Τετάρτη 06/11/2019 - 14:07
ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Γ. Μαρίνος: Υπεύθυνη για το έγκλημα η πολιτική απαξίωσης της επιχείρησης για να κλείσει ή να ιδιωτικοποιηθεί (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Σε απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μετά το θανατηφόρο ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί.

Η απεργία ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης, θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής και θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, με αφορμή το εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε σε ακαριαίο θάνατο έναν εργάτη (δείτε πάνω βίντεο με τη δήλωσή του).

Συνοδευόμενος από τον Κώστα Μπάτσικα, γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, από την Ανδριάνα Μπαφούτσου, γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του Κόμματος, από μέλη των ΚΟ της ΛΑΡΚΟ και της περιοχής (Λάρυμνα, Μαρτίνο και Αταλάντη), ο Γιώργος Μαρίνος συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, συζήτησε με τους εκπροσώπους του για το θανατηφόρο ατύχημα αλλά και την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, πλευρά της οποίας αποτελούν και οι επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς. Το μεσημέρι μίλησε στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη, την οργή μας για αυτό το θανατηφόρο ατύχημα και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργάτη», τόνισε ο Γ. Μαρίνος.

Παράλληλα, κατήγγειλε την πολύχρονη αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των τελευταίων χρόνων, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της ΝΔ, «γιατί συστηματικά απαξίωσαν και απαξιώνουν ένα σημαντικό εργοστάσιο, ένα μεγαθήριο παραγωγής νικελίου. Απαξιώνουν συνειδητά τη ΛΑΡΚΟ για να διαμορφώσουν συνθήκες να κλείσουν, να πωλήσουν το εργοστάσιο».

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απαξίωση του εργοστασίου, τις ελλείψεις προσωπικού και τις συνθήκες εντατικοποίησης, την έλλειψη ακόμα και αναλώσιμων και μέσων προστασίας, όπως γάντια, τα συχνά εργατικά «ατυχήματα».

«Η ανάπτυξή τους είναι που σκοτώνει, γιατί η ανάπτυξη αυτή στηρίζεται στο κέρδος, στο καπιταλιστικό κέρδος», υπογράμμισε ο Γ. Μαρίνος.

Όσον αφορά τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, τη χαρακτήρισε υποκριτική. Όπως κατήγγειλε, η κυβέρνηση όταν θέτει το ζήτημα της διερεύνησης των αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών, κοροϊδεύει τους εργάτες. «Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα δεκάδες ατυχήματα που έχουμε ζήσει όλα τα χρόνια; Κρύβεται η πολιτική που εντείνει την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που εντατικοποιεί συνεχώς τη δουλειά, που απαξιώνει το εργοστάσιο, που ευθύνεται για την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων», υπογράμμισε.

«Το ξέρουμε καλά αυτό το εργοστάσιο. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν απαξιώθηκε σκόπιμα. Και θύμα αυτής της ανάπτυξης, αυτής της πολιτικής είναι και ο σημερινός εργάτης, όπως και οι προηγούμενοι», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος και υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι είχαν θρηνήσει έναν ακόμα συνάδελφό τους στις 11 Ιούλη, ενώ μόλις πριν δυο μέρες μόνο από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, όταν έσπασε το συρματόσκοινο και έπεσε κάδος που μεταφέρει τόνους μεταλλεύματος.

«Το ΚΚΕ θέλει για άλλη μια φορά να τονίσει ότι θα είναι μαζί με τους εργάτες για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δουλειά, για να μην περάσουν τα σχέδια για το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου. Θα είναι μαζί σας για την υπεράσπιση των εργασιακών και των μισθολογικών σας δικαιωμάτων και θα εντείνουμε την προσπάθεια για να ληφθούν, να τηρηθούν, να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής των εργατών», ξεκαθάρισε μιλώντας στους εργαζόμενους.

«Δεν πάει άλλο», επανέλαβε την κοινή διαπίστωση των εργαζομένων και τόνισε πως η εργατική τάξη και στην περιοχή έχει μεγάλη πείρα, έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τη ζωή της. «Θα στηρίξουμε τους αγώνες που έχετε σχεδιάσει με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει μέσα κι έξω από τη Βουλή για να αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Δήλωση του Γ. Μαρίνου στα Μέσα Ενημέρωσης

«Η κατάσταση είχε προειδοποιήσει καιρό πριν. Τα ατυχήματα, ακόμη και το θανατηφόρο που έγινε τον Ιούλη, έδειχναν ότι έχουν ξεπεραστεί κάθε είδους όρια και κόκκινες γραμμές. Και απ’ αυτήν την άποψη, γνώριζε και αυτή η κυβέρνηση, όπως γνώριζε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα δεν πάει άλλο. Επειδή έκανε δήλωση ο κ. Χατζηδάκης και είπε ότι θα διερευνηθούν οι αιτίες του θανατηφόρου ατυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες, θέλουμε να πούμε ότι αυτή η δήλωση είναι απαράδεκτη, υποκριτική και επικίνδυνη, γιατί και αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι τα αποτελέσματα της απαξίωσης του εργοστασίου, για πολλά χρόνια, είναι δραματικά και με τραγικές συνέπειες. Οι εργάτες ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η πολιτική της εντατικοποίησης της δουλειάς, της υπερεκμετάλλευσης, της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας, της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, οδηγεί σε τέτοια θανατηφόρα ατυχήματα.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Είναι το δεύτερο ατύχημα;

Είχαμε στις 11 Ιούλη θανατηφόρο ατύχημα, είχαμε πριν από λίγες μέρες μεγάλο πρόβλημα, έσπασε το συρματόσχοινο και άδειασε ο κάδος με το μετάλλευμα, μπορούσες να είχες νεκρούς και πάνω από έναν. Και σήμερα υπήρχε κίνδυνος το δυστύχημα να είναι μεγαλύτερης έκτασης. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία από καμία κυβέρνηση. Η πολιτική που οδήγησε στην απαξίωση, με στόχο να κλείσει ή να ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ, μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, παραγωγής νικελίου, οδηγεί στη σημερινή κατάσταση. Γι’ αυτό θέλουμε να πούμε ότι το ΚΚΕ επειδή έχει ξαναβρεθεί πολλές φορές σε αυτό το μέρος που θρηνεί όλη η περιοχή, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, την απεργία που έχουν ανακοινώσει και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, ώστε να παρθούν άμεσα, τώρα, τα αναγκαία μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά».