Τετάρτη 14/08/2019 - 12:47
ΔΩΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πολιτικό μνημόσυνο του Γιώργου Γκότση (Γκρέκας) (ΦΩΤΟ)

Πολιτικό μνημόσυνο του Γιώργου Γκότση (Γκρέκας) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δωρίου Μεσσηνίας.

Ο Γιώργος Γκότσης (Γκρέκας) ήταν ένας συνδικαλιστής με διεθνή αναγνώριση που έδρασε στην Αυστραλία, όπου είχε φύγει μετανάστης από τα νεανικά του χρόνια, όταν στη Ελλάδα ήταν ανεπιθύμητος και διωκόμενος λόγω της αγωνιστικής και αντιστασιακής δράσης της οικογένειάς του.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προεκλογική περίοδο του 2015, όταν ο Γκρέκας είχε έρθει στην Ελλάδα από την Αυστραλία και ήθελε να ψηφίσει, αλλά οι αρχές του απάντησαν ότι δεν διέθετε τα απαιτούμενα έγγραφα. Τότε, με τη βοήθεια φίλων του, κατάφερε και έβγαλε έγκαιρα τα χαρτιά που χρειαζόταν, απέκτησε ελληνική ταυτότητα και για πρώτη φορά, σε ηλικία 85 χρόνων, ψήφισε το κόμμα του, το ΚΚΕ, κάτι που του έδωσε απέραντη χαρά.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διονύσης Αθανασόπουλος, από το Ψάρι, ενώ ομιλητές ήταν ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος, μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας και ο Δημήτρης Γκότσης (Γκρέκας), αδελφός του Γιώργου, ο οποίος επίσης ήρθε από την Αυστραλία όπου ζει. Παραβρέθηκαν ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρώην πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο Σαράντος Κουκούμης, δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας και ο Λεωνίδας Χρονόπουλος, πρόεδρος της Κοινότητας Κόκλας.

Ο Γιώργος Γκότσης (Γκρέκας) γεννήθηκε στον Αετό το 1930 και την ίδια χρονιά η οικογένειά του μετεγκαταστάθηκε στο Δώριο. Το σπίτι τους κάηκε δύο φορές, από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ακόμη παιδί και βοηθούσε στη διάδοση μηνυμάτων μεταξύ των χωριών για τις ασφαλείς μετακινήσεις των ανταρτών. Ο πατέρας του, Σταύρος, όταν ο Γιώργος ήταν 15 χρόνων, πέθανε στη φυλακή της Κυπαρισσίας, δηλητηριασμένος από συνεργούς των δοσίλογων. Ο ένας του αδελφός, Πάνος, σκοτώθηκε το 1949 πολεμώντας στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στην Αυστραλία μετανάστευσε το 1960, αφού πρώτα πήγε εργάτης στο Βέλγιο. Στην αρχή η Αστυνομία δεν του επέτρεπε να φύγει στο εξωτερικό παρά μόνο στο Βέλγιο, στα ορυχεία, όπου οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες.

Όπως τόνισε τόσο ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος, ο Γιώργος Γκότσης, όπως και ο αδελφός του Δημήτρης, έγινε πρωτεργάτης σκληρών ταξικών αναμετρήσεων στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και στήριξε μεγάλες απεργίες των ναυτεργατών, συνέβαλε αποφασιστικά στους αγώνες ενάντια στη χούντα, υπερασπίστηκε τα δικαίωμα των Ελλήνων ναυτεργατών και των Αυστραλών λιμενεργατών. Για τη δράση του το αυστραλιανό κράτος του αρνιόταν για χρόνια την υπηκοότητα. Ήταν για δεκαετίες πρόεδρος του εργατικού συνδικάτου στο Σίδνεϊ «Άτλας», καθώς και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Ο σύντροφος Γιώργος κράτησε ψηλά τη σημαία του Κόμματος, της διεθνιστικής πάλης και αλληλεγγύης, των αγώνων για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Εμείς οι νέες γενιές κομμουνιστών συνεχίζουμε κάτω από την ίδια σημαία στο δρόμο της επαναστατικής πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αυτή είναι η υπόσχεση που σου δίνουμε σήμερα, σύντροφε Γιώργο», τόνισε ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος.

Ο αδελφός του, Δημήτρης Γκότσης, σημείωσε ότι ο Γιώργος ήταν ο συνεχιστής της ανιδιοτέλειας και αγωνιστικότητας που διέκριναν τον πατέρα και τον παππού τους. Υπογράμμισε ότι στην Αυστραλία ήταν πάντα στο πλευρό των «νεοφερμένων», των νέων μεταναστών, τους στήριζε και τους προέτρεπε να γραφτούν στα συνδικάτα τους για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

«Ήταν διεθνιστής, είχε πίστη στην ταξική πάλη», τόνισε για τον αδελφό του ο Δημήτρης Γκότσης, ενώ ανέγνωσε μέρος της ομιλίας που έκανε για τον Γιώργο Γκότση (Γκρέκα) ο γραμματέας της Εργατικής Ομοσπονδίας του Σίδνεϊ, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει η δέσμευση για «αλληλεγγύη για πάντα, σύντροφε Γιώργο».

Συγκινητικό χαιρετισμό έκανε για τον Γιώργο Γκότση (Γκρέκα) και η εγγονή του αδελφού του Δημήτρη, Νίκη.

(Πηγή: kalamatajournal.gr)

Ο Δημήτρης Γκότσης (Γκρέκας)Ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος