Παρασκευή 13/03/2020 - 12:25

Η ΤΕ Φθιώτιδας και οι ΚΟ Αν. Φθιώτιδας του ΚΚΕ ανακοινώνουν το θάνατο του σ. Γιώργου Νικολάου

Η ΤΕ Φθιώτιδας και οι ΚΟ Αν. Φθιώτιδας του ΚΚΕ με θλίψη γνωστοποιούν το θάνατο του συντρόφου Γιώργου Νικολάου και εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Κατερίνα και στα παιδιά του Θωμά, Δημήτρη και Ασπασία, καθώς και σε όλους τους οικείους του. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο σ. Γιώργος γεννήθηκε το 1947 στον Αχινό Φθιώτιδας και από τα πρώτα χρόνια της ζωής του γνώρισε τη βία και την εκδικητικότητα της αστικής εξουσίας μέσα από τις διώξεις και τις εξορίες του κομμουνιστή πατέρα του και συνολικότερα της οικογένειάς του.

Από μικρό παιδί μπήκε στο δρόμο του ταξικού κινήματος. Εντάχθηκε στη νεολαία των "Λαμπράκηδων" και βίωσε την στενή παρακολούθηση και την πίεση του μηχανισμού του αστικού κράτους. Η καταγωγή του και η ταξική του δράση τον ακολούθησαν και στη στρατιωτική του θητεία όπου γνώρισε δυσμένεια και διώξεις.

Η ανάγκη της επιβίωσης τον οδήγησε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως βιομηχανικός εργάτης στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας. Το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ και διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Αιγάλεω και της Αχτιδικής Επιτροπής Περιστερίου. Ταυτόχρονα ανέπτυξε δραστήρια δράση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και διετέλεσε πρόεδρος του Συνδικάτου Ιματισμού Δέρματος Περιστερίου Αττικής και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών.

Η δραστήρια συμμετοχή του στο ταξικό κίνημα είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο της εργοδοσίας και συνεχείς απολύσεις. Το 1977, απολυμένος τόσο ίδιος όσο και η σύζυγος του, με τις πόρτες των εργοστασίων και των βιοτεχνιών κλειστές για αυτούς, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην γενέτειρά του, στον Αχινό της Ανατολικής Φθιώτιδας.

Εκεί εργάστηκε σκληρά ως αγρότης στο μικρό πατρικό του κτήμα και άμεσα καταπιάστηκε με το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Διετέλεσε πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αχινού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αχινού, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και δραστήριο μέλος της ΠΑΣΥ. Παράλληλα συνέχισε την κομματική του δράση διατελώντας μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Αν. Φθιώτιδας, της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας και γραμματέας της ΚΟΒ Αχινού, ενώ ήταν υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ στο Δήμο Εχιναίων. Ενεργό και ανήσυχο μέλος του Κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο σύντροφος Γιώργος ήταν πιστός στο κόμμα και τον ταξικό αγώνα μέχρι το τέλος. Καθημερινός μελετητής του "Ριζοσπάστη" και της ΚΟΜΕΠ. Με την πραότητα του χαρακτήρα του, τον εκλαϊκευμένο λόγο του, κέρδιζε την εμπιστοσύνη και ενέπνεε τους συντρόφους του. Την ίδια στιγμή ωστόσο ήταν μαχητικός και ανυποχώρητος απέναντι στον ταξικό εχθρό. Μαχητικός και ασυμβίβαστος συνδικαλιστής του ταξικού εργατικού κινήματος και της φτωχής αγροτιάς.

Η πολιτική κηδεία του σ. Γιώργου θα γίνει το Σάββατο 14 Μάρτη και στις 12 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του στον Αχινό της Ανατολικής Φθιώτιδας».