Τρίτη 03/09/2019 - 21:07
ΚΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παραμένουν τα προβλήματα στα σχολεία από το σεισμό της 19ης Ιούλη

«Ενάμιση μήνα μετά το σεισμό της 19ης Ιούλη, όχι μόνο δεν έχουν γίνει οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων στο Αιγάλεω, αλλά ούτε έχει βρεθεί λύση για τη στέγαση των μαθητών των σχολείων που κρίθηκαν ακατάλληλα (1ου Γυμνάσιο και Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο, 7ο Δημοτικό, 11ο Δημοτικό, Ειδικό δημοτικό, 15ο και 28ο Νηπιαγωγείο)» σημειώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως «το πότε θα συνταχθούν μελέτες για την αποκατάστασή τους παραμένει άγνωστο, λίγες μόνο ημέρες, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Δηλαδή, τα παιδιά καλούνται να βγάλουν τη νέα χρονιά σε άλλα κτίρια, όταν και όποτε βρεθούν και κανένας δε δεσμεύεται, ούτε η διοίκηση του Δήμου, ούτε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για το πότε θα είναι έτοιμα τα σχολικά κτίρια.

Τα προβλήματα από τη μετεγκατάστασή τους (απογευματινές βάρδιες κ.ά.) θα δημιουργήσουν πρόσθετες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών τους. Προφανώς, το πρώτο και επείγον ζήτημα είναι η πλήρης προστασία και ασφάλεια των μαθητών, όμως ο χρόνος αποκατάστασης των ζημιών για όλα τα σχολεία πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο προληπτικός αντισεισμικός έλεγχος των κτιρίων είναι ανεπαρκής και ότι μόλις 1 από τα 5 δημόσια κτίρια έχουν περάσει από σχετικό έλεγχο, ενώ για δευτεροβάθμιο έλεγχο ούτε κουβέντα. Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των ιδιωτικών κτιρίων και επιχειρήσεων για τα οποία έχει γίνει έλεγχος.

Αναφορικά με τα σχολεία, το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου που είχε ξεκινήσει το 2004, διακόπηκε το 2011 λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και των απολύσεων των συμβασιούχων, που αποτελούσαν μνημονιακές δεσμεύσεις.

Περισσότερα από τα μισά σχολικά κτίρια της χώρας είναι 25ετίας και πάνω και χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις και σταδιακά μεταστέγαση σε νέα σχολικά κτίρια. Παρ' όλα αυτά, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή και τα συναρμόδια υπουργεία όχι μόνο δεν προχώρησαν σε ολοκλήρωση των ελέγχων και στις απαραίτητες παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν επιτάχυναν το πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων, αλλά, επιπλέον, με την ψήφιση του «Καλλικράτη» και τη μεταφορά της αρμοδιότητας στους δήμους, αλλά και τη δραστική περικοπή των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, οδήγησαν και οδηγούν σε οριστική απαξίωση τη δημόσια σχολική στέγη.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της διοίκησης του Δήμου Αιγάλεω και της προηγούμενης (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς φτάσαμε στο "και πέντε" για να διαπιστωθούν κενά και ελλείψεις, και η σημερινή (ΝΔ) που "νίπτει τας χείρας της". Μεγάλες είναι οι ευθύνες όλων των παρατάξεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς κάθε χρόνο το σχετικό κονδύλι που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του Δήμου (τον οποίο και ψηφίζουν σταθερά, πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης"!) είναι μηδαμινό. Μόνο για το 2019 αντιστοιχεί στο αστείο πόσο των 10.000 ευρώ!

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει πολλές φορές όλα τα προηγούμενα χρόνια την αναγκαιότητα της αντισεισμικής θωράκισης, του ελέγχου από αρμόδιες υπηρεσίες του συνόλου των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

Πριν από λίγες ημέρες το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ΚΚΕ ζητά "να αποκατασταθούν άμεσα και έγκαιρα, οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όλες οι φθορές που προκλήθηκαν σε σχολικά κτίρια της Αττικής από το σεισμό της 19ης Ιούλη. Να ελεγχθούν άμεσα όλα τα σχολικά κτίρια της Αττικής. Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία της Αττικής σε μόνιμη και σταθερή βάση".

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" εδώ και πολλά χρόνια θέτουν το ζήτημα των αντιλαϊκών προϋπολογισμών που κατατίθενται από την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου. Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), λόγω της συμφωνίας τους με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται δεν έβαζαν ποτέ στο επίκεντρό τους τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την αύξηση των κονδυλίων για αντισεισμική, αντιπλημμυρική θωράκιση κ.ά.

Για άλλη μία φορά ο σεισμός της 19ης Ιούλη φανερώνει ποιες είναι οι προτεραιότητες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν.

Για τις ανάγκες βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών κ.ά. ήδη τα νομοσχέδια πέφτουν βροχή μέσα στον Αύγουστο με διαδικασίες εξπρές. Με κινηματογραφική ταχύτητα το αστικό κράτος, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία, φροντίζει στο "άψε-σβήσε" να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Όταν, όμως, πρόκειται για τις ανάγκες του λαού, τότε το κράτος γίνεται "αργό", "γραφειοκρατικό", τότε "δεν λειτουργεί η κρατική μηχανή". Τότε, οι διαδικασίες "κολλάνε". Οι μελέτες αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό "παίρνουν χρόνο", μας λένε. Τότε, τα χρήματα δίνονται με το σταγονόμετρο (αν και όποτε δοθούν), για να μη διαταραχθούν τα ματωμένα πλεονάσματα, για να μην υπάρχει "τρύπα" στα κρατικά έσοδα, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προστασία και η ασφαλής στέγαση του πληθυσμού μπορεί να εξασφαλισθεί με βάση το κατακτημένο επίπεδο της επιστήμης και της τεχνικής, αλλά απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, που θα έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Αυτός ο δρόμος, που είναι ο μοναδικός προς όφελος του λαού, μπορεί να ανοίξει με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων, με τη συμμετοχή γυναικών και νεολαίας, δυναμώνοντας την πάλη για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, βάζοντας στο στόχαστρο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Αιγάλεω να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν:

• Να ληφθούν μέτρα προσεισμικού ελέγχου και προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (εργασιακοί χώροι, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, χώροι συγκέντρωσης και διασκέδασης της νεολαίας κ.τ.λ.).

• Να διασφαλίζεται ουσιαστικός και συνεχής έλεγχος της στατικής επάρκειας και ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού όλων των κτιρίων.

• Να υπάρξει προσανατολισμός των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την εργασιακή και δημόσια ασφάλεια.

• Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών με εκπαίδευση και ενημέρωση του πληθυσμού, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας».

• Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία στην Τοπική Διοίκηση».