Δευτέρα 22/06/2020 - 08:51
ΛΙΛΑΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Εκδήλωση τιμής στον καπετάν Διαμαντή (ΦΩΤΟ)

Τη μνήμη του Καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Διοικητή της ηρωικής 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, τίμησαν το πρωί της Κυριακής 21 Ιούνη η ΕΠ Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ένωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή, σε εκδήλωση στη Λιλαία Φωκίδας.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση 71 χρόνων από το θάνατο του Καπετάν Διαμαντή (21 Ιούνη 1949) πραγματοποιήθηκε στο χώρο του «Μουσείου Διαμαντή, Εθνικής Αντίστασης και Λαογραφίας», που στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Φωκίδας, παρουσία δεκάδων μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, απογόνων αγωνιστών και φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στράτου Ελλάδας, συγγενών του ηρωικού καπετάνιου, κατοίκων της περιοχής. Ξεχώρισε για μία ακόμη χρονιά η παρουσία της ακούραστης αγωνίστριας, ανθυπολοχαγού του Δημοκρατικού Στράτου και συναγωνίστριας του καπετάν Διαμαντή, Κατίνας Μανιτάρα.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Αντώνης Αλεξός, μέλος της ΕΠ Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Νωρίτερα ο Αλέκος Γώγος, πρόεδρος της «Ένωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή», αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Καπετάν Διαμαντή. Από τα μαθητικά του χρόνια στο Γυμνάσιο Αμφίκλειας και την ένταξή του στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαίων Ελλάδας (ΟΚΝΕ), την ένταξη του στο ΚΚΕ στα φοιτητικά του χρόνια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή, τη συμμετοχή του στον πόλεμο 1940 - 1941 σαν σκοπευτής οπλοπολυβόλου, την έναρξη της Εθνικής Αντίστασης και την άνοδο στο βουνό με την πρώτη ανταρτομάδα του Παρνασσού, μέχρι την ηρωική του δράση στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Εκεί όπου αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο ικανούς και αγαπητούς λαογέννητους ηγέτες, όπου τον λάτρεψαν οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ αλλά και ο λαός της Ρούμελης. Που κέρδισε τον σεβασμό ακόμα και των εχθρών του οι όποιοι τον φοβόντουσαν και τον υπολόγιζαν ακόμη και όταν έμεινε με μια χούφτα μαχητές. Που κυριάρχησε σε ολόκληρη τη Ρούμελη, φτάνοντας μέχρι την Πάρνηθα και κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του υποστράτηγου και του διοικητή της ηρωικής 2ης Μεραρχίας, την οποία και τίμησε μέχρι το τέλος του στις 21 Ιούνη του 1949 πάνω από το χωριό Μάρμαρα Φθιώτιδας όπου σκοτώθηκε κυκλωμένος από πολυάριθμες δυνάμεις του Εθνικού Στράτου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον Κώστα Μπασδέκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τη Μαρία Σταματίου μέλος του ΤΓ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, την συναγωνίστρια του καπετάν Διαμαντή, Κατίνα Μανιτάρα και την Ε. Αλέξανδρου, ανιψιά του καπετάν Διαμαντή.