Παρασκευή 20/03/2020 - 17:13

Δήλωση του Ν. Τέγου γραμματέα της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ για τη λήψη μέτρων (VIDEO)

Σήμερα, Παρασκευή 20 Μάρτη, στα γραφεία του ΚΚΕ έγιναν δηλώσεις από τον Νίκο Τέγο γραμματέα της ΤΕ Καρδίτσας και τον Έκτορα Γάζο μέλος της Τομεακής Επιτροπής και γιατρό, σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα σημείωσε:

«Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό για τη νέα κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία του κορονοϊού. Αυτή η κατάσταση απαιτεί διεκδικητική πάλη για κάθε μέτρο που μπορεί να διασφαλίσει την υγεία και τα δικαιώματά μας.

Γιατί οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της χώρας είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε χρόνια τώρα και στην περιοχή μας και που σήμερα γίνεται αμείλικτη, αν δεν σταθούμε αγωνιστικά απέναντί της.

Μπορεί ο κορονοϊός να είναι ένας αόρατος εχθρός, όμως για τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να κρυφτεί ο ορατός εχθρός, η βασική αιτία, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας, πράγμα που εκφράζεται με τη διαχρονική απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Γι' αυτό και η συλλογική ευθύνη του κράτους δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη λεγόμενη "ατομική ευθύνη", την οποία μονίμως επικαλείται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κρύψει τον αληθινό εχθρό, την "ανθυγιεινή" αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα περασμένα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αυτή η βάρβαρη ή πολιτική έχει ως συνέπειες σήμερα τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην περιοχή μας. Αυτή την σκληρή πραγματικότητα βιώνουμε σήμερα με την πανδημία του κορονοϊού, με αυτή βρισκόμαστε αντιμέτωποι όλοι!

Αυτό εκφράζεται συγκεκριμένα και στο νοσοκομείο της Καρδίτσας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Λειτουργούν μόνο 4 από τις 6 κλίνες ΜΕΘ.
  • Έλλειψη υλικών για λήψη δείγματος για εξέταση των υπόπτων κρουσμάτων.
  • Οι κενές οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών ξεπερνούν το 30%!
  • Το 2012 περικόπηκαν περισσότερες από 200 θέσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με αποτέλεσμα η εμφανιζόμενη πληρότητα να είναι αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες.
  • Η καθαριότητα και η φύλαξη του νοσοκομείου είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες με συμβασιούχους εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους με μειωμένο ωράριο.

Επίσης σε σχέση με την ΠΦΥ η σχεδιαζόμενη μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών από τα κέντρα υγείας στο νοσοκομείο, αδυνατίζει περαιτέρω τη δυνατότητα αποσυμφώρησής του. Θέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους της υπαίθρου και των χωριών που σε μεγαλύτερη αναλογία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας του νομού μας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικά ατομικής προστασίας και προληπτικής υγιεινής (μάσκες, γυαλιά, ποδιές μιας χρήσης, αντισηπτικά), που παρέχονται με το σταγονόμετρο ακόμα και στους υγειονομικούς εργαζόμενους.

Απαιτούμε:

1) Να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ με πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού και με το σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό!

2) Η κυβέρνηση πρέπει έκτακτα να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

3) Να προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα υλικά το νοσοκομείο και τα ΚΥ για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας να παρέχονται δωρεάν και στους ασθενείς. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση, ασθενείς και εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να τα αγοράζουν, πληρώνοντας από την τσέπη τους, επειδή δεν τους παρέχονται από το κράτος.

4) Απαιτείται 24ωρη λειτουργία των δομών της ΠΦΥ. Να προχωρήσει το μέτρο με έκτακτες προσλήψεις, ώστε να στελεχωθούν πλήρως και ταυτόχρονα να μην υπάρχουν μετακινήσεις .Αυτό θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου.

5) Απαιτούμε άμεση κάλυψη κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσολευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και αύξηση του αριθμού τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Παράταση των συμβάσεων όσων λήγουν το επόμενο διάστημα και επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν το τελευταίο 3μηνο.

6) Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες».