Κυριακή 05/01/2020 - 11:18
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΚΕ

Το στερνό «αντίο» στον σ. Στάθη Τριανταφυλλίδη

Έφυγε χθες το πρωί από την ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο σύντροφος Στάθης Τριανταφυλλίδης, μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Η πολιτική κηδεία του έγινε σήμερα το πρωί στο Κοιμητήριο της Καλαμαριάς, ενώ η ταφή του στο χωριό Ακρίτες του νομού Κιλκίς.

Εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Καλαμαριάς του ΚΚΕ, η Νάσια Σούκουλη στον αποχαιρετισμό της επισήμανε:

«Οι σύντροφοί του αποχαιρετούμε σήμερα με βαθιά θλίψη τον αγαπητό και άξιο σύντροφό μας Στάθη Τριανταφυλλίδη.

Έναν σύντροφο που τίμησε το Κόμμα μας με την πολύχρονη και μεγάλη του προσφορά, με την κομματικότητα, τη συνέπεια αλλά και το αγωνιστικό ήθος που τον διέκριναν. Ένα σύντροφο που σημάδεψε με τη δράση του και τη στάση του τις Οργανώσεις του Κόμματος στην Καλαμαριά, στις οποίες υπήρξε μέλος και στέλεχος από διάφορες θέσεις επί δεκαετίες.

Ο πόνος μας για το χαμό του μετριάζεται από την υπερηφάνεια που νιώθουμε, γιατί πολλοί από μας είχαμε την τύχη να συμπορευτούμε με έναν αταλάντευτο κομμουνιστή, έναν γνήσιο αγωνιστή του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μετριάζεται επίσης ο πόνος, γιατί ο σύντροφός μας έφυγε από τη ζωή, πέρα των προβλημάτων υγείας των τελευταίων 2 χρόνων, με τον τρόπο που την έζησε: Με μαχητικότητα, με αγωνιστικό πείσμα, με αισιοδοξία, με το κεφάλι ψηλά, αταλάντευτος, πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματός μας ως το τέλος.

Ο σύντροφος Στάθης γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Ακρίτες του Κιλκίς. Ήταν παιδί πολυμελούς οικογένειας. Οι γονείς του, πρόσφυγες από τον Πόντο, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Ακρίτες. Σε ηλικία 18 ετών εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Γι΄ αυτή του τη δράση αργότερα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο Γεντί Κουλέ.

Γύρω στα 1953 έρχεται στην Θεσσαλονίκη με μόνιμη κατοικία στην Καλαμαριά, εξασκώντας το επάγγελμα του οικοδόμου.

Υπήρξε για χρόνια Γραμματέας της ΚΟ Βυζαντίου και μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Καλαμαριάς του ΚΚΕ. Ήταν δραστήριο μέλος του Παρατήματος Οικοδόμων Καλαμαριάς. Εκλεγμένος με το θεσμό των Συνοικιακών Συμβουλίων, διετέλεσε πρόεδρος στο Συνοικιακό Συμβούλιο Βυζαντίου. Στα μετέπειτα χρόνια ήτανε μέλος της Διοίκησης του παρατήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Καλαμαριάς.

Όποια χρέωση κι αν ανέθετε το Κόμμα στο σύντροφο Στάθη την έφερνε εις πέρας, γιατί ρίχνονταν σε αυτή με αυταπάρνηση, πείσμα, μαχητικότητα και επαναστατική αισιοδοξία.

Τον σύντροφο Στάθη τον χαρακτήριζαν έντονα 2 πολύ σημαντικά στοιχεία: το ταξικό μίσος και η κομματικότητα. Είχε πραγματικό ταξικό μίσος απέναντι στον αντίπαλο, την αστική τάξη, που ανάβλυζε και ξεχυνόταν κάθε φορά που μιλούσε στους εργάτες, στον απλό λαϊκό κόσμο, στους συντρόφους του.

Ταυτόχρονα είχε βαθιά πίστη στη δύναμη της τάξης του, την εργατική τάξη, υπερηφάνεια για την ταξική του καταγωγή και θέση, και ένα γνήσιο ταξικό ένστικτο, το οποίο, με τη συμβολή της κομματικής ζωής και της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης, με τη μελέτη των εντύπων του Κόμματος, του καθημερινού του συντρόφου, του «Ριζοσπάστη», που δεν έλειψε ποτέ από τα χέρια του, μέσα από την καθημερινή οργανωμένη δράση, το μετέτρεψε σε ταξικό κριτήριο.

Και ήταν αυτό το ταξικό κριτήριο, που είχε για όπλο του σε κάθε βήμα της κομματικής ζωής και δράσης του και ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της κρίσης του ΄89-΄91, αλλά και της ανατροπής του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, όπου συνέβαλε και εκείνος, όπως και άλλοι σύντροφοι, να μείνει όρθιο το Κόμμα μας, να εξασφαλιστεί η ιστορική του συνέχεια.

Φεύγοντας σύντροφε Στάθη, μάς αφήνεις με ένα βαρύ καθήκον, που το κάνουμε υπόσχεση. Θα συνεχίσουμε στον αγωνιστικό δρόμο που βάδισες για πάνω από 70 χρόνια. Η συνέπεια, η σταθερότητα, η αντοχή, η επιμονή, το πείσμα και η μαχητικότητά σου, η μεγάλη σου αφοσίωση και πίστη στον αγώνα, θα μάς εμπνέουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά, μέχρι να ξημερώσουν οι μέρες που αξίζουν στο λαό μας, οι μέρες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, για τις οποίες πάλεψες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αγαπημένε μας σύντροφε Στάθη έφυγες, έχοντας τη συνείδησή σου ήσυχη ότι έπραξες στο ακέραιο το καθήκον σου απέναντι στο Κόμμα, στους συντρόφους σου, στο λαϊκό κίνημα. Αναπαύσου εν ειρήνη στο πλάι άλλων αγωνιστών, που όπως εσύ, έπραξαν το καθήκον τους.

Εμείς μια υπόσχεση σου δίνουμε, ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αναπληρώσουμε το μεγάλο κενό που αφήνεις εσύ και οι αγωνιστές της γενιάς σου. Τιμώντας την ηρωική σου δράση, τιμώντας την ηρωική 100χρονη πορεία του Κόμματός μας, αναπόσπαστο μέρος της οποίας ήσουν κι εσύ σύντροφέ μας σε όλη σου τη ζωή.

Εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Καλαμαριάς του ΚΚΕ θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στη σύζυγό σου Αναστασία, στα παιδιά σου Απόστολο και Μελίνα και τα εγγόνια σου.

Καλό σου ταξίδι σύντροφε».