Τετάρτη 28/08/2019 - 11:13
ΣΑΜΟΣ

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους εφεδροΕΛΑΣΙΤΕΣ της Καστανιάς

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 Αυγούστου οι εκδηλώσεις της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης προς τιμήν των εκτελεσμένων πατριωτών της Σάμου από τα φασιστικά ιταλικά στρατεύματα κατοχής στη Δυτική Σάμο τον Αύγουστο του 1943.

Κεντρικό σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων ήταν: «Δεν ξεχνάμε τα θύματα του φασισμού. Αγωνιζόμαστε να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Στην πλατεία Καστανιάς μίλησε για την ιστορία της Αντίστασης και για το χρονικό του φασιστικού εγκλήματος η Κούλα Καραμηνά - Πόθου, πρόεδρος του Παραρτήματος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Σάμου.

Στη συνέχεια από το μονοπάτι της θυσίας των 17 Καστανιωτών εφεδροΕΛΑΣιτών οι συγκεντρωμένοι πήγαν στο χώρο της εκτέλεσης, όπου σήμερα είναι το μνημείο προς τιμήν τους, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών και προσκλητήριο νεκρών.

Έπειτα με αυτοκινητοπορεία κατευθύνθηκαν στο Καρλόβασι, όπου πραγματοποιήθηκε αντιφασιστικό - αντιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο προς την κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολούθησε ομιλία του Σταύρου Κουτράκη μέλους της Γραμματείας της ΠΕΕ την οποία διάβασε η Έρη Ρίτσου, αφού ο ομιλητής αναγκάστηκε να φύγει εσπευσμένα εξαιτίας της πυρκαγιάς στο Μεσόκαμπο. Στην εκδήλωση έγινε απαγγελία ποιημάτων από τη Σοφία Σορόκου.