Σάββατο 07/09/2019 - 23:01
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 20 χρόνια από το σεισμό της Πάρνηθας (ΦΩΤΟ)

Σε εκδήλωση με τίτλο: «20 χρόνια από το σεισμό της Πάρνηθας. Επίκαιρα και αναγκαία τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας», μίλησε το Σάββατο, το απόγευμα, ο Κύριλλος Παπασταύρου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική και πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία στα Άνω Λιόσια, μπροστά στο μνημείο θυμάτων του σεισμού του 1999, στο οποίο ο Κ. Παπασταύρου κατέθεσε στεφάνι.

Στην ομιλία του σημείωσε πως «ακριβώς πριν 20 χρόνια, μια μέρα σαν τη σημερινή οι κάτοικοι της Αττικής ήρθαν αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα. Αυτή του πιο καταστροφικού και πιο πολύνεκρου σεισμού στην περιοχή της Αττικής την τελευταία εκατονταετία.

Ενός στη πραγματικότητα όμως σχεδόν "μέτριου σεισμού", σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων με επίκεντρο και βάθος που βεβαίως έκανε πολύ έντονες τις επιπτώσεις στην περιοχή της Αττικής, αλλά που δεν δικαιολογούσε με τίποτα το εύρος της καταστροφής. Επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι οι σεισμοί που σκοτώνουν και καταστρέφουν αλλά οι ελλείψεις, οι αδυναμίες, η μη ύπαρξη υποδομών και αντισεισμικής προστασίας. Αυτή η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε με τις μεγάλες καταστροφές και τα δεκάδες θύματα αλλά και αυτής που δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή, αλλάζοντας τη ζωή χιλιάδων που έχασαν το βιος τους».

Τόνισε ακόμα πως «η αντισεισμική προστασία και θωράκιση απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να προωθεί ισόρροπα μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και προστασίας των κατασκευών απ' αυτά και αφετέρου μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό.

Ο σχεδιασμός αυτός για να υλοποιηθεί προϋποθέτει την κοινωνική κρατική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό που θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό, προγραμματίζει την υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων (π.χ. αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία) θα καλύπτει το σύνολο των φάσεων των δημοσίων έργων, θα εξασφαλίζει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για κατοικία. Θα διαμορφώνει χωροταξικό σχεδιασμό με βάση τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες».