Δευτέρα 14/10/2019 - 22:46
ΑΜΦΙΣΣΑ

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στη χαλαζόπληκτη περιοχή (ΦΩΤΟ)

Στις περιοχές της Άμφισσας που επλήγησαν πρόσφατα από σφοδρή χαλαζόπτωση πραγματοποίησε επίσκεψη κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς και τον Στάθη Λεοντίου, στέλεχος της ΚΟ Φωκίδας και δημοτικό σύμβουλο Δήμου Δελφών.

Το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση σε μια περιοχή που φτάνει τα 100.000 ελαιόδεντρα τόσο στον παραδοσιακό ελαιώνα όσο και ευρύτερα. Σε πολλές περιοχές η ζημιά φτάνει στο 100% του ελαιοκάρπου, ωστόσο όμως ζημιές έχει υποστεί και το φυτικό κεφάλαιο.

Η φετινή χρονιά, όπως φαίνεται από τη μεγάλη καρπόπτωση, δείχνει ότι θα ήταν μια από τις καλύτερες σε παραγωγή χρονιά των τελευταίων ετών. Με δεδομένο ότι η περσινή χρόνια ήταν χρονιά ακαρπίας, δηλαδή χωρίς εισόδημα, καθιστά την ανάγκη άμεσης και πλήρους αποζημίωσης επιτακτική.

Στην συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ που έγινε με την Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών και με τον Αγροτικό Σύλλογο Φωκίδας αναδείχτηκε η ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης με τον Αγροτικό Σύλλογο και διεκδίκησης τόσο των αποζημιώσεων όσο και ζητημάτων που αφορούν τους όρους της παραγωγής, του υψηλού κόστους στα εφόδια, φάρμακα, λιπάσματα, αλλά και των χαμηλών τιμών της ελιάς και του λαδιού, που καθόρισαν οι έμποροι και οι Ενώσεις Ανώνυμες Εταιρείες που λυμαίνονται τον κόπο του βιοπαλαιστή αγρότη. Αναδείχτηκε η ανάγκη ενός γενικότερου πανελλαδικού συντονισμού αφού οι ζημιές από διάφορες αιτίες είναι σε μεγάλο εύρος και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ούτε στο ύψος των ζημιών είναι ενώ σε πολλές περιπτώσεις δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως θα είναι δίπλα στους αγρότες της περιοχής και στις διεκδικήσεις για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, κόντρα στη σχεδιασμένη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως θα στηρίξει τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα και του Αγροτικού Συλλόγου με κάθε τρόπο, θα θέσει άμεσα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα ζητήματα που αφορούν τη δακοκτονία, την άρδευση, την αγροτική οδοποιία, τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν στον παραδοσιακό ελαιώνα και γενικότερα.

Στην ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Φωκίδας μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έλαβε χώρα την 4η Οκτωβρίου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στους ελαιοπαραγωγούς από την Άμφισσα έως τον Ελαιώνα καθώς και σε γύρω περιοχές.

Συνέπεια ήταν η καταστροφή ελαιοκάρπου και ο τραυματισμός ελαιόδεντρων και μάλιστα σε μια χρονιά που η παραγωγή θα ήταν πολύ υψηλή, μετά από μια χρονιά πλήρους ακαρπίας!

Οι αγρότες της περιοχής είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα.

Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας καταστροφής και μένουμε απροστάτευτοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, την ίδια στιγμή που είμαστε έρμαια στην εκάστοτε κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική της ΚΑΠ.

Οι επιπτώσεις όλων των παραπάνω διέπουν την καθημερινότητα των αγροτών και των οικογενειών τους που θα περάσουν άλλη μια χρονιά-Γολγοθά μέχρι την επόμενη συγκομιδή με αβέβαια αποτελέσματα εξαιτίας του τραυματισμού των ελαιόδεντρων.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Φωκίδας καλεί όλους τους πληγέντες αγρότες να αναλάβουν δράση στο πλευρό του Συλλόγου, καθώς και όλους τους υπόλοιπους να συμπορευτούν ώστε να μαζικοποιηθεί ο ΑΣ, να είναι η φωνή μας εκτός από δίκαιη και δυνατή. Είναι ζητήματα που μας αφορούν και μας αγγίζουν όλους.

Απαιτούμε:

1. Άμεση και αντικειμενική καταγραφή της πραγματικής ζημιάς προτού αλλοιωθεί το αποτέλεσμα εξαιτίας της φυσικής παρέμβασης (π.χ. βόσκηση ζώων).

2. Αποζημίωση του 100% της ζημιάς άμεσα.

3. Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώσπου να δοθούν οι αποζημιώσεις».