαυρομάτι στη Λάρυμνα και κατασκευή υποσταθμού αναδιανομής.

Όλα αυτά ενισχύουν τις προβλέψεις ότι οι δυσμενείς εξελίξεις για τη ΛΑΡΚΟ είναι άμεσες για τους εργαζόμενους, αλλά και για ολόκληρη τη Στερεά.

Κι όμως όλοι τους ξέρουν πως το Νικέλιο της ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστική απόδειξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα στον τομέα των μεταλλικών ορυκτών και της εξόρυξης γενικότερα. Αποδεικνύει πως η Ελλάδα δεν είναι ψωροκώσταινα. Είναι αντικειμενικά μια πραγματικά πλούσια χώρα, που μπορεί να καλύψει τις εγχώριες λαϊκές ανάγκες, που μπορεί να οδηγήσει το λαό μας να ζήσει καλύτερα.

Αυτό είναι πρόοδος σήμερα και όχι οι όποιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να αξιοποιούνται, όπως αξιοποιούνται, μόνο για την κερδοφορία του κεφαλαίου, καταδικάζοντας την εργατική τάξη, το λαό, στη φτώχεια και την ανεργία.

Και το κύριο ερώτημα παραμένει:

- Γιατί σε μια χώρα τόσο πλούσια σε νικέλιο, η παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα είναι ανύπαρκτη;

- Γιατί σε μια χώρα τόσο πλούσια σε μεταλλικά ορυκτά, η μεταλλοβιομηχανία δεν αναπτύσσεται για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων;

Η απάντηση βρίσκεται στις σημερινές σχέσεις παραγωγής, που εγκλωβίζουν και αναπτύσσουν τις παραγωγικές δυνάμεις με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτό, το καπιταλιστικό κέρδος, είναι το βασικό εμπόδιο που οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι’ αυτό προϋπόθεση για τη φιλολαϊκή αξιοποίηση του νικελίου, του βωξίτη, του λιγνίτη, γενικότερα των ορυκτών πόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, που είναι διάσπαρτη και γεμάτη η Φθιώτιδα, όλη η Στερεά, είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με εργατική εξουσία η οποία θα ξεριζώσει το καπιταλιστικό κέρδος, είτε των ιδιωτικών είτε των κρατικών μονοπωλίων, ως κινήτρου της παραγωγής. Θα κοινωνικοποιήσει το σύνολο των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και κάτω από τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, θα αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία. Εργοστάσια, μεταλλεία, ορυχεία, χωράφια, γη και όλος ο πλούτος θα βρίσκεται στα χέρια του εργαζόμενου λαού, ο οποίος θα μπορεί να αποφασίζει και να τον διαχειρίζεται με βάση τις ανάγκες του.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μια βόλτα να κάνουμε εδώ στη Λαμία, στις πόλεις και στα χωριά της Φθιώτιδας και ρωτήσουμε τους εργάτες, τους άνεργους, τα νέα παιδιά τι είναι τελικά πρόοδος, θα μας πουν με ένα στόμα οι νέες γενιές να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές. Κι αυτό σημαίνει -θα συμπληρώναμε εμείς- να απολαμβάνουν σύγχρονες ανάγκες, να υπάρχει ευημερία.

Κι εμείς ρωτάμε όλους όσοι νιώθουν προοδευτικοί, αριστεροί: Αλήθεια, είναι πρόοδος οι εργαζόμενοι σε αρκετές επιχειρήσεις εδώ στη Λαμία, στη Φθιώτιδα, να δουλεύουν σε εκ περιτροπής εργασία; Να παίρνουν άδεια χωρίς αποδοχές, κάτι βέβαια που δεν προβλέπεται από πουθενά;

Είναι πρόοδος οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις να προσλαμβάνονται με συμβάσεις 4ωρης ημερήσιας εργασίας, όπως συμβαίνει στα super market, στις καφετέριες, στα καταστήματα εστίασης και εμπορίου; Και στην πράξη να αναγκάζονται, με την απειλή της απόλυσης, να εργάζονται 8 και πλέον ώρες, χωρίς φυσικά να αμείβονται και να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες;

Είναι πρόοδος οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να εργάζονται στις αργίες, χωρίς πληρωμή και ασφάλιση γι’ αυτές; Εργοδότες να μην πληρώνουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, άδειες και επιδόματα ή όταν τα δίνουν να απαιτούν να επιστραφούν με την απειλή της απόλυσης;

Μάλιστα, σε ορισμένες επιχειρήσεις, το πρόβλημα έχει επεκταθεί και στην καταβολή του μηνιαίου μισθού, όπου εργοδότες υποχρεώνουν εργαζόμενους να επιστρέφουν μέρος του μισθού.

Είναι πρόοδος οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες έως και χρόνια, όπως συμβαίνει σε αρκετές επιχειρήσεις; Ή ακόμα και να απολύονται χωρίς να πάρουν την αποζημίωσή τους;

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλης επιχείρησης στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, η οποία οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένες αποδοχές από το 2011 έως το 2016 και μόνο μετά από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν το 2018, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν οφειλές του 2019, αλλά και προηγούμενων ετών…

Είναι πρόοδος η ανακύκλωση της ανεργίας μέσω της κοινωφελούς εργασίας; Όπου, για παράδειγμα, το 2018 στη Φθιώτιδα, στην Περιφέρεια, στους δήμους, στο Δασαρχείο, στις δομές προσφύγων και άλλες υπηρεσίες απασχολήθηκαν γύρω στους 700 εργαζόμενους, ενώ στην κοινωφελή εργασία, που τρέχει τώρα για το Δήμο Λαμίας και την Περιφέρεια, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ξεπερνούν τις 2.000...;

Συνεχίζεται η ανακύκλωση της ανεργίας, με τα γνωστά επιδοτούμενα προγράμματα, που εξασφαλίζουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και ζεστό χρήμα στις τσέπες εργοδοτών.

Είναι, αλήθεια, πρόοδος οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ στην Φθιώτιδα να φθάνουν τους 7.500 και μόλις το 10% απ’ αυτούς να παίρνει επίδομα ανεργίας; Ενώ, φυσικά, δεν υπολογίζονται ως άνεργοι οι χιλιάδες που κάνουν ελάχιστα ημερομίσθια κάθε χρόνο. Το είδαμε τώρα στο έργο της Ε65 που αναμένεται να ξεκινήσει, όπου για λίγες θέσεις εργασίας έχουν κάνει αιτήσεις πάνω από 1.500 άνεργοι…

Είναι πρόοδος να μην εφαρμόζονται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς;

Κάθε εβδομάδα στη χώρα μας υπάρχει ένας νεκρός εργαζόμενος. Στο Ν. Φθιώτιδας καταγράφηκαν πάνω 40 εργατικά ατυχήματα μέσα στο 2018, με 2 θανατηφόρα. Χώρια αυτά που δεν δηλώνονται υπό το φόβο της απόλυσης…

Όλα όσα περιγράφουμε όχι μόνο δεν είναι πρόοδος, είναι Μεσαίωνας. Είναι ο Μεσαίωνας στις εργασιακές σχέσεις, τον οποίο διαμόρφωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, διατήρησε και ενίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα παραμύθια.

Γιατί παραμύθια είναι όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί δήθεν δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης περί βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Ας έρθουν να τα πουν εδώ και στους αγρότες της Φθιώτιδας που δίνουν μάχη επιβίωσης. Γιατί οι μικροί και μεσαίοι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας της απουσίας των αναγκαίων έργων υποδομής, κυρίως έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Για αυτό και δημιουργούνται, εκτός όλων των άλλων, και επιπλέον δυσκολίες στην παραγωγική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα, τόσο της φετινής χρονιάς όσο και της περσινής, στο οροπέδιο του Δομοκού ξαναδημιουργείται η λίμνη της Ξυνιάδας, όπου μεγάλο μέρος στρεμμάτων της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από το νερό. Ενώ, για τη φετινή χρονιά, με δυσκολία θα μπουν στην καλλιέργεια χιλιάδες στρέμματα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές, τόσο στον κάμπο της Λαμίας όσο και σε ορισμένες περιοχές στη Λοκρίδα.

Ας έρθουν οι κυβερνώντες και όλοι οι συνυπεύθυνοι να τα πουν εδώ, στο νομό μας, όπου μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών τη φετινή χρονιά έμεινε χωρίς εισόδημα ή μειώθηκε το εισόδημά του κατακόρυφα, εξαιτίας των σημαντικών ζημιών που υπέστη η παραγωγή, λόγω της μη εκπόνησης από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς σχεδίου για τη δακοκτονία. Μία διαδικασία την οποία χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι αγρότες, αφού γίνεται παρακράτηση γι’ αυτό το λόγο με ποσό που αντιστοιχεί στο 2% της παραγωγής που πάει στα λιοτρίβια. Αποτέλεσμα: Πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

Από την άλλη μεριά, οι χαμηλές τιμές των εμποροβιομηχάνων και οι εκβιασμοί από την πλευρά τους στους κτηνοτρόφους οδηγούν πολλούς κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα της Δυτικής Φθιώτιδας, να προτιμούν τη σφαγή των κοπαδιών τους, ώστε να φύγουν από την κτηνοτροφική παραγωγή όπως - όπως…

Γενικά οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής στα αγροτικά εφόδια οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στην απαξίωση της παραγωγής τους και στο ξεκλήρισμα. Σε πολλές περιοχές της Φθιώτιδας αυτό εκφράζεται με πραγματική ερήμωση της υπαίθρου.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στην καλύτερη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αυτό που μπορούν να εγγυηθούν είναι να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει, εκτός από τα παραπάνω και σε όλα τα άλλα ζητήματα, όπως η Υγεία, η Παιδεία. Δηλαδή υποβαθμισμένη, εμπορευματοποιημένη, χωρίς να καλύπτει στο παραμικρό ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Τι σημαίνει αυτό; Πως στην καλύτερη περίπτωση θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε για τη μόρφωση από την Πρώτη Δημοτικού μέχρι και το Λύκειο, την οποία θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και με το νέο σχέδιο του κ. Γαβρόγλου για το Λύκειο και το σύστημα εξετάσεων. Ένα σχέδιο που κάνει το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό, ακόμα πιο σκληρό εξεταστικό κέντρο, με περισσότερα φροντιστήρια και λιγότερες γνώσεις για τους μαθητές. Ένα σχέδιο το οποίο φαίνεται ζηλεύουν και όλοι οι υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να βάλουν αυτοί την υπογραφή τους σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, αφού τα ίδια πάνω - κάτω πρεσβεύουν.

Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε ακριβά και για την υγεία της οικογένειάς μας. Γιατί ποιος από τους δύο, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αλλάξει αυτή η άθλια κατάσταση στην Υγεία;

Τι θα αλλάξει, για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο της Λαμίας, στα Κέντρα Υγείας, όπου η κατάσταση κρίνεται απαράδεκτη; Αφού υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις, τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να καλύψουν σε πολλές περιπτώσεις ούτε στοιχειώδη περιστατικά. Ο τραγικός θάνατος των δύο παιδιών, το προηγούμενο διάστημα στη Λαμία, δημιούργησε σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Λαμίας, αφού υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως είναι οι παιδίατροι, οι αναισθησιολόγοι, οι χειρουργοί κλπ. Και μιλάμε για ένα νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους, λαϊκές οικογένειες.

Κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ μπορούν με σχέδιο να καλύψουν τις ανάγκες του λαού μας για δουλειά, Παιδεία, Υγεία, για ζωή με δικαιώματα.

Γιατί το σχέδιό τους είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Μόνο το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ απαντά στην ανάγκη του λαού μας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Προϋπόθεση είναι ένας λαός οργανωμένος, αποφασισμένος να βαδίσει το δικό του δρόμο, να επιβάλει το δίκιο του για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.

Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσει καλύτερα, με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής θα απελευθερώσει μεγάλες αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει σήμερα η Ελλάδα οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν τα λαϊκά συμφέροντα.

Φίλες και φίλοι,

Μαζί θα βρεθούμε, χέρι - χέρι, και στους αγώνες που έρχονται.

Για να εμποδίσουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Να κερδίσουμε ανάσες, δικαιώματα, να έχουμε κατακτήσεις.

Να ανοίξουμε επιτέλους το δικό μας δρόμο:

Το δρόμο της ικανοποίησης των αναγκών του λαού».

Ο Γιάννης ΑγγέλουΟ Γιάννης ΒάγκοςΟ Κώστας Μπασδέκης Ο Γιώργος Δελιχάς Η Βάνια ΖαχαροπούλουΟ Νίκος Γιόφτσος

Οι υποψήφιοι για το δήμο Λαμίας

Υποψήφιος δήμαρχος Δελιχάς Γιώργος, δημοσιογράφος.

  • Αδάμ Αθανάσιος, γιατρός,
  • Αθανασόπουλος Αθανάσιος, υπάλληλος ΔΕΗ,
  • Αλεξόπουλος Δημήτρης, άνεργος,
  • Αργυροπούλου Γεωργία, εκπαιδευτικός,
  • Ασημάκη Αλεξάνδρα, συνταξιούχος δικηγόρος,
  • Αυγέρης Ηλίας, συνταξιούχος εργάτης,
  • Γεροκούδης Γιώργος, φοιτητής,
  • Διαλιάτση Κατερίνα, γυμνάστρια,
  • Βαϊτσώτη Παληογεώργου Ολγα, άνεργη,
  • Ζαγγανά Κυριακή, συνταξιούχος παρασκευάστρια ιατρικών εργαστηρίων,
  • Ζαχαρόπουλος Στέλιος, αρτεργάτης,
  • Ζαχαροπούλου Βασιλική (Βάνια), εργάτρια απολυμένη της βιομηχανίας «Ferro»,
  • Θάνος Νεόφυτος, υπάλληλος,
  • Ιωαννίδου Θεοδώρα, γεωπόνος,
  • Καλαπέτσας Κωνσταντίνος, συνταξιούχος στρατιωτικός,
  • Καλαπέτσα Μαρία, ιδιωτική υπάλληλος,
  • Καρασαντέ Μαρία, νοσηλεύτρια,
  • Καρπέτας Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός,
  • Καψάλη Χρυσούλα, ιδιωτική υπάλληλος,
  • Κέππας Ευάγγελος, συνταξιούχος υδραυλικός,
  • Κιάφας Παναγιώτης, εμποροϋπάλληλος,
  • Κούντζος Νικόλαος, υπάλληλος Περιφέρειας Στερεάς,
  • Κούκουνας Ευάγγελος, συνταξιούχος αγρονόμος,
  • Κουραβάνα Δήμητρα, εργαζόμενη στη εργολαβία σίτισης του Γενικού Νοσ. Λαμίας,
  • Κωνσταντοπούλου Γιαννούλα, συνταξιούχος Δημοσίου,
  • Λάγιος Παναγιώτης, κομμωτής,
  • Λαμπρόπουλος Νίκος, συνταξιούχος ΟΑΕΕ,
  • Λάππας Θωμάς, μελισσοκόμος,
  • Μακρή Μαρία, άνεργη,
  • Μίνου Λεωνίδας, συνταξιούχος,
  • Μούση Ελένη, τραπεζικός υπάλληλος,
  • Μπασδέκης Κωνσταντίνος, συνταξιούχος ΟΣΕ,
  • Μπεκιάρης Σωτήρης, συνταξιούχος,
  • Μπεσλεμές Θωμάς, συνταξιούχος αυτοκινητιστής,
  • Ντάτης Αλέξανδρος, οικονομολόγος,
  • Ντελλής Ιωάννης, συνταξιούχος,
  • Ντίνου - Τσέλιου Αικατερίνη, συνταξιούχος δικηγόρος,
  • Παππά Γιαννούλα, ιδιωτική υπάλληλος,
  • Παπαγεωργίου Αθανάσιος, υπάλληλος ΟΤΕ,
  • Πιλάτος Βασίλης, οικοδόμος,
  • Σαμαρά Ελένη, φιλόλογος,
  • Στίγγας Γεώργιος, συνταξιούχος ΟΤΕ,
  • Συργουνιώτη - Λεμονή Ελένη, φιλόλογος,
  • Τζιβάρα Βασιλική, άνεργη,
  • Τσιάκας Δημήτρης, έμπορος,
  • Τσιγάρας Βασίλης, δασονόμος,
  • Τσιτούρα Σωτηρία, δασκάλα Ειδικής Αγωγής,
  • Τσολίσιος Ευάγγελος, αγρότης,
  • Τσούκαλου Αμαλία, πτυχιούχος ΑΕΙ ορυκτών πόρων,
  • Ντούσκου Αντι, νοσηλεύτρια,
  • Φουσέκης Χρήστος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός,
  • Χαλιώτης Κωνσταντίνος, φοιτητής ΕΜΠ,
  • Χαλιώτης Νικόλαος, υπάλληλος Γεν. Νοσοκομείου Λαμίας,
  • Χαραυγή - Μακρυγεώργου Γεωργία, συνταξιούχος γιατρός,
  • Χαραυγής Νίκος, συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος,
  • Χρυσαφόπουλος Τιμολέων, συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος,
  • Ψωρογιάννης Λουκάς, άνεργος.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας

  • Αλεξόπουλος Αλέξης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λαμίας,
  • Αλεξός Αντώνης, τεχνολόγος Γεωπονίας,
  • Αναγνωστοπούλου Γιώτα, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας,
  • Αντωνιάδης Βασίλης, γιατρός, διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Γεν. Νοσοκομείου Λαμίας,
  • Αστραπέλλου Ξανθή, εκπαιδευτικός,
  • Βρινιώτης Κωνσταντίνος, συνταξιούχος - πρώην διευθυντής ΙΚΑ,
  • Γεροκούδη Δήμητρα, μεταφράστρια,
  • Ζωγράφου Βαγγέλης, επαγγελματίας,
  • Ιακωβίδης Φοίβος, γυμναστής,
  • Λαϊνά Μιχαλίτσα, εργαζόμενη στην Πυροσβεστική,
  • Λυγδή Λουκία, γιατρός αιματολόγος,
  • Μανταλόβα Στέλλα, αγρότισσα,
  • Μουτάφη Μαρία, καθηγήτρια Αγγλικών,
  • Μπαφούτσου Ανδριάννα, φιλόλογος,
  • Μπούρχας Κωνσταντίνος, αυτοαπασχολούμενος,
  • Ντίνος Θανάσης, συνταξιούχος,
  • Οικονόμου Γιώργος, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας και γγ του Εργατικού Κέντρου,
  • Παπαδόγιαννης Γιάννης, αγρότης,
  • Περιβολιώτη Βάσω, δημοτική υπάλληλος,
  • Πολίτης Παναγιώτης, εργάτης ΛΑΡΚΟ,
  • Τσέτσος Θύμιος, υπάλληλος ΔΕΑΥΛ,
  • Φινές Αρης, μελισσοκόμος,
  • Χρονάς Τάσος, γιατρός συνταξιούχος.