Δευτέρα 06/01/2020 - 22:25
ΛΕΣΒΟΣ

Παρέμβαση της Μαρίας Κομνηνάκα για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις ασθένειες των ζώων οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου συζήτησαν με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Παναγιώτα Πετρίδου η βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, που συνοδεύονταν από τον Στρατή Κόμβο μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και δημοτικό σύμβουλο Μυτιλήνης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τον Παναγιώτη Βαλάκο επίσης δημοτικό σύμβουλος, σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή 3 Γενάρη.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι οι ζωονόσοι τον τελευταίο καιρό αποδεκατίζουν κοπάδια και βάζουν το νησί πάλι σε καραντίνα και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να διαθέτουν οι ίδιοι χρήματα για τα πανάκριβα φάρμακα που απαιτούνται, ενώ χάνουν και τα ζώα τους. Η βουλευτής τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό διαθέσιμο ένα χρηματικό ποσό ικανό να μπορεί να αποζημιώσει άμεσα τους κτηνοτρόφους και στο σύνολο της πληγείσας παραγωγικής μονάδας ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην εγκαταλείπουν την παραγωγή τους.

Η κ. Πετρίδου αναφέρθηκε στα προβλήματα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, στο ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζουν τις ασθένειες για να μην εξαπλώνονται σε ολόκληρο το κοπάδι. Δηλαδή στα προληπτικά μέτρα που είναι απαραίτητα για να μην εξαπλώνονται οι ζωονόσοι. Η Μ. Κομνηνάκα υποσχέθηκε άμεσα να φέρει στη Βουλή την απαίτηση των κτηνοτρόφων για διορισμό μόνιμων κτηνιάτρων τόσων όσων απαιτούνται για τις πραγματικές τους ανάγκες.

Επίσης το Σάββατο και την Κυριακή, 4 και 5 Γενάρη, η βουλευτής, επικεφαλής κλιμακίου με μέλη της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ περιόδευσε στα χωριά Κλειώ, Σκαμιά, Λεπέτυμνο, Άργενο, Μανταμάδο, Κάπη, Πελόπη, Υψηλομέτωπο και Στύψη.

Η αγανάκτηση, που εκφράστηκε από τους αγρότες που συνάντησε, ήταν για τις εξευτελιστικές τιμές του λαδιού. «Δεν μπορούμε πια να ζήσουμε από την παραγωγή μας. Ένας-ένας εγκαταλείπουμε τα χωράφια μας. Δεν υπάρχει ζωή για μας. Όλοι μας έχουν εγκαταλείψει. Οι κυβερνήσεις παλιές και η σημερινή με τις πολιτικές που ακολουθούν μας έχουν ξεκληρίσει». Λόγια γεμάτα απογοήτευση για το τι περιμένουν στο μέλλον…

Η βουλευτής τόνισε ότι μόνο με τον ενωμένο αγώνα θα μπορούν να δώσουν λύσεις στα σημερινά τους προβλήματα. Μόνο εάν πάρουν την τύχη της παραγωγής τους στα χέρια τους και απαιτήσουν κατώτερη εγγυημένη τιμή από το κράτος, τις έκτακτες επιδοτήσεις σε περίπτωση που η παραγωγή προσβληθεί από ασθένειες όπως ο δάκος, θα μπορέσουν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές στους και να μην εγκαταλείψουν τη γη τους που με τόσο ιδρώτα έχουν ποτίσει. Τους κάλεσε δε το επόμενο διάστημα να ανταποκριθούν στα καλέσματα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους ώστε η αγανάκτησή τους να μετατρέπετε σε δύναμη ώστε να μπορούν να ζουν όπως τους αξίζει στις σημερινές συνθήκες.