Παρασκευή 14/06/2019 - 13:17
ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

Για την εμπλοκή των «εταίρων» στα επικίνδυνα σχέδια

Με στόχο την ακόμα ενεργότερη εμπλοκή των «εταίρων», μη μελών του ΝΑΤΟ, στα δολοφονικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, πραγματοποιήθηκε, 11 με 13 Ιούνη, το 2ο «ΝΑΤΟ Partnerships 360 Symposium» στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Η εν λόγω εκδήλωση, όπου συμμετείχαν 168 στελέχη από συνολικά 45 κράτη, διοργανώθηκε από την Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού και το Διεθνές Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, δομές και οι δύο του ΝΑΤΟ, που προωθούν τη διαδικασία σύσφιξης σχέσεων με χώρες που δεν είναι μέλη της λυκοσυμμαχίας.

Όπως λέγεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, το διήμερο «είχε ως σκοπό την εμπλοκή των Εταίρων (Partners) της Συμμαχίας σε διάφορα πλαίσια πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, στο πνεύμα της "ΟΝΕ ΝΑΤΟ POLICY"», ενώ κατά ΝΑΤΟικές πηγές, λειτούργησε ως «συμμετοχικό εργαστήρι επικεντρωμένο στη μελλοντική εξέλιξη της πολιτικής των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ».

Τα «σημεία-κλειδιά» του «διαλόγου»

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, ως «σημεία-κλειδιά» για «διάλογο» με τα στελέχη που μάζεψαν στο ΚΕΝΑΠ, τέθηκαν τα παρακάτω:

- Στη θεματική για τις «αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας», τέθηκαν προς απάντηση ερωτήματα όπως αν «έχουμε επαρκώς κοινή αντίληψη για το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας και για τους παράγοντες της (μη) σταθερότητας», για το πώς «η άνοδος των παγκόσμιων παραγόντων (σ.σ. Ρωσία, Κίνα, Ιράν) (...) επηρεάζουν τη δυναμική της ασφάλειας των περιοχών που γειτνιάζουν με το ΝΑΤΟ (Δυτικά Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Νότιο Καύκασο)» και «ποιες συνέπειες θα μπορούσαν αυτές οι αλλαγές να επιφέρουν στις παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ;».

- Στη θεματική για το τι «εργαλεία» έχουν να αντιμετωπίσουν τις τέτοιες προσκλήσεις, έβαλαν προς συζήτηση θέματα όπως «σε ποιους τομείς χρειάζεται υποστήριξη του ΝΑΤΟ», αν μπορεί «το ΝΑΤΟ να εμπνευστεί από άλλους Διεθνείς Οργανισμούς ή ΜΚΟ», ενώ σχετικά με τη «διαλειτουργικότητα» ανάμεσα σε Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και Πολιτικές Δομές, ώστε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και χώρες εταίροι να λειτουργούν κάτω από κοινά πρότυπα και προτάγματα, τέθηκαν προς απάντηση ερωτήματα όπως το αν «η τωρινή μας εργαλειοθήκη είναι επαρκής», αν «ετοιμαζόμαστε μαζί πάνω στα σωστά σενάρια» ή αν «θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε περαιτέρω, για παράδειγμα, τον Κόμβο για τον Νότο σε αυτό το θέμα». Το περιλάλητο «Hub for the South», ΝΑΤΟική δομή που στήθηκε στη Σικελία -την έδρα είχε διεκδικήσει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ- κατόπιν απόφασης Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, ως κέντρο συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και διάχυσης πληροφοριών και στοιχείων που συγκεντρώνονται για απειλές και προκλήσεις από τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική.

- Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση για το «ρόλο του ΝΑΤΟ μεταξύ των Διεθνών Οργανισμών» και πώς τον «αντιλαμβάνονται» οι χώρες-εταίροι, με ερωτήματα όπως «τι περισσότερο μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ στον τομέα της πρόληψης συγκρούσεων;», κατά βάση το πώς μπορεί να πετύχει παραπέρα εξάπλωση δυνάμεών του στον πλανήτη, με το πρόσχημα της τέτοιας πρόληψης. Ενώ, πολύ επικίνδυνη πτυχή που μπήκε, ήταν αυτή για την παραπέρα ενίσχυση του ρόλου της λυκοσυμμαχίας σε ζητήματα «πολιτικής ασφάλειας», με τον μανδύα της «διεύρυνσης της παραμέτρου ασφαλείας».

Και επειδή, λίγο - πολύ, μια σειρά λαοί έχουν νιώσει στο πετσί τους τι κάνει το ΝΑΤΟ, όποιο πρόσχημα κι αν βάλουν μπροστά οι ιμπεριαλιστές και οι κυβερνήσεις τους, στο διήμερο στο ΚΕΝΑΠ τους απασχόλησε και το θέμα της προπαγάνδας, προετοιμάζοντας για περαιτέρω εντατικοποίησή της, με ερωτήματα όπως το αν το ΝΑΤΟ «προβάλλει τη σωστή συνεκτική εικόνα στις χώρες εταίρους και σε παγκόσμιο επίπεδο» και αν τα δολοφονικά «μηνύματά» του «προσαρμόζονται επαρκώς στο ακροατήριο»...

Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη», 14/6/2019.