Τετάρτη 29/04/2020 - 14:05
ΥΜΗΤΤΟΣ

Περιοδεία του ΚΚΕ στην ΠΥΡΚΑΛ - Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (ΦΩΤΟ)

Περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό έκανε το πρωί της Τετάρτης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και τη συνέχεια συζήτησε με τους εργαζόμενους στα τμήματα της παραγωγής και στο μηχανουργείο.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Με αφορμή την Πρωτομαγιά, την απεργία και τις συμβολικές εκδηλώσεις με τις οποίες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα τιμήσουν τη μέρα της εργατικής τάξης, ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωση και τη διεκδίκηση για τις δικές τους ανάγκες.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που περιλαμβάνουν οι πρόσφατες ΠΝΠ, επισήμανε ότι με αυτά η κυβέρνηση ενισχύει το οπλοστάσιο της εργοδοσίας που έχει τα χέρια της λυμένα να απολύει, να επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία, να προσαρμόζει τα ωράρια εργασίας στις ανάγκες της, άλλοτε ξεχειλώνοντας το 8ωρο και άλλοτε αξιοποιώντας τη μερική απασχόληση. Απέναντι στη θύελλα της αντεργατικής επίθεσης που θα δυναμώσει, τόνισε πως μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν εμπόδια με την οργάνωση και τον αγώνα τους για να μην πληρώσουν για μια ακόμα φορά τα σπασμένα.

Στην περιοδεία έγινε συζήτηση για την απαξίωση των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ, των εργαζομένων και της σημαντικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτουν, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη των ΕΑΣ ώστε να καλύπτουν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Στη μονάδα στον Υμηττό οι 35 από τους 90 περίπου εργαζόμενους στην παραγωγή είναι εργολαβικοί, που δουλεύουν κάτω από συνεχή ομηρία. Μάλιστα, από τις αρχές του 2020 οι συμβάσεις που υπογράφουν με την ανάδοχη εταιρεία ΟΝΕΧ έχουν διάρκεια 20 ημερών (!), ενώ όταν φτάνουν στη λήξη τους ενημερώνονται με SMS αν θα πάνε την επόμενη μέρα στη δουλειά...

«Είναι δυνατόν να ανεχθούμε μια τέτοια ζωή, μέσα στη διαρκή ανασφάλεια και αβεβαιότητα;», κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν ο Χρ. Κατσώτης. Ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους. Δίπλα στις πρωτοβουλίες με τις οποίες το ΚΚΕ θα αναδείξει το πρόβλημα, ανέδειξε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συζητήσουν και να αποφασίσουν με ποιους τρόπους και μορφές, με ποια αιτήματα και διεκδικήσεις θα οργανώσουν τον αγώνα τους.