Τετάρτη 27/05/2020 - 22:12

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την πρόσληψη συνοριοφυλάκων

«Πράσινο φως» για την πρόσληψη 480 νέων συνοριοφυλάκων έδωσε το Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Έτσι, η αύξηση κατά 480 των οργανικών θέσεων των συνοριακών φυλάκων εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, οπότε αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία των προσλήψεων.

Η αύξηση των οργανικών θέσεων αποσκοπεί στη φύλαξη των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), που λειτουργούν σε Αττική, Κόρινθο, Ξάνθη και Δράμα, όπου κρατούνται μετανάστες χωρίς χαρτιά, για να διωχθούν από τη χώρα, αλλά και στην ενίσχυση του «Αλλοδαπών».

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η πρόσληψη των 480 συνοριακών φυλάκων κρίνεται επιβεβλημένη, γιατί «αφ' ενός μεν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού φαινομένου, αφ' ετέρου δε θα αποτελέσει το πρόκριμα για την επιστροφή ικανού αριθμού» από το ένστολο προσωπικό των κατά τόπους Διευθύνσεων Αστυνομίας και Αστυνομικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας που απασχολείται με απόσπαση στα ΠΡΟΚΕΚΑ, «με άμεση απόρροια την παύση δαπανών οδοιπορικών, εκτός έδρας, διαμονής και διατροφής του εν λόγω προσωπικού και τη διάθεσή τους προς εκτέλεση της αποστολής του Σώματος στις περιοχές αρμοδιότητας των υπηρεσιών όπου ανήκουν οργανικά».

Από το σύνολο των 480 νέων υπαλλήλων, οι 180 θα διατεθούν στην Αθήνα, για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Οι 300 θέσεις θα διατεθούν σε Ξάνθη, Κόρινθο και Παρανέστι. Το νέο προσωπικό θα υπογράψει σύμβαση εργασίας, διάρκειας 1 έτους, που θα ανανεώνεται συνεχώς για 5 χρόνια.

Πρόκειται για προσλήψεις εκτός από τους 400 (σ.σ. για τον Έβρο, οι νέες προσλήψεις θα ενισχύσουν τα 7 τμήματα συνοριοφύλαξης στις Φέρες, στο Σουφλί, στο Χειμώνιο, στο Διδυμότειχο, στους Μεταξάδες, στον Κυπρίνο και το Τυχερό) και τους 800 συνοριοφύλακες που έχουν ανακοινωθεί για τα νησιά. Οι τελευταίοι θα τοποθετηθούν, στη Λέσβο 240, στη Σάμο 180, στη Χίο 160, στην Κω 100, στη Λέρο 80, στη Σύμη 20, στην Κάλυμνο 10, στη Μεγίστη 10.