Πέμπτη 08/08/2019 - 17:52
ΚΡΗΤΗ

Τιμητική εκδήλωση για την 75η επέτειο της μάχης στο Σφακάκι στα Ανώγεια (ΦΩΤΟ)

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής για τη μάχη στο Σφακάκι στα Ανώγεια Κρήτης, ύστερα από κάλεσμα της ΚΟ των Ανωγείων του ΚΚΕ και του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση στη θέση «Σφακάκι», όπου υπάρχει μνημείο, μίλησε ο Αντώνης Ρούλιος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος έκανε αναφορά στο ιστορικό της μάχης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η μάχη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, διότι δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε κανείς - ούτε από τους αιχμαλώτους, ούτε από τους απελευθερωτές τους του εφεδρικού ΕΛΑΣ Ανωγείων. Απεναντίας, πιάστηκαν όλοι οι Γερμανο-ιταλοί φασίστες που είχαν συλλάβει τα 98 γυναικόπαιδα. Ανέφερε, τελειώνοντας, ότι «χαμένες μάχες είναι μόνο αυτές που δεν δίνονται». Έγινε κατάθεση στεφάνου από το Γιάννη Ανδρουλιδάκη, αντιπρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην πλατεία Αρμί στα Ανώγεια. Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΚΟ Ανωγείων του ΚΚΕ Βασίλης Φασουλάς, που καλωσόρισε αυτούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Μιχάλης Σφακιανάκης, συνταξιούχος δικηγόρος και ηθοποιός, διαβάζοντας την ιστορική συνέντευξη του Μανώλη Μανουρά ή Σμαϊλομανώλη. Ήταν ο επικεφαλής υλοποίησης της απόφασης απελευθέρωσης των 98 γυναικόπαιδων.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Αιτία του πολέμου ήταν η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων. Σε μια φάση, μετά τη μεγάλη κρίση του 1929, που προσπαθούσαν να ξανασηκώσουν την κερδοφορία τους, ρίχνοντας στην εξαθλίωση την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα των χωρών τους.

Οι ανταγωνισμοί δεν σταμάτησαν με τον πόλεμο. Οξύνθηκαν. Οξύνθηκαν και μετά τον πόλεμο. Οδήγησαν στη μεγάλη κρίση της τελευταίας δεκαετίας που βιώσαμε στην Ελλάδα με τραγικό τρόπο, με κάθε είδους κυβερνήσεις, δεξιές ή δήθεν αριστερές, αυτοδύναμες ή συνεργασίας».

Συνεχίζοντας είπε: «Η Λαϊκή Συμμαχία που επιδιώκουμε, παλεύει και βάζει στόχο μια άλλη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, να υιοθετεί την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, το κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη, από τη μάχη στο Σφακάκι, από τους ήρωες της εργατικής τάξης».

Η συνέχεια δόθηκε με την προβολή της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Χαρωνίτης, με θέμα: «Η μάχη στο Σφακάκι, 7 Αυγούστου 1944» από το «3ο Ολοκαύτωμα» που είναι παραγωγή του Δήμου Ανωγείων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική από το Χάρη Φασουλά και το συγκρότημά του.