Τετάρτη 21/08/2019 - 11:16

Φράκαρε από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς η Σούδα

Φωτο αρχειου
Φωτο αρχειου

Φρακαρισμένη είναι και αυτήν την περίοδο η Σούδα, αναδεικνύοντας τη σημασία της βάσης για τους Αμερικανούς, στο ξεδίπλωμα των επικίνδυνων σχεδιασμών τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Σχέδια στην υλοποίηση των οποίων συμβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο έδαφος που έχει στρώσει η προηγούμενη, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε ένα τέτοιο υπόβαθρο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη Σούδα έχουν δέσει αυτές τις μέρες, αναμένοντας διαταγές για τη μετέπειτα πορεία τους, τουλάχιστον δύο πλοία των Αμερικανών.

Το πρώτο είναι το θηριώδες πλοίο υποστήριξης «USNS YUMA». Το πλοίο ήταν - μαζί με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Carney» - τον Ιούλη στη Μαύρη Θάλασσα, μετέχοντας στην άσκηση που επιβλεπόταν από τους Αμερικανούς «Sea Breeze 2019», την οποία διοργάνωσαν με επίκεντρο την Ουκρανία, μεταφέροντας, με κάθε ευκαιρία και πρόφαση, δυνάμεις τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Στη Σούδα έδεσε και το αμερικανικό πετρελαιοφόρο «USNS Joshua Ηumphreys», που προηγουμένως, στις 19 Αυγούστου, είχε ανεφοδιάσει εν πλω το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», που περιπολεί στη Μεσόγειο, ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλουτων ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική).

Θυμίζουμε ότι το «Joshua Ηumphreys» στις 7 Αυγούστου είχε ανεφοδιάσει εν πλω, στο Κρητικό Πέλαγος, και το αντιτορπιλικό «USS Porter», το οποίο κατόπιν μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα, επισήμως προς «ενίσχυση της περιφερειακής ναυτιλιακής σταθερότητας και σε ένδειξη υποστήριξης προς τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή». H τέτοια αποστολή του «Porter» στη Μαύρη Θάλασσα έληξε στις 15 Αυγούστου και αφού επισκέφτηκε τα λιμάνια Κονστάντζα (Ρουμανία), Βάρνα (Βουλγαρία) και Γκολτσούκ (Τουρκία) ξαναμπήκε στο Αιγαίο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναπιάσει Σούδα.

Χτες το μεσημέρι έδεσε εκεί και η καναδέζικη φρεγάτα «HMCS HALIFAX» (ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που περιπολεί στη Μεσόγειο και συχνά - πυκνά μπαίνει και στη Μαύρη Θάλασσα), γενικά σε μια αξιοσημείωτη κινητικότητα ναυτικών μονάδων του ΝΑΤΟ, που εν μέσω εξελίξεων σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Περσικό μόνο ανησυχία γεννά για τα μελλούμενα.

«Τρέχει» ο «Στρατηγικός Διάλογος»

Πάνω σε αυτό το έδαφος, της κλιμακούμενης «στρατιωτικής συνεργασίας», τρέχει και ο «Στρατηγικός Διάλογος» (ΣΔ) ΗΠΑ - Ελλάδας, ο οποίος εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2018, και συνεχίζεται επί ΝΔ, με το β' γύρο του να προγραμματίζεται για τον Οκτώβρη στην Αθήνα, με συμμετοχή ενδεχομένως και του ίδιου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο.

Χθες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντ. Διαματάρη. Οπως έγραψε κατόπιν σε σχόλιό του στο διαδίκτυο ο πρέσβης, είχαν μια «σπουδαία συζήτηση», πάνω στη «στρατηγική σημασία της Ελλάδας, τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και τη συνεργασία με την ελληνο-αμερικανική διασπορά, ένας κρίσιμος παράγοντας για την εμβάθυνση της διμερούς σχέσης», καταμερίζοντάς της ενισχυμένο ρόλο στην αναπαραγωγή της αμερικανοΝΑΤΟικής προπαγάνδας στον ελληνικό λαό.