Κυριακή 14/04/2019 - 17:58
39η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Στάση στην Αγία Παρασκευή - Χαιρετισμός από το ΜΑΣ (ΦΩΤΟ)

Στην Αγία Παρασκευή, τον τελευταίο σταθμό πριν τον τερματισμό της, στο υπουργείο Άμυνας, όπου και θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση, έκανε στάση η 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, λίγο πριν τις 17.30.

Στους ειρηνοδρόμους σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, ενώ σύντομη ομιλία πραγματοποίησε ο Παναγιώτης Καραούλας, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (διαβάστε το χαιρετισμό παρακάτω).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλατεία εκτίθενται καλλιτεχνικά έργα μαθητών από σχολεία της περιοχής, που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία που διοργανώνει για 5η χρονιά η ΕΕΔΥΕ με θέμα: «Αλληλεγγύη στο λαό και τα παιδιά της Παλαιστίνης».

Ο χαιρετισμός του Π. Καραούλα

«Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Χαιρετίζουμε τη 39η Μαραθώνια πορεία ειρήνης!

Θεωρούμε ότι η σημερινή πορεία ειρήνης έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσίας και Κίνας και την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ μπλέκοντας το λαό μας αποφασιστικά στις επικίνδυνες εξελίξεις!

  • Μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο. Δημιουργεί νέες ΝΑΤΟικές βάσεις, αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, προετοιμάζει τη βάση στον Άραξο για την αποθήκευση πυρηνικών κεφαλών, συμμετέχει σε πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις-πρόβες πολέμου, έδωσε στο ΝΑΤΟ το ρόλο χωροφύλακα στο Αιγαίο.
  • Είναι πρωταθλήτρια στις δαπάνες για τους πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ.
  • Πρωτοστατεί στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη περιοχή. Αναβαθμίζει τη συνεργασία με κράτη δολοφόνους όπως το Ισραήλ που ματώνει το παλαιστινιακό λαό.
  • Κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες, καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την άμυνα και την προστασία του λαού μας! Γίνονται για να "αναβαθμίσουν" οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι το ρόλο τους στην περιοχή, για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να συμμετέχουν στη μοιρασιά της λείας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για αυτά δεν διστάζουν να μπλέξουν τον ελληνικό λαό σε πολεμοκάπηλα σχέδια και θανάσιμους ανταγωνισμούς.

Για αυτό και η σημερινή πανελλαδική μέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που το γεννάει, δείχνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι φοιτητές, εργαζόμενοι για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, προσφυγιά, δυστυχία!

Χρειάζεται σε κάθε σχολή και αμφιθέατρο να δυναμώσει η αποκάλυψη του χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και την ίδια στιγμή να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη, ο καλύτερος συντονισμός με το εργατικό κίνημα τις επιτροπές ειρήνης!

Μέσα στα Πανεπιστήμια και τις σχολές μας διδάσκουν ότι το ΝΑΤΟ μας προστατεύει, διοικήσεις και μεγαλοκαθηγητές, χέρι-χέρι με τις εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουμε ενεργά στους σχεδιασμούς του! Η προσπάθεια τους αυτή βρίσκει έδαφος και στην άγνοια που έχουμε σαν νέα γενιά για το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι δεν έχουμε ζήσει πολέμους όπως αυτόν της Γιουγκοσλαβίας, που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την έναρξη των βομβαρδισμών, αλλά και ούτε έχουμε συμμετάσχει σε μαζικές αντιιμπεριαλιστικές μάχες του λαού μας στο παρελθόν!

Η προσπάθεια εξωραϊσμού του ΝΑΤΟ στα μάτια των φοιτητών δε θα περάσει!

Αυτό απέδειξαν άλλωστε οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι φοιτητές του ΕΜΠ που με μπροστάρη τους συλλόγους που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κατάφεραν και μπλόκαραν πριν λίγες μέρες ΝΑΤΟικό πρόγραμμα στη σχολή τους, αρνούμενοι να κάνουν έρευνα για τα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών!

Αυτό απέδειξαν οι δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας που δήλωσαν την αντίθεση τους στην άσκηση Ηνίοχος 2019, που κυριολεκτικά συνιστά πρόβα πολέμου!

Αυτό απέδειξαν οι δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι που την 21η Μάρτη, ημέρα κατά του ρατσισμού πήραν αντιιμπεριαλιστικές, αντιΝΑΤΟικές πρωτοβουλίες που αγκαλιάστηκαν από εκατοντάδες φοιτητές, έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, έριξαν πόρτα στους φασίστες.

Το δηλώνουμε και από τη σημερινή μας συγκέντρωση. Το ΝΑΤΟ όπως και η ΕΕ δεν είναι παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας όπως κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι μας λένε. Το ΝΑΤΟ είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, όπου πήγε έσπειρε το θάνατο και την καταστροφή. θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δείχνοντας ανοχή στις Τούρκικες προκλήσεις ενώ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Η ΕΕ στηρίζει και συμμετέχει όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εντείνει τη τρομοκρατία και την καταστολή, ενισχύει το στρατό για να ενισχύσει τη θέση της στο μοίρασμα των αγορών και την επαναχάραξη των συνόρων.

Δεν αποδεχόμαστε η κυβέρνηση να δίνει το 2% του ΑΕΠ στον πολεμικό εξοπλισμό των φονιάδων του λαού και την ίδια στιγμή οι σχολές μας να ρημάζουν από την υποχρηματοδότηση, με τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές!

Δεν αποδεχόμαστε η έρευνα μας να προσανατολίζεται σε προγράμματα προς όφελος των πολεμικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ! Δεν έχουν καμία δουλειά οι φονιάδες των λαών μέσα στα πανεπιστήμια μας. Ούτε να το διανοηθούν να χρησιμοποιήσουν τα μυαλά των νέων ανθρώπων για να σκορπίσουν περισσότερο θάνατο και δυστυχία! Εμείς θέλουμε με την έρευνάς μας να συμβάλλουμε στη μείωση του μόχθου των εργαζομένων και στην κάλυψη των αναγκών του λαού μας! Για να σταματήσουμε να δουλεύουμε ανασφάλιστοι αμέτρητες ώρες στα εργαστήρια με σκοπό να βγάλουμε πατέντες και κέρδη στον κάθε χορηγό.

Ως Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών δεσμευόμαστε και από τη σημερινή μας συγκέντρωση ότι το επόμενο διάστημα θα πρωτοστατήσουμε ακόμα πιο μαχητικά ώστε να φωτίσουμε την πραγματική ελπίδα που υπάρχει σήμερα για κάθε νέο, φοιτητή και σπουδαστή! Την ελπίδα που βρίσκεται στον αγώνα μας, την κοινή μας δράση μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία, την κοινή διεκδίκηση για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Που μπορεί να δυσκολέψει το έργο κυβερνήσεων - ΕΕ - ΔΝΤ. Η αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η απαίτησή μας να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, η απομόνωση του φασισμού και του ρατσισμού είναι το όπλο μας για να αποτρέψουμε τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν.

Κόντρα στην επικίνδυνη κλιμάκωση των ανταγωνισμών, τα πολεμικά σχέδια οι φοιτητές παλεύουμε μαζί με τους λαούς της περιοχής για να ζήσουμε ειρηνικά, με τον κάθε λαό κυρίαρχο στον τόπο του, χωρίς ξένους και ντόπιους δυνάστες. Ενώνουμε τις φωνές μας με τις επιτροπές ειρήνης το ταξικό εργατικό κίνημα το ΠΑΜΕ και απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από τις σχολές μας. Καμία έρευνα για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς!
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
  • Καμία αλλαγή συνόρων.
  • Να σταματήσουν οι πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
  • Να απομονωθούν οι φασίστες εγκληματίες παντού.
  • Άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου και μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες τελικού προορισμού τους. Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές με σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους».