Κυριακή 05/05/2019 - 18:38
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Τίμησαν τους 200 ήρωες κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944 (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στη σημείο που πριν από 75 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελούνταν από τους ναζί κατακτητές οι 200 ήρωες κομμουνιστές, πραγματοποιήθηκε σήμερα η μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης από το Δήμο Καισαριανής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει από κοινού με το Δήμο Χαϊδαρίου.

Το «παρών» στη συγκινητική εκδήλωση, έδωσαν εκατοντάδες νεολαίοι που νωρίτερα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, ρίχνοντας γαρύφαλλα και κρατώντας πικέτες με τα ονόματα των 200 ηρώων. Στην πρώτη γραμμή ήταν τα λάβαρα των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τα θρυλικά «χωνιά» της Αντίστασης, του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, που ζωντάνεψαν με τις φωνές των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, θυμίζοντας τα λόγια που φώναζαν οι αγωνιστές εκείνες τις μέρες του 1944: «Προσοχή - Προσοχή! Σας μιλάει το ΕΑΜ! Όλοι στους δρόμους!», «Λαέ της Καισαριανής, οι γερμανοφασίστες κατακτητές δολοφονούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής τους πατριώτες κομμουνιστές. Κατάρα στους φασίστες!». Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «ένας αιώνας Αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Δόξα και τιμή στην Καισαριανή, σε κάθε νεκρό κομμουνιστή», πορεύτηκαν στους δρόμους τους πόλης και κατέληξαν στον τόπο της εκδήλωσης για να τιμήσουν τους νεκρούς ήρωες του ΚΚΕ.

Εκεί, στη μαζική εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια οι δημάρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου, Ηλίας Σταμελος και Μιχάλης Σελέκος, αντίστοιχα. Επίσης, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και αντιπροσωπίες από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και παραρτήματά της. Επίσης εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, δημοτικές αρχές από τους γειτονικούς δήμους, εκπρόσωποι κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων, αλλά και μαζικών φορέων, σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων. Λουλούδια κατέθεσε ο σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Αλέγκ Μπρεντίχεν.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον Κώστα Γαβριλάκη, Γραμματέα του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Δείτε εδώ βίντεο και διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα). Στη συνέχεια, την κεντρική ομιλία έκανε ο Δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ηλίας Σταμέλος (δείτε εδώ βίντεο και διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα) και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και το συγκλονιστικό προσκλητήριο νεκρών, με ένα βροντερό «παρών» για κάθε έναν από τους εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή.

Ο Κ. Γαβριλάκης, κάνοντας αναφορά στις μαζικές εκτελέσεις και στις μάχες που δόθηκαν στις γειτονιές της ανταρτομάνας Καισαριανής, έδωσε την υπόσχεση «να δυναμώσουμε το μοναδικό πόλο αντίστασης, όχι μόνο για τη λευτεριά, αλλά και για ένα μέλλον φωτεινό. (...) Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, στον αντίποδα της αστικής επιχείρησης για την αναθέωρηση και παραχάραξη της ιστορίας. Την ανιστόρητη προβολή της αντιδραστικής "θεωρίας των δύο άκρων". Από τον ιερό αυτό χώρο του Σκοπευτηρίου, ζωντανή μαρτυρία της θηριωδίας του φασισμού και της απανθρωπιάς του πολέμου, τιμώντας τη θυσία σας και τη θυσία εκατομμυρίων νεκρών του πολέμου, υψώνουμε την πιο μεγάλη φωνή διαμαρτυρίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των λαών και βροντοφωνάζουμε: Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός!», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Ηλίας Σταμέλος είπε, μεταξύ άλλων, «Στολίζουμε και φέτος με τα κόκκινα γαρύφαλλα του αγώνα το ″Θυσιαστήριο της Λευτεριάς″, που έπειτα από δεκαετίες ολόκληρες αγώνα του λαού μας, δε βεβηλώνεται πλέον από την παρουσία της Σκοπευτικής Εταιρείας. Ανήκει οριστικά στην ιστορική μνήμη, το λαό και τις ανάγκες του».

Τόνισε, ότι στα βιογραφικά των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής, «στις λεπτομέρειες της περήφανης και αλύγιστης στάσης τους μπροστά στο θάνατο, στα λίγα βιαστικά σημειώματα που μπόρεσαν να γράψουν στη διαδρομή τους από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, αποτυπώνεται όχι μόνο ένα συγκλονιστικό γεγονός απ' τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, αλλά και οι πρώτες σελίδες της ιστορίας της πάλης του λαού μας για να χτίσει ένα φωτεινό μέλλον», κι αυτό γιατί «Οι 200 της Καισαριανής πριν βρεθούν απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, είχαν συγκρουστεί παλικαρίσια με την τάξη των εκμεταλλευτών και τους μηχανισμούς της. Είχαν συγκρουστεί με τη μεγαλοεργοδοσία και τους μεγαλοαγρότες της υπαίθρου, με την καταστολή, με το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, τα στρατοδικεία και τα βασανιστήρια, τη δικτατορία του Μεταξά, το Καλπάκι, τον Αη-Στράτη, την Ακροναυπλία». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δίκαια, στα πρόσωπά τους, η αστική τάξη αναγνώριζε την πρωτοπορία του λαού. Αναγνώριζε τον πραγματικό κίνδυνο και εχθρό».

Αφού παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα και την ημέρα της εκτέλεσης, ανέδειξε την ηρωική στάση της Καισαριανής, που ο λαός της στάθηκε "κάστρο" στην πάλη ενάντια στους κατακτητές. Πήρε σχεδόν στο σύνολό του μέρος στη Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Αλλά και τους αγώνες των κατοίκων της πόλης που συνεχίστηκαν, και οι οποίοι «αψηφώντας τους κινδύνους και επιστρατεύοντας όλα τα μέσα, έκαναν υπόθεσή τους την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, έσπασαν το άβατο της Σκοπευτικής Εταιρείας και απαίτησαν την οριστική απόδοση του Σκοπευτηρίου». Όπως τόνισε , «Ο λαός της πόλης μας και όλοι όσοι συμπορεύτηκαν μαζί του τα χρόνια που πέρασαν, έχουν κάθε λόγο να είναι σήμερα περήφανοι για τη διαδρομή και την έκβαση αυτού του αγώνα. Για το ότι ο ιερός τόπος που βρισκόμαστε σήμερα, έπειτα από κοντά εννιά δεκαετίες, είναι οριστικά απαλλαγμένος και από τα τελευταία ίχνη της βέβηλης παρουσίας της Σκοπευτικής Εταιρείας, έχει αποδοθεί στην ιστορική μνήμη και τις λαϊκές ανάγκες».

Ειδική αναφορά έκανε στη λειτουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στη συμβολή που έχει ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και των διδαγμάτων της κρίσιμης δεκαετίας του 1940. «Η λειτουργία του Μουσείου το διάστημα αυτό, επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στη δημιουργία του χωρίς αναβολές. Το επιβεβαιώνουν οι πάνω από 37.000 επισκέπτες, ανάμεσά τους μαθητές από 174 σχολεία, ξένες αντιπροσωπείες, φορείς, σωματεία, εκπαιδευτικοί. Οι δεκάδες εκδηλώσεις και επιστημονικές ημερίδες με πλήθος κόσμου. Η αξιοποίηση των εκθεμάτων του μουσείου για επιστημονικές διατριβές και για την παραγωγή ντοκιμαντέρ», είπε στην ομιλία του.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το σύγχρονο μήνυμα της θυσίας των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής, όπως και χιλιάδων άλλων αγωνιστών που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, είναι ότι ξεχώριζε και ξεχωρίζει ακόμα τα όρια δύο διαφορετικών κόσμων: «Ξεχωρίζει τον κόσμο της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που γεννά το φασισμό και τον πόλεμο και δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα και τον κόσμο που παλεύει για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, δίχως πόλεμο και εκμεταλλευτές, δίνοντας ό,τι καλύτερο έχει, ακόμα και τη ζωή του, για να υπερασπίσει τη ζωή, τα δικαιώματα και τη λευτεριά του λαού. Και η φετινή Πρωτομαγιά τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των δικαιωμάτων που χάθηκαν, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η αντεργατική - αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν θα έχει τέλος, εάν δεν δυναμώσει η λαϊκή πάλη, η ενότητα και η οργάνωση του λαού. Τίποτα δε χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Όλες τις κατακτήσεις, ο λαός τους απέσπασε με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα, κόντρα στον εθνικισμό, το ρατσιστικό και φασιστικό μίσος. Να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με τους άλλους λαούς, βάζοντας στο στόχαστρο τον πόλεμο αλλά και τις αιτίες που τον γεννούν, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».