Δευτέρα 24/02/2020 - 20:56

«Αποχαιρετισμός» στην σ. Αγγελική Παπαγγελή

Η ΚΟΒ Αχαρνών της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του KKE με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο της σ. Αγγελικής Παπαγγελή.

Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Μούζντροβο (Περιβόλι) Φθιώτιδας σε οικογένεια με οκτώ αδέλφια. Ο μεγάλος αδελφός της πολέμησε τους Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες και δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς. Ο δεύτερος αδελφός πολέμησε τους Έλληνες μοναρχοφασίστες και δολοφονήθηκε απ' αυτούς. Ο πατέρας και ο τρίτος αδελφός φυλακίστηκαν στη Μακρόνησο. Η ίδια πήρε μέρος στον αγώνα κατά των Γερμανών, εντάχθηκε στις γραμμές των ανταρτών και έγινε μέλος της ΕΠΟΝ.

Μετά την ήττα των Γερμανών και την τρομοκρατία από πρώην συνεργάτες των Γερμανών και έπειτα συνεργάτες Άγγλων και Αμερικανών, η Αγγελική Παπαγγελή προσχώρησε στις τάξεις του ΔΣΕ το 1947. Για τη δράση της αυτή, η ίδια και η οικογένειά της κυνηγήθηκαν από τους δοσίλογους και ταγματασφαλίτες.

Βρέθηκε στην Άμφισσα κι από εκεί στον Γράμμο, στο Βίτσι και ξανά στον Γράμμο. Ήταν στη Σχολή Αξιωματικών και την ηρωική πορεία. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως πολυβολητής και επίσης ως νοσοκόμα. Πήρε μέρος στις μάχες στα Πατώματα, τη Νάουσα, το Μάλι - Μάδι, το Βίτσι και τη Φλώρινα. Τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε στην Αλβανία, επιστρέφοντας μετά στο μέτωπο.

Μετά την πτώση του Γράμμου, διέφυγε στην Αλβανία μαζί με τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού και από εκεί με σοβιετικά καράβια έφτασαν στην Οδησσό. Από την Οδησσό ταξίδεψαν και εγκαταστάθηκαν στην Τασκένδη, μαζί με άλλους Έλληνες μαχητές.

Στη Σοβιετική Ένωση εργάστηκε, μορφώθηκε, γνώρισε τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού και παντρεύτηκε τον Σωτήρη Παπαγγελή, πολιτικό επίτροπο και δάσκαλο, ο οποίος πολέμησε τους Γερμανούς, Ιταλούς και Έλληνες φασίστες, αποκτώντας μαζί του δύο παιδιά. Το 1963 μετακινήθηκε στη Βουλγαρία και το 1982 επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα, παραμένοντας μέχρι σήμερα πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος της ΚΟΒ Αχαρνών της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 26 Φλεβάρη στις 12 μ. στο χωριό Θαυμακό Φθιώτιδας.