Δευτέρα 06/07/2020 - 17:09
ΚΟ ΠΥΔΝΑΣ - ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ - ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρεμβάσεις για τις τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες των Κομματικών Οργανώσεων Πύδνας - Κολινδρού Πιερίας και της ΚΟΒ Υγείας για τα προβλήματα των δομών Υγείας στη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή 10 Ιούλη στις 11.00 π.μ., καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας του Αιγινίου. Την Κυριακή 12 Ιούλη στις 11.00 π.μ., στο πολιτιστικό Κέντρο «Αριστοτέλης» στον Καταχά, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία». Θα μιλήσουν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας και η Άννα Μπάμπα, γιατρός στο Κέντρο Υγείας του Αιγινίου.

Στο κάλεσμά τους, οι Κομματικές Οργανώσεις υπογραμμίζουν τις τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους και πολλά χωριά.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι λαλίστατη όταν αναφέρεται στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι τα πήγε "καλά" στο υγειονομικό κομμάτι. Με τη θέση της αυτή, ουσιαστικά θέλει να κρύψει τις ευθύνες της για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μια κατάσταση για την οποία φυσικά ευθύνονται και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση κάτω από το φόβο της εξάπλωσης του κορονοϊού για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας κήρυξε lockdown, μετακίνησε προσωπικό λόγω ελλείψεων, έκλεισε διάφορες υγειονομικές υπηρεσίες στις δομές Υγείας.

Το γεγονός όμως παραμένει ένα, όσο και αν η κυβέρνηση "ευλογεί τα γένια της". Σήμερα, από το δημόσιο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη 30.000 εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων. Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι κέρδισε χρόνο κατά τη διάρκεια του lockdown που επέβαλε, μέχρι σήμερα, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για το δημόσιο σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα η κατάσταση σε αυτό να χειροτερεύσει.

Για να κλείσει κάποιος ασθενής ραντεβού στο νοσοκομείο ή τον ΕΦΚΑ, χρειάζεται να περιμένει μέρες ή και μήνες ακόμα. Υπάρχει αναβολή χειρουργείων, οι χρόνια πάσχοντες με σοβαρά νοσήματα στην ουσία έμειναν απροστάτευτοι, ενώ οι ουρές στις δημόσιες δομές Υγείας περισσεύουν, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι σε καταστολή και η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι υποτυπώδης και ανύπαρκτη.

Στο Δήμο Πύδνας - Κολινδρού με 15.500 χιλιάδες κατοίκους και 17 χωριά, το Κέντρο Υγείας στο Αιγίνιο λειτουργεί με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Οι υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται στο λαό της περιοχής μας είναι αποτέλεσμα της αυτοθυσίας των γιατρών, των νοσηλευτών και γενικότερα των εργαζόμενων, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Εξαντλητικά ωράρια με μισθούς πείνας, με ελλιπή μέσα προστασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην κυριολεξία "να είναι στην πρίζα". Τα τοπικά ιατρεία στα χωριά, στεγάζονται σε δομές που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για ιατρεία και δεν λειτουργούν καθημερινά, ώστε να μπορούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες για οποιοδήποτε συμβάν στους κατοίκους του δήμου και στην ουσία λειτουργούν μόνο για να γράφουν φάρμακα.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις για να υπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μια πολιτική που θέλει την Υγεία-εμπόρευμα είτε πρόκειται για τις ιδιωτικές δομές υγείας, π.χ κλινικές, είτε πρόκειται για συμβάσεις που υπογράφει ο ΕΦΚΑ με τους ιδιώτες γιατρούς και τις επιχειρήσεις.

Οι ΚΟΒ του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία, αλλά και κατά τη διάρκεια του lockdown, επισκέφτηκε το ΚΥ Αιγινίου και συζήτησε με τους εργαζόμενους για την κατάσταση που υπάρχει στις δημόσιες δομές Υγείας του δήμου και όχι μόνο. Το συμπέρασμα είναι ένα, δεν πάει άλλο, η κατάσταση είναι τραγική.

Ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του να διεκδικήσει σύγχρονες δομές Υγείας, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας δωρεάν χωρίς ιδιώτες. Με την αξιοποίηση όλου του επιστημονικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλου προσωπικού, με σταθερή και μόνιμη δουλειά με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Την αξιοποίηση όλων των κατακτήσεων της επιστήμης και της ιατρικής, προσφέροντας σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας στο λαό, σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, στους τόπους δουλείας, στο σχολείο, στο χωριό, κλπ.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, αλλά και το ΚΚΕ συνολικά μαζί με τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τις γυναίκες, τη νεολαία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ώστε η Υγεία να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».