Παρασκευή 20/09/2019 - 18:41
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Περιοδεία σε Πυροσβεστική Χαλκίδας, Κέντρο Υγείας Ψαχνών, μεταλλεία ΛΑΡΚΟ και δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων (ΦΩΤΟ)

Περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας, στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, στο μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ και το δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας.

Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης του κόσμου για τη πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ψαχνών για την προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος, αλλά και για την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες της πυρκαγιάς, στην οποία θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το κλιμάκιο, στο οποίο συμμετείχαν και ο Μάκης Μακρής, γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, η Γεωργία Πύθουλα, δημοτικός σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η γραμματέας της ΚΟΒ δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων Χριστίνα Αβραμίδου και ο Βαγγέλης Παπασταματίου, αντιπρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ευβοίας, συνομίλησε με εργαζόμενους και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων, Γ. Ψαθά.

Ο Κώστας Μπασδέκης, κατά την διάρκεια της περιοδείας, στάθηκε στις τραγικές συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, η οποία κατέκαψε 25.000 στρέμματα και έχει φέρει σε απόγνωση τους ρητινοκαλλιεργητές, τους μελισσοκόμους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για συμπόρευση με το ΚΚΕ ώστε να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων προστασίας της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στην Πυροσβεστική

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν κουραστικό για μας», είπαν πυροσβέστες που έκαναν τη βάρδια τους στις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος στην Χαλκίδα. «Εκτός από τις δικές μας φωτιές το προσωπικό της υπηρεσίας "επιστρατεύτηκε" στις φωτιές της Ασωπίας, της Ν. Μάκρης και του Υμηττού». Σε ερώτηση για τις ανάγκες της υπηρεσίας τους σε προσωπικό, το σχόλιό τους ήταν «...η ζωή τραβάει την ανηφόρα». Πρόσθεσαν δε, ότι ο αριθμός των εποχικών στη φετινή αντιπυρική περίοδο δεν ήταν αρκετός και πως, παρά το ότι η Εύβοια έχει περισσότερα συμβάντα σε σχέση με πολλές άλλες περιφέρειες της χώρας, η πλειοψηφία του στόλου της αποτελείται από συντηρημένα μεν, αλλά παλιά οχήματα. Είπαν δε ότι χρειάζεται να λειτουργήσει πεζοπόρο τμήμα στην Χαλκίδα.

Μιλώντας στους πυροσβέστες ο Κ. Μπασδέκης υπογράμμισε πως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών, υπήρξαν ζητήματα στο επιχειρησιακό κομμάτι, αλλά και στο γενικότερο σχεδιασμό, που ήταν πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. «Οι φωτιές του καλοκαιριού, "ανέδειξαν" τα ζητήματα που είχαμε βάλει για ενίσχυση σε προσωπικό της Πυροσβεστικήςκαι της Δασικής Υπηρεσίας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι τα μεγάλα προβλήματα στην πολιτική προστασία της χώρας είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή μετατρέπει τη γη σε εμπόρευμα, παραδίνοντάς την σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα, τα έργα προστασίας του λαού η ΕΕ τα χαρακτηρίζει ως μη επιλέξιμα, βάζοντάς τα στη λογική «κόστους - οφέλους». Επισήμανε και την ανάγκη προληπτικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας.

Στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών

Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Ψαχνών. Εργαζόμενοι του ΚΥ τόνισαν ότι, ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει για τη λειτουργία του 108 άτομα, σήμερα διαθέτει 56. Έχοντας στην ευθύνη του μια περιοχή έως την Ερέτρια, υπηρετούν 6 γιατροί, μαζί με άλλους 21 που στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία (σ.σ. το οργανόγραμμα προβλέπει 48 γιατρούς συνολικά). Δεν διαθέτει ασθενοφόρο, αφού υπηρετούν δυο υπάλληλοι ως πλήρωμα, αντί για οκτώ. Οι γιατροί του ΚΥ το καλοκαίρι πραγματοποιούν και εφημερίες στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Ο Κ. Μπασδέκης κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της ερχόμενης Παρασκευής στην πλατεία των Ψαχνών αναφέροντας πως ο ΓΓ της ΚΕ έρχεται στην περιοχή, όχι μόνο για τα προβλήματα της περιοχής και για να δοθεί σε αυτά η σημασία που πρέπει, αλλά και γιατί αυτά πρέπει να γίνουν αντικείμενο αγώνων. Γι αυτό η συγκέντρωση γίνεται ανοιχτή. Να έρθει ο κόσμος, να συμπορευτεί και να παλέψει με το ΚΚΕ. Ενάντια στις επιπτώσεις από την καταστροφή.

Συνάντηση με τον δήμαρχο

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Γ. Ψαθά ο Κ. Μπασδέκης τόνισε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για να γίνουν ορισμένα έργα και ο λαός να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν τα σχετικά, μετά την καταστροφή από την πυρκαγιά, έργα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε σε εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους της εταιρίας.

Όλοι τους εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον της δουλειάς τους.

Ο Κ. Μπασδέκης τους ενημέρωσε για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και το σχέδιο της «τριχοτόμησής» της. Με βάση αυτό το σχέδιο της Ευρωπαικής Επιτροπής θα ιδιωτικοποιηθούν το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία της Βοιωτίας. Με άλλο διεθνή διαγωνισμό θα ιδιωτικοποιηθούν τα λιγνιτωρυχεία στα Σέρβια, και τμήμα από τα μεταλλεία της Εύβοιας, όπως και της Καστοριάς. Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ θα μεταφερθούν με βάση αυτόν τον σχεδιασμό στο κομμάτι των μεταλλείων της Εύβοιας και πουλώντας μετάλλευμα στην ΛΑΡΚΟ και σε τρίτους θα εκκαθαρίζονται τα χρέη. Όταν εκκαθαριστούν, θα γίνει διαγωνισμός και θα πουληθεί και αυτό.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτά τα σχέδια που είναι σε βάρος τους. Να πάρουν μέρος και στην απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, ενάντια στον «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης που δίνει «γη και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.