Τετάρτη 29/04/2020 - 13:34
ΤΕ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τραγική η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της περιοχής

Στις σοβαρές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της περιοχής αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λαγκαδά του ΚΚΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές έγιναν ακόμα πιο τραγικές εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας του κορονοϊού αντιμετώπισε με υψηλό αίσθημα ευθύνης αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια για το λαό, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού καθώς και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, διεκδικώντας την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας που βρίσκονται στην περιοχή μας.

Μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κόμματος στο Κέντρο Υγείας Λαγκαδά και τηλεφωνική επικοινωνία με τα Κέντρα Υγείας Ζαγκλιβερίου, Σοχού και Μαδύτου στο πλαίσιο της Ημέρας Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία, υπήρξε ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση και για το πώς προετοιμάστηκαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ειδικότερα στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου ενημερωθήκαμε για τις ελλείψεις που έχει σε ιατρικές στολές μιας χρήσης μιας και τους παραδόθηκαν μόνο 7, με αποτέλεσμα να προμηθευτούν στολές πολλών χρήσεων με δικά τους χρήματα. Πάγιο αίτημά τους είναι να επισκέπτονται το Κέντρο Υγείας επισκέπτες ιατροί (οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, παιδίατρος) τουλάχιστον μία φορά ανά 15 μέρες. Σημαντικό είναι επίσης ότι το μοναδικό ασθενοφόρο έχει μόνο ένα πλήρωμα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο τις 8 από τις 24 ώρες.

Το ίδιο ισχύει και στο Κέντρο Υγείας Σοχού σχετικά με το ασθενοφόρο. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εντείνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι στην περιοχή βρίσκεται και το camp φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια.

Το Κέντρο Υγείας Μαδύτου έχει μόνο έναν παιδίατρο ο οποίος δεν φτάνει διότι εξυπηρετεί και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων της περιοχής (Βαγιοχώρι, Απολλωνία). Ενώ υπάρχουν γενικοί γιατροί στο Κέντρο Υγείας, δεν υπάρχει δεύτερος παιδίατρος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, γυναικολόγος, καρδιολόγος, μικροβιολόγος. Επίσης δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μηχανήματα, όπως υπέρηχος, διάδρομος για τεστ κοπώσεως, τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορούν οι γιατροί να εξετάζουν τους ασθενείς.

Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έχει και το Κέντρο Υγείας Λαγκαδά. Ο μόνος επισκέπτης ιατρός είναι ο καρδιολόγος, ενώ λείπουν παιδίατρος, ακτινολόγος, μικροβιολόγος.

Είναι φανερό ότι οι ηχηρές διαβεβαιώσεις από κυβέρνηση και τοπικούς παράγοντες περί ετοιμότητας των δομών Υγείας, η αποθέωση της ατομικής ευθύνης, της χορηγίας και του εθελοντισμού ωραιοποιούν μόνο την κατάσταση και καλύπτουν τις πραγματικές κρατικές ευθύνες.

Η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εφαρμοζόμενης πολιτικής "κόστους - οφέλους" και της σταδιακής "αποχώρησης" του κράτους από την Υγεία. Αυτήν την πολιτική εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) στο πλαίσιο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον "ρευστότητα" για τα μονοπώλια, αλλά και χώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους για κερδοφόρα δράση σε βάρος της υγείας του λαού. Αυτή η πολιτική είναι στρατηγικού χαρακτήρα και δεν έχει καμιά σχέση με λάθη στις επιλογές προσώπων και τακτικής, παρότι αυτές υπάρχουν.

H ΤΕ Λαγκαδά του ΚΚΕ θεωρεί ότι η προστασία της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται κυρίως με μέτρα πρόληψης και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση, όμως, δεν αξιοποίησε στο ελάχιστο το χρόνο που "κέρδισε" από τη στάση ευθύνης που κράτησε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, προς αυτή την κατεύθυνση.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητα σήμερα:

  • Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα, ιατρικές στολές, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Κέντρα Υγείας Λαγκαδά, Ζαγκλιβερίου, Σοχού και Μαδύτου.
  • Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο. Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια. Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού. Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού -που δεν απαιτείται νοσηλεία- στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.
  • Να μην απομακρυνθούν οι αγροτικοί γιατροί από τα χωριά, αντίθετα να στελεχωθούν με προσωπικό και να ενισχυθούν με εξοπλισμό, ώστε να ενισχύσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο λαός της περιοχής μας, όσο και αν μένει σπίτι, δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός και φιμωμένος, αλλά να δυναμώσει τη φωνή του για ένα ενιαίο σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, αναπτυγμένο πανελλαδικά, με κεντρικό σχεδιασμό, χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μένουμε Δυνατοί! Δεν μένουμε σιωπηλοί!».