Πέμπτη 14/11/2019 - 19:32
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τετρασέλιδο για τα 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ)

Ένα τετρασέλιδο για την επέτειο του Πολυτεχνείου και τον ξεσηκωμό του λαού και των φοιτητών και στην Πάτρα απέναντι στη χούντα, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ.

Σε αυτό, εξιστορείται το χρονικό με τα γεγονότα στην Πάτρα μέχρι και το βράδυ της 16ης Νοέμβρη όπου «κάποια τανκ άρχισαν να κινούνται από το ΚΕΤΧ, ενώ μπροστά στο Πανεπιστήμιο μαζεύονται αστυνομικοί, οι οποίοι προκαλούν και χτυπούν τους συγκεντρωμένους. Υπό αυτές τις συνθήκες, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, οργανώνεται η συντεταγμένη εκκένωση του κτιρίου, η οποία και ματαιώνει το σχέδιο των δυνάμεων καταστολής για εισβολή στο ίδρυμα. Η Αστυνομία, που εκείνη τη στιγμή δε θα καταφέρει να κάνει συλλήψεις, θα εξαπολύσει τις επόμενες ώρες και μέρες ανθρωποκυνηγητό. Δεν κατάφεραν όμως να συλλάβουν πολλούς. Η αλληλεγγύη των Πατρινών εργαζόμενων ήταν η βασική γι' αυτό αιτία».

Παράλληλα, στέκεται στο σήμερα καθώς «τα συνθήματα που αγκάλιασαν το νεολαιίστικο και εργατικό-λαϊκό κίνημα παραμένουν επίκαιρα. Παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο το "ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ", σε μία περίοδο που η χώρα μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο πολεμικό αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Με την κυβέρνηση της ΝΔ -που ακολουθεί τα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- να έχει υπογράψει τη συμφωνία για τις Αμερικάνικες Βάσεις στην Ελλάδα, και τη βάση του Αράξου να προετοιμάζεται να υποδεχθεί τα πυρηνικά όπλα από τη βάση του Ιντσιρλίκ». Υπενθυμίζει τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας πως «θα ξαναματώσουν οι Έλληνες φαντάροι για τις ΗΠΑ» και τις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που «έδειξαν ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων που συμφωνούν με την ανάλυση που κάνει το ΚΚΕ για τις εξελίξεις» και καλεί στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου «που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και οι μαζικοί φορείς της πόλης την Κυριακή 17 Νοέμβρη και ώρα 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας».