Σάββατο 16/11/2019 - 19:40
ΚΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι φωνές του Πολυτεχνείου για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» αντηχούν στους σημερινούς αγώνες (ΦΩΤΟ)

«Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου! Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και το λαό», τονίστηκε στην εκδήλωση των Οργανώσεων Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το βράδυ της Παρασκευής 15 Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο Ξάνθης. Η εκδήλωση άνοιξε με μουσικό αφιέρωμα.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε: «Όσο βαθαίνει η πρόσδεση της χώρας μας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όσο οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, τόσο δυναμώνει και η προσπάθεια να σβηστούν από τη συλλογική μνήμη τα συνθήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου "έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ". Η ΠΑΣΠ, φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πριν κάποια χρόνια έβγαλε αφίσα που στο φώτοσοπ είχε σβήσει τα συνθήματα αυτά από την πύλη του Πολυτεχνείου. Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο έβγαλε από τις ανακοινώσεις του τη λέξη αμερικανοκίνητη μπροστά από τη λέξη χούντα, αλλά έφερε και στη χώρα μας ανήμερα του Πολυτεχνείου τον Ομπάμα.

Ακολουθεί η ΝΔ που τον προηγούμενο μήνα δέχτηκε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και συμφώνησαν πάνω στο δρόμο που είχε στρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ αποτέλεσμα της οποίας είναι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας και η αξιοποίηση και εδώ στη περιοχή μας του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αμερικανικό πολεμικό πλοίο, συμβολίζοντας τη νέα κατάσταση και στην περιοχή μας. Γίνεται προσπάθεια να ωραιοποιήσουν την εικόνα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Φιλικοί αγώνες μπάσκετ με τοπική ομάδα για να "ξεμουδιάσουν" οι Αμερικανοί στρατιώτες, δηλώσεις τους για το πόσο όμορφη είναι η περιοχή και τι ωραίο καιρό που έχει, άρθρα και φωτογραφίες που τους δείχνουν να διασκεδάζουν σε μπαρ και το πόσο κουβαρντάδες ήταν, πόσο μπουρμπουάρ άφησαν. Πραγματικά δηλαδή σκηνές στο 2019 από την ταινία καλώς ήρθε το δολάριο!

Ό,τι και να κάνουν δεν μπορεί να σβηστεί από το μυαλό του λαού και της νεολαίας η στήριξη των ΗΠΑ στη χούντα, πιο πριν ο ρόλος τους στον εμφύλιο, αλλά και στη συνέχεια στους πολέμους όπου γης. Πρόκληση αποτελούν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας που στο καλωσόρισμά του στο διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη δήλωσε ότι "πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα στους Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον". Δήλωσε δηλαδή ωμά και κυνικά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του, όποτε χρειαστεί για τα συμφέροντα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων, για τους ντόπιους καπιταλιστές που θέλουν να μεγαλώσουν το μερίδιο της λείας τους, να στείλει τα νιάτα της πατρίδας μας στα σφαγεία που στήνουν στην περιοχή μας και όχι μόνο!

Και στο σήμερα είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι που να τα βάλουμε με το ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους, είναι πανίσχυροι. Είτε αντίστοιχα πού να τα βάλουμε με το σύστημα, με τα αφεντικά. Κι όμως αυτό που διδάσκει και η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ότι κανένας αντίπαλος όσο πανίσχυρος κι αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητος. Είναι ευάλωτος, έχει αντιφάσεις που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα αποφασισμένο εργατικό λαϊκό κίνημα. Το ίδιο ίσχυσε και για τη δικτατορία, ένα καθεστώς πραγματικού τρόμου, με βασανιστήρια, εξορίες, δολοφονίες με ατελείωτα "απαγορεύεται".

Την Κυριακή, η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ αποφάσισε λοκ άουτ της σχολής, μια απόφαση λανθασμένη. Τη Δευτέρα, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ, παραβιάζοντας το άσυλο και στράφηκαν ενάντια σε φοιτητές που αντιδρούσαν στο λοκ άουτ. Καταδικάζουμε αποφασιστικά την παραβίαση του ασύλου. Συνέχεια δόθηκε και την Τρίτη, με νέες απειλές των ΜΑΤ, ακόμα και για συλλήψεις σε βάρος φοιτητών της ΑΣΟΕΕ - μελών της ΚΝΕ, που μοίραζαν ανακοίνωση της Οργάνωσης έξω από τη σχολή. Δυναμική απάντηση δόθηκε από τους φοιτητικούς συλλόγους στο συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα αλλά και εδώ στην Ξάνθη παρά την έντονη βροχόπτωση. Ακόμα πιο μαζική απάντηση να πάρουν στην πορεία για το Πολυτεχνείο την Κυριακή στις 6 στο Ρολόι. Εργάτες και φοιτητές μαζί να καταγγείλουμε και την ωμή προαναγγελία της έντασης της καταστολής σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Οι προκλητικές δηλώσεις Βορίδη αποτελούν κυνική παραδοχή για το πώς επιβάλλεται πάντα η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Ένα δείγμα ήδη βλέπουμε και με το πώς αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Ο δρόμος του αγώνα, που διάλεξε ο λαός και η νεολαία ενάντια στη χούντα, είναι και ο δικός μας δρόμος. Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου! Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και το λαό. Έλα μαζί μας, να παλέψουμε για τη νέα, τη σοσιαλιστική κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα! Κάνε τώρα το βήμα και οργανώσου στην ΚΝΕ, τη μαζική, πρωτοπόρα, επαναστατική νεολαία του ΚΚΕ!».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.