Δευτέρα 13/05/2019 - 22:53
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Κλιμακώνεται διαρκώς η τουρκική επιθετικότητα

Πηγή: Associated Press

Μέρα με την ημέρα και με κάθε τρόπο ξεδιπλώνεται η τουρκική επιθετικότητα, εκφράζοντας με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις θέσεις της τουρκικής αστικής τάξης, στον αγώνα της για διασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου από την ενεργειακή πίτα της Ανατολικής Μεσογείου, με φόντο και την κλιμάκωση των σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών με δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ , έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα εξ ονόματος της τουρκικής αστικής τάξης: «Η Μεσόγειος δεν είναι "λίμνη του πατέρα" κανενός. Έχουμε χωρικά ύδατα εκεί. Έχει και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος) χωρικά ύδατα, υπάρχει ένα κράτος εκεί (...) Ο "Πορθητής" μας έχει κινητοποιηθεί, αυτές τις μέρες θα κινητοποιηθεί και το γεωτρύπανό μας "Γιαβούζ"». Ωστόσο, την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να κερδηθεί η φιλία της Τουρκίας», ενώ σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα έρθει σε επαφή με Ισραήλ και Αίγυπτο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε: «Σήμερα στη διαδικασία της Μέσης Ανατολής εμείς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρισκόμαστε σε μια κατάσταση "win-win" (σ.σ. αμοιβαίου οφέλους) με όλους τους ενδιαφερόμενους (...) Καμιά ενεργειακή επένδυση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λειτουργική».

Από την άλλη, δεν λείπουν οι απειλές και οι προειδοποιήσεις σε έντονο ύφος: Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε: «αυτοί που προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας γνωρίζουν ότι είναι σε λάθος δρόμο (...) Ας κοιτάξουν την Ιστορία εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια δυο απειλές». Ο πρέσβης και γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγιές, αμφισβήτησε το ρόλο των νησιών στον καθορισμό ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι «νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία» αλλά και ότι «τα τελικά θαλάσσια όρια» μεταξύ χωρών «μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών - όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών - ή δικαστικών αποφάσεων».

Τέλος, ξεχώρισε και η παρέμβαση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ. Αφού επανέλαβε ότι «η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα εναντίον της Τουρκίας και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία», είπε ότι «είναι καλό» για την κυβέρνηση της Κύπρου «να θυμάται το 1974», δηλαδή την τουρκική εισβολή στο νησί.