Πέμπτη 02/05/2019 - 09:26
ΚΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης (ΦΩΤΟ)

Η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ πραγματοποίησε την 1η Μάη κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης σε Κάρυστο και Μαρμάρι για να τιμήσει αυτούς που πάλεψαν ενάντια στη φασιστική κατοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες και στο εκτελεστικό απόσπασμα. Σε μάχες με τους Γερμανούς και τα τάγματα ασφαλείας έπεσαν οι Μιχάλης Μαμάς, Μανώλης Σύρακας και Γιάννης Κοτσανίτης. Από τις κατοχικές δυνάμεις εκτελέστηκαν οι Βαγγέλης Πάλλης, Πλάτων Κόλλιας και Παύλος Καρατζάς. Για τη δράση του ενάντια στη γερμανική κατοχή και την αγγλική απόβαση στην Αθήνα εκτελέστηκε από το μετακατοχικό κράτος ο Λυκούργος Ζούμπερης.

Στο Μαρμάρι πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Λάμπρο Μπάνο, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Παναγιώτη Καρατζά, ανιψιό του Παύλου Καρατζά και τον Λ. Μπάνο εκ μέρους του ΚΚΕ.

Στην Κάρυστο μίλησε η Κούλα Βρανά, δημοτική σύμβουλος Καρύστου και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου.

Σε Κάρυστο και Μαρμάρι παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Καρύστου Δημήτρη Παρασκευά.

Η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση προς το δήμο για την ανάδειξη της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή. Συγκεκριμένα έχει προτείνει στην Κάρυστο μία οδός να ονομαστεί «Εθνικής Αντιστάσεως» και μία «Λυκούργου Ζούμπερη», στο Μαρμάρι μία οδός να ονομαστεί «Παύλου Καρατζά» και στα Νέα Στύρα μία οδός «Εθνικής Αντιστάσεως». Ακόμη η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ έχει ζητήσει να συντηρηθούν τα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης σε Κάρυστο και Μαρμάρι. Επίσης, να συμπληρωθεί στην Κάρυστο το όνομα του αντιστασιακού Λυκούργου Ζούμπερη που έχει παραλειφθεί.

Στο Μαρμάρι

Ο Λάμπρος Μπάνος στην ομιλία του τόνισε: «Τιμάμε το συμπατριώτη μας, γεννημένο στους Πεταλιούς, Παύλο Καρατζά, όπου πριν από 75 χρόνια, την Πρωτομαγιά του '44 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, θυσιάστηκε μαζί με άλλους 199 κομμουνιστές.

Οι 200 της Καισαριανής θυσιάστηκαν περήφανα και πέτυχαν μια συντριπτική ηθική νίκη που εμπνέει διαχρονικά κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

1η Μάη 1944: Μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία του εργατικού κινήματος γράφτηκε στα χώματα της ανταρτομάνας Καισαριανής. Σε αντίποινα της εκτέλεσης ενός στρατηγού των ναζί κατακτητών διατάχθηκε η εκτέλεση 200 κομμουνιστών που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Η ιστορία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών ξεκινάει όπως και για χιλιάδες ακόμα αγωνιστές από την περίοδο του Μεσοπολέμου. Κατά τη μεταξική δικτατορία της 4ης Αυγούστου συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στην Ακροναυπλία, στις φυλακές της Κέρκυρας, αλλά και σε διάφορα ξερονήσια του Αιγαίου. Στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι κρατούμενοι κομμουνιστές παραδίδονται στους Γερμανούς και παραμένουν στις φυλακές κάτω από αντίξοες συνθήκες. Από τους 200 κομμουνιστές που τους πήγαν για εκτέλεση από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι περισσότεροι ήταν Ακροναυπλιώτες και Αναφιώτες εξόριστοι.

Ένας από αυτούς ήταν και ο ήρωας κομμουνιστής της περιοχής μας Παύλος Καρατζάς. Ο Παύλος Καρατζάς γεννήθηκε στους Πεταλιούς Μαρμαρίου το 1916. Από παιδί έφυγε για δουλειά στην Αθήνα ώστε να βοηθήσει τους γονείς και τα έντεκα αδέρφια του. Έγινε μέλος της παράνομης οργάνωσης του ΚΚΕ στην Αθήνα κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά (1936-1940). Λίγο αργότερα συνελήφθη και κλείστηκε στο κάτεργο της Ακροναυπλίας. Από εκεί ακολουθεί την πορεία των 200 μέχρι το Σκοπευτήριο της Καισαριανής».

Στην Κάρυστο

Η Κούλα Βρανά στην ομιλία της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκτελεσμένο Λυκούργο Ζούμπερη, σημειώνοντας: «Ο Λυκούργος Ζούμπερης γεννήθηκε στον Αετό Καρύστου το 1904. Την περίοδο 1941-1944 ήταν γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Καρύστου του ΚΚΕ και Καπετάνιος του Λόχου του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) στην Κάρυστο. Μέσα από τη δράση του έπαιξε ηγετικό ρόλο για την απελευθέρωση της περιοχής μας από τους Γερμανούς κατακτητές και στη διάσωση δεκάδων αθώων μέσω της αποστολής τους στη Μέση Ανατολή. Το 1945, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, συνελήφθη από το κράτος τρομοκρατίας και διώξεων και τον Αύγουστο του 1946 καταδικάστηκε σε θάνατο από το Κακουργιοδικείο της Θήβας με πλαστές κατηγορίες. Κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και εκτελέστηκε στο Γουδή μαζί με ακόμα 26 αγωνιστές, στις 4 Μαΐου 1948.

Αξίζει η νέα γενιά να μεγαλώσει με τα ιδανικά των αγωνιστών της περιοχής μας όπως αυτά αποτυπώνονται στο γράμμα του Ζούμπερη στη γυναίκα του Τασία λίγες μέρες πριν την εκτέλεση:

"...Τασία μη λυπάσαι για τον άδικο χαμό μου… αλλά να είσαι υπερήφανη, διότι ο σύντροφός σου έχυσε το αίμα του να ποτίσει το δέντρο της λευτεριάς…

Μη νομίζεις ότι ο θάνατος είναι τόσο βαρύς που φαίνεται όταν πεθαίνεις για ανώτερα ιδανικά…

Πεθαίνω με το μέτωπο ψηλά και τραγουδώντας…"».

Η Κ. Βρανά τόνισε πως η ανάγκη να διατηρηθεί και να αναδειχθεί η ΕΑΜική Αντίσταση στην περιοχή της Καρύστου και γενικότερα σήμερα είναι επιτακτικό καθήκον όλων! Επιπλέον, πρόσθεσε τα εξής: «Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα που τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων ξηλώνονται με γρήγορους ρυθμούς, που οι πόλεμοι και η προσφυγιά πυκνώνουν στη γειτονιά μας και μοιάζει αυτή η πορεία ανεπίστρεπτη, η ανάδειξη των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης. Η Ιστορία μας διδάσκει πως ο άνθρωπος έχει αστείρευτη δύναμη, τόση που μέχρι και το θάνατο μπορεί και να αψηφά.

Διδάσκει πως αν ο λαός αξιοποιήσει τη δύναμή του μπορεί ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να ανατρέψει και το πιο σκληρό εχθρό, να γράψει τη δική του ηρωική ιστορία.

Η Ιστορία διδάσκει πως προοδευτικό είναι να μην υποτάσσεσαι στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης και όχι όπως λανσάρεται σήμερα ως μονόδρομος για το λαό η υποταγή στην ΕΕ, στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, στη βαρβαρότητα των μνημονίων, των ματωμένων πλεονασμάτων, της διαρκούς εποπτείας της ΕΕ και των "αγορών", των θυσιών δίχως τέλος.

Η Ιστορία διδάσκει πως προοδευτικό είναι η πάλη του λαού για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και όχι η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων. Σήμερα πραγματικά προοδευτικό είναι η αντίσταση στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Είναι η αντίσταση στην πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που εμπλέκει το λαό σε μεγάλες περιπέτειες, για χάρη των συμφερόντων της ελληνικής ολιγαρχίας».

Η Κ. Βρανά «έκλεισε» την ομιλία της απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στις εκλογικές μάχες. «Σήμερα η 1η Μάη και τα επίκαιρα διδάγματα της αντικειμενικά συνδέονται άρρηκτα με τη μάχη που δίνουμε για να ενισχυθεί σ’ όλες τις κάλπες το ΚΚΕ, η μεγαλύτερη εγγύηση για ένα μαζικό εργατικό - λαϊκό κίνημα με κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής. Σας καλούμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τις 26 Μάη για ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες», ανέφερε.