Παρασκευή 01/11/2019 - 21:55
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επέμβαση στη Συρία (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Σε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις «Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επέμβαση στη Συρία». Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου.

Ξεκινώντας ο ομιλητής αναφέρθηκε στις λαϊκές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, με πολλαπλούς αποδέκτες, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΝΔ, για να συνεχίσει με όσα εξυφαίνονται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως τόνισε στο επίκεντρο βρίσκονταν η διαπάλη για τα μερίδια των αγορών για το πως θα μοιραστεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής, ποιος θα βάλει στο χέρι τον ενεργειακό και τον ορυκτό πλούτο, για τον έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Αποκαλυπτική ήταν η παρουσίαση σειράς διαφανειών με στοιχεία που έδειχναν πως σήμερα το εμπόριο όπλων είναι από τους πιο κερδοφόρους κλάδους του διεθνούς εμπορίου. Οι ΗΠΑ έχουν τη μερίδα του λέοντος (36%), ωστόσο τα τελευταία χρόνια και άλλες δυνάμεις κερδίζουν έδαφος, όπως Ρωσία (21%) η Γαλλία η Γερμανία και η Κίνα. Μονοπώλια που κονταροχτυπιούνται, όχι μόνο για το ποιος θα πουλήσει τα περισσότερα, αλλά και το πως θα γίνει ο ανταγωνιστής του να πουλήσει λιγότερα.

Και δεν είναι μόνο το εμπόριο όπλων αλλά και πολλοί άλλοι τομείς της οικονομίας σε μια χώρα 23.000.000 κατοίκων (ίσως έχουν απομείνει μόνο 17.000.000 σήμερα) που έχουν ανάγκη σε καύσιμα, μηχανήματα, τρόφιμα, ξυλεία, τουρισμό, κατασκευές, τηλεπικοινωνίες κ.ο.κ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά, και με την παρουσίαση αντίστοιχων διαφανειών, στα τουρκικά σχέδια για τη Συρία -σε συνάφεια με τα αμερικανοΝΑΤΟικά και τους σχεδιασμούς της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ πηγαίνοντας «στα δικά μας» στάθηκε με πολλά παραδείγματα στο ρόλο της τελευταίας συμφωνίας της ΝΔ -στο χαλί που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις βάσεις και στη σημασία που όλες μαζί και κάθε μια χωριστά παίζουν στα γεωπολιτικά ιμπεριαλιστικά παιχνίδια και στους κινδύνους για τη χώρα μας από τη «μετατροπή της σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο».

Ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από τους συγκεντρωμένους, στις οποίες ο Ελισαίος Βαγενάς απάντησε αναλυτικά και εφ' όλης της ύλης. Ανάμεσα σ' αυτές τις ερωτήσεις ξεχώρισε και το ενδιαφέρον για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και την πρόσφατη διεθνή συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Σμύρνη και στις σχέσεις των κομμουνιστών σήμερα, με τις δυσκολίες αλλά και την προοπτική που ανοίγεται.