Δευτέρα 04/05/2020 - 21:20
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Δεν περνάει η παραχάραξη της ιστορίας και ο αντικομμουνισμός της δημοτικής αρχής

Στο νέο «μάθημα» παραχάραξης της ιστορίας από τον δήμαρχο Καισαριανής Χρ. Βοσκόπουλου, ο οποίος μιλώντας την Πρωτομαγιά μέσα στο Θυσιαστήριο έκανε λόγο για «200 ήρωες της Εθνικής Αντίστασης», αποφεύγοντας να αναφέρει ότι ήταν κομμουνιστές, αλλά και στον εμετικό αντικομμουνισμό του αντιδημάρχου Οικονομικών Μ. Χατζησάββα ο οποίος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο την οποία κατέβασε αργότερα λόγων της κατακραγής που ξεσηκώθηκε, χαρακτήρισε -εκτός των άλλων- τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ως «θεατράλε παράσταση» και εξίσωσε τον κομμουνισμό με τον φασισμό, τους εξόριστους στη Γυάρο με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, δίνει με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Να σημειωθεί ότι ο Μ Χατζησάββας είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο προσχώρησε στην δημοτική αρχή Βοσκόπουλου.

Στην ανακοίνωσή του το Παράρτημα Καισαριανής αναφέρει συγκεκριμένα:

«Πρωτομαγιά, ημέρα σύμβολο για την εργατική τάξη και τους αγώνες της, ο καισαριανιώτικος λαός τιμά τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944. Η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών έγινε ως αντίποινα για τον θάνατο Γερμανού στρατηγού και τριών αξιωματικών στην μάχη στους Μολάους - Σπάρτης. Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον τύπο της εποχής αναφέρει:

«Την 27ηΑπριλίου 1944, κομουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάδρως έναν Γερμανόν στρατηγό και 3 συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται τραυματίσθηκαν. Ως αντίποινα θα εκτελεσθούν:

1) Τουφεκισμός 200 κομουνιστών την 1- 5 - 1944

2) Ο τουφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα Γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτη έξωθι των χωριών. Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου Ελληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομουνιστάς.

O Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος».

Οι εκτελεσμένοι ήταν πολιτικοί κρατούμενοι από την Δικτατορία Μεταξά που παραδόθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές, οι περισσότεροι συνδικαλιστές, εξόριστοι στην Ακροναυπλία και από την Ανάφη, και είχαν καταλήξει στο Χαϊδάρι.

Αυτή την ημέρα, στην Καισαριανή, μέσα από τον χώρο των εκτελέσεων, ο Δήμαρχος της πόλης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά αναφέρει μεταξύ άλλων: "Είναι η ημέρα που 200 ήρωες της Εθνικής μας Αντίστασης, έπεσαν στον αγώνα για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, για μια καλύτερη ζωή, για έναν πιο δίκαιο κόσμο".

Αλήθεια πόσο πολύ μπορεί κάποιος να στρογγυλέψει την ιστορία για να γίνει αρεστός σε κύκλους που βγάζουν σπυράκια στον όρο "κομμουνιστής".

Κανένας σεβασμός στη μνήμη των 200 κομμουνιστών που πότισαν με αίμα το χώμα της Καισαριανής.

Αλήθεια, πόσο υποκριτικό να μιλούν για τα επίκαιρα μηνύματα της Πρωτομαγιάς αυτοί που είναι γνωστοί για τη στάση τους απέναντι σε κάθε διεκδίκηση.

Δεν πρόκειται ούτε για παράλειψη ούτε για στιγμιαίο ατόπημα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή δίνει μαθήματα παραχάραξης της Ιστορίας. Το αποδεικνύει και η ανάρτηση του "ανεξάρτητου" αντιδημάρχου κου Χατζησάββα που δε δίστασε να χαρακτηρίσει την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των ταξικών σωματείων "θεατράλε παράσταση" και να εξισώσει τον κομμουνισμό με τον φασισμό, τους εξόριστους στη Γυάρο με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Όσα ειπώθηκαν είναι αντιεπιστημονικά, ανιστόρητα και θυμίζουν παλιές μαύρες σελίδες της Ιστορίας της πόλης.

Για μια ακόμη φορά απαντάμε σε όλους αυτούς ότι είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε να δίνουμε αταλάντευτα τη μάχη για την υπεράσπιση της Ιστορίας μας.

Για ευνόητους λόγους παραθέτουμε αποσπάσματα από επετειακό λόγο που έγραφε αλλά και διάβαζε ο Γραμματέας του Παραρτήματος, αντιστασιακός, συγγραφέας, δάσκαλος, Γιάννης Κουβάς:

- "Ομως, η πρώτη του Μάη, η μέρα του αιμάτου, η αρχόντισσα και κυρά Πρωτομαγιά, ανήκει στους 200 κομμουνιστές".

- "Κι ήτανε έγκλειστοι στις βασιλομεταξικές φυλακές οι κομμουνιστές αυτοί της Ακροναυπλίας και μερικοί από Ανάφη και τον Αϊ Στρατή".

- "Γιατί οι τότες κυβερνώντες παραδώσανε τα κλειδιά των φυλακών στους καταχτητές Γερμανούς. Γιατί οι καταχτητές Γερμανοί δεν ήταν γι΄ αυτούς εχθροί της πατρίδας, αφού αργότερα εχθροί της πατρίδας, αφού αργότερα θα γίνουν τσιράκια τους, γιατί εχθροί της πατρίδας γι΄ αυτούς ήταν οι κομμουνιστές".

-"...Και βρήκαν την Πρωτομαγιά, τη σημαδιακή μέρα του αιμάτου, να φέρουν στο βωμό τούτο τους 200 κομμουνιστές. Κι ανάμεσά τους, η ηρωικιά μορφή του αρχιδιερμηνέα Σουκατζίδη, που δεν δέχτηκε να αντικατασταθεί..."

- "Θα δείτε την Ηρώ Κωνσταντοπούλου με μαθητική ποδιά. Θα δείτε την ελεύθερη σκόπευση στο 300σάρι και το διαμελισμό των νεκρών. Θα δείτε τραυματίες του Αλβανικού και θα δείτε 200 κομμουνιστές αψηφούνε τον θάνατο".

- "Οι ψυχές των εκτελεσμένων αγωνιστών πεταρίζουν γύρω από το χώρο τους. Το χώρο της στερνής τους ανάσας - και ως μπροστάρηδες κι εδώ οι 200 κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944 - κι ας τους τουφεκάνε ακόμα".

Μεταξύ άλλων αυτά έλεγε ο αντιστασιακός Γιάννης Κουβάς από το ίδιον χώρο όπου ο κος Βοσκόπουλος δεν τόλμησε να αναφέρει την λέξη «Κομμουνιστές», τα συμπεράσματα ας τα βγάλει ο κάθε Καισαριανιώτης. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο κύριος Βοσκόπουλος να επανορθώσει με νέο μήνυμά του, που να αναφέρεται στην αλήθεια».