Πέμπτη 20/06/2019 - 23:03
ΛΑΡΙΣΑ

Εκδήλωση της ΚΟ Νεάπολης-Φιλιππούπολης του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση με θέμα «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, ο ρόλος της Λάρισας στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ , η θέση του ΚΚΕ και οι θέσεις των άλλων κομμάτων» διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Νεάπολης - Φιλιππούπολης του ΚΚΕ το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουλίου στο 21ο Δημοτικό Σχολείο με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων».

Στην ομιλία του ο Ε. Βαγενάς σημείωσε ότι «οι εξελίξεις σε Α.Μεσόγειο, Αιγαίο είναι επικίνδυνες, διαμορφώνουν όρους ακόμα και για θερμό επεισόδιο. Το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ αναδείκνυε πως όπως δείχνουν οι εξελίξεις σε Λιβύη, Ουκρανία, Συρία, Ιράν κ.ά “οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών”. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ, τα άλλα αστικά κόμματα, που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, καθησύχαζαν το λαό, ισχυρίζονταν πως με την ενεργή εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μέσα από συμφωνίες με το Ισραήλ, που δολοφονεί το λαό της Παλαιστίνης, δήθεν δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι, πως είμαστε “πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης”. Να, όμως, που η έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ ομολογεί την όξυνση της κατάστασης.

Ο,τι και να ισχυρίζεται η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει πως η αστική τάξη της Τουρκίας, τις τελευταίες δεκαετίες με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφού κατέλαβε και κρατά υπό κατοχή το 40% της Κύπρου, προχωρά μεθοδικά τις αξιώσεις και φιλοδοξίες της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πότε με πολιτικές δηλώσεις και σχετικές διπλωματικές κινήσεις, και πότε με τις χιλιάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας;

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ βρίσκονται σε ένα "ανατολίτικο παζάρι" με την Τουρκία, την οποία πότε με το «μαστίγιο» και πότε με το "καρότο" επιδιώκουν να κρατήσουν μακριά από τους ανταγωνιστές τους, όπως είναι η Ρωσία;

Δεν είναι ολοφάνερο, πλέον, πως η επαίσχυντη "συμφωνία των Πρεσπών" έγινε για να μπει η γειτονική χώρα και τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ;

Όταν, λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την συμφωνία αυτή ως «πιλότο» και για το Αιγαίο και το Κυπριακό, δίνει το στίγμα της «συνδιαχείρισης"» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου υπό Αμερικανό-ΝΑΤΟϊκό έλεγχο. Στην πραγματικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου προσφέρονται ως "οικόπεδο" προς διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ».

Όπως τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης για το λαό μας κατάστασης βρίσκεται στις σχέσεις συνεργασίας κι ανταγωνισμού, που αναπτύσσουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και η εμπλοκή στους ανταγωνισμούς ισχυρότερων δυνάμεων, που διεξάγεται σήμερα για την ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, με τη ενεργή συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που εγγυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο της Λάρισας σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που στοχοποιούν το λαό της πόλης, αλλά και κάθε τόπου, όπου υπάρχουν αμερικανο-νατοϊκές εγκαταστάσεις και πρόσθεσε: «Το κουβάρι των αντιθέσεων, στις οποίες έσυρε το λαό μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και την επομένη μέρα των εκλογών ακόμη πιο μπερδεμένο. Άλλωστε κι η ΝΔ, που μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την κυβερνητική διαχείριση, το μόνο παράπονο που έχει από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι “της έχει κλέψει την πολιτική”. Κανείς μας δεν μπορεί να αμφιβάλει, πως οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχτεί μετά τις εκλογές της 7Ιούλη, θα κινηθεί κάτω από τον ίδιο επικίνδυνο για το λαό «αστερισμό» των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ.

Εκείνο που έχει σημασία είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, που αποκαλύπτει, αντιπαλεύει και κινητοποιεί τους εργαζόμενους ενάντια σ’ αυτή την πορεία και τους κινδύνους κατά του λαού. Γιατί ισχυροποίηση του ΚΚΕ σημαίνει ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανό-νατοϊκό στρατόπεδο, εφαλτήριο για νέους πολέμους, στη μεταφορά στην Ελλάδα πυρηνικών όπλων κι άλλων δολοφονικών μηχανών. Ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ενάντια στο δηλητήριο του εθνικισμού, υπέρ της αλληλεγγύης με όλους τους λαούς, κόντρα στις αλλαγές συνόρων και στις αιματοχυσίες που σχεδιάζονται στα πλαίσια των αντιπαραθέσεων των αστικών τάξεων για τους ενεργειακούς πόρους, τους αγωγούς, τα λιμάνια, τις άλλες υποδομές, για τα μερίδια των αγορών. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη δύναμη του λαού, το ΚΚΕ, ακόμα πιο ισχυρό παντού!»