Σάββατο 21/03/2020 - 16:21
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ

Σοβαρές ζημιές στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Γλυκής από το σεισμό (ΦΩΤΟ)

Μέτρα ζητάει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε κοινότητες της ΔΕ Αχέροντα του Δήμου Σουλίου Θεσπρωτίας (Χόικα, Γλυκή, Γαρδίκι κ.α.) από το σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ στην περιοχή. Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές σε κατοικίες, θρυμματισμό βιτρινών καταστημάτων, πτώση αντικειμένων από κατοικίες και καταστήματα, κατακρημνίσεις βράχων στο επαρχιακό και τοπικό οδικό δίκτυο κ.α.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Γλυκής του Δήμου Σουλίου.

Σε δήλωσή του ο Ηλίας Κουτσής επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μετά από επίσκεψη στο σχολικό συγκρότημα τόνισε: «Τα σοβαρά προβλήματα του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Γλυκής ήδη έχουν επισημανθεί πολλάκις από τον οικείο Σύλλογο Γονέων, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από τη Δημοτική Παράταξη "Τόπος Αξιών" (Σεπτέμβρης 2019), ενώ ως "Λαϊκή Συσπείρωση" επαναφέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δεκέμβρης 2019). Επισημάναμε σε όλους τους τόνους ότι το σχολικό συγκρότημα είναι επικίνδυνο και σε έναν πιθανό σεισμό, εν ώρα μαθήματος, μπορεί να έχουμε τραγικά αποτελέσματα. Τώρα που ο σεισμός έγινε επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας. Ευτυχώς που το σχολείο ήταν κλειστό όταν έγινε ο σεισμός.

Καλούμε τις τοπικές αρχές άμεσα να προσχωρήσουν σε εκτίμηση των ζημιών και να διεκδικήσουν γενναία έκτακτη χρηματοδότηση για τους πληγέντες και για νέα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Καλούμε την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι να προβεί σε σαρωτικούς ελέγχους στατικότητας και αντισεισμικής θωράκισης όλων των σχολικών μονάδων της χώρας με προτεραιότητα σε εκείνες που έχουν χτιστεί με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς, όπως το σχολείο της Γλυκής αλλά και το Γυμνάσιο και ΓΕΛ Παραμυθιάς.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες των περιοχών τόσο του Δήμου Σουλίου όσο και του Δήμου Πάργας Πρεβέζης και απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:

1. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν από το σεισμό. Άμεση αποζημίωση και φροντίδα για διαμονή σε ασφαλή καταλύματα, για όσο χρόνο χρειάζεται, όσων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

2. Μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες των οποίων οι οικογενειακές - μικρές επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές λόγω ζημιών, για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάστασή τους.

3. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες τους».