Παρασκευή 29/05/2020 - 17:24

Συνεχίζεται η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Πηγή: Eurokinissi

Την Παρασκευή τετράδα μαχητικών αεροσκαφών «F-16» της 337 Μοίρας της ΠΑ σηκώθηκαν από τη Λάρισα και πέταξαν στον εναέριο χώρο της Βόρεια Μακεδονίας, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής αποστολής και συγκεκριμένα για να συνοδεύσουν στρατηγικό βομβαρδιστικό «B-1Β Lancer» των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ (USAF).

Να σημειωθεί πως όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η πτήση αποτελεί «επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ», με σκοπό να στείλει μηνύματα κατά βάση στη Ρωσία: Οι Αμερικανοί έστειλαν βομβαρδιστικό ίδιου τύπου με αυτά που τον Απρίλη 2018 συμμετείχαν στο βομβαρδισμό της Συρίας. Το έστειλαν σε μια πορεία, από τη βάση του στις ΗΠΑ, να διασχίσει όλη την Ευρώπη, από δυτικά προς ανατολικά, και να πάρει στροφή στο FIR Σόφιας (που πιάνει και Μαύρη Θάλασσα) σε πορεία επιστροφής προς τη βάση του και δίχως δική τους συνοδεία, αλλά επιλέγοντας το ρόλο αυτό να παίξουν διαδοχικά, μαχητικά από άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, θέλοντας να δείξουν τη δυνατότητα συνεργασίας, τη λεγόμενη «διαλειτουργικότητα» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κρατών μελών της λυκοσυμμαχίας.

Έτσι η τετράδα ελληνικών μαχητικών «παρέλαβε» το αμερικανικό βομβαρδιστικό στα βορειοανατολικά της Βόρεια Μακεδονίας, προερχόμενο από το FIR της Σόφιας, διέσχισαν το FIR Σκοπίων από βορειοανατολικά προς τα δυτικά και ακολούθως «παρέδωσαν» τη συνοδεία του σε ιταλικά μαχητικά.

Θυμίζουμε στον καταμερισμό εντός ΝΑΤΟικού στρατοπέδου, λόγω ένδειας δικών τους αεροπορικών μέσων, η Ελλάδα, και με σχετικές διμερείς συμφωνίες, έχει αναλάβει επιχειρήσεις στους εναέριους χώρους Β. Μακεδονίας, Αλβανίας και Μαυροβουνίου.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι ανάλογη περίπτωση συνοδείας είχαμε στις 1/11/19 όταν ζεύγος μαχητικών «F-16» από τη Σούδα, συνόδευσαν αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Global Thunder 20», πετώντας μέχρι μιαν ανάσα από τη Συρία.