Σάββατο 04/01/2020 - 21:01
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Φτάνει πια! Τώρα προστασία των λαϊκών οικογενειών από τα καιρικά φαινόμενα

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Μέτρα προστασίας των λαϊκών οικογενειών από τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν ακόμη και μέτριας έντασης καιρικά φαινόμενα, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, που αποκάλυψε τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και μέσα προστασίας.

Η ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Φτάνει πια! Τώρα προστασία των λαϊκών οικογενειών από τα καιρικά φαινόμενα.

Μια νεροποντή ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν ποταμοί, να ξεσπιτωθούν κάτοικοι. Δεν είναι η πρώτη φορά. Κάθε φορά που βρέχει, χιονίζει, ανεβαίνει η θερμοκρασία στην Εύβοια, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, κατοικίες, δάση. Με λίγα λόγια, έχει γίνει πλέον συνήθειο, μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, να μην υπάρχει κακοκαιρία που δεν θα αποκαλύψει τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και μέσα προστασίας. Που δεν θα φανερώσει ότι υποχρεώσεις που αφορούν το ίδιο το κράτος μετατρέπονται σε ατομική ευθύνη, δηλαδή σε κατάρα για τα φτωχά εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Παρότι για την τελευταία κακοκαιρία υπήρχε πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση του κρατικού μηχανισμού.

Στην Κεντρική Εύβοια:

• Εκκενώθηκαν οικισμοί κοντά στον Λήλαντα (Μανίκα και Όαση).

• Πλημμύρισαν σπίτια όπως στο Βαθύ. Υπερχείλισαν ποτάμια όπως στο Προκόπι.

• Ολόκληρες περιοχές έμειναν χωρίς νερό και μάλιστα παραμονή πρωτοχρονιάς, όπως η

Κάνηθος για ένα 24ωρο, περιοχές της Χαλκίδας, τα Ψαχνά για 2 μέρες!

• Το οδικό δίκτυο ήταν επικίνδυνο σε πολλά σημεία όπως στην Αμάρυνθο που μετατράπηκε σε τεράστια λίμνη.

Στη Βόρεια Εύβοια:

• Παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα στο ορεινό δίκτυο.

• Έκλεισε από τα χιόνια ο δρόμος Ιστιαία - Ροβιές.

• Έκλεισε από κατολισθήσεις ο δρόμος Αιδηψού - Ροβιές στα Ήλια, λόγω της βροχόπτωσης.

• Παραμονές πρωτοχρονιάς σημειώθηκαν πολλές διακοπές ηλεκτροδότησης στα Βασιλικά, στην Αιδηψό, στη Λίμνη.

Στην Νότια Εύβοια:

• Για άλλη μια φορά έπεσε ο δρόμος στην Πλατάνα από τους βοριάδες και το κύμα.

• Πλημμύρισαν υπόγεια καταστημάτων στην Κάρυστο.

Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε πως τα έργα υποδομής και το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένα και πλήρως παραμελημένα-ασυντήρητα. Οι καταγγελίες των κατοίκων μιλούν για ρέματα και χείμαρρους που δεν καθαρίστηκαν ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες στις κυβερνήσεις, την περιφέρεια και το δήμο.

Βασικός υπεύθυνος είναι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μια πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, έργα αντισεισμικής - αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής θωράκισης, προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Καλούμε τον ευβοϊκό λαό, με την πάλη του να διεκδικήσει πόρους από κράτος - περιφέρεια - δήμους για να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Εδώ και τώρα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα πολιτικής προστασίας του λαού της περιοχής. Να επισπευσθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Να ελεγχθεί το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και να δρομολογηθεί η δημιουργία νέου σύγχρονου οδικού δικτύου. Να καταγραφούν και να δοθούν αποζημιώσεις άμεσα στους κατοίκους της περιοχής που επλήγησαν, για όλες τις ζημιές, χωρίς τους γνωστούς όρους που αποκλείουν μεγάλο μέρος των πληγέντων.

Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων, προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που δημιουργούν αντίστοιχα προβλήματα.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης υδάτινων πόρων και προστασίας από πλημμύρες έχει σαν προϋπόθεση ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».