Δευτέρα 06/07/2020 - 12:51

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Νίκου Μπερτσιά

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του σ. Νίκου Μπερτσιά.

Ο σ. Νίκος γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1935 στο Ευπάλιο Δωρίδος. Ήταν το 9ο παιδί μίας οικογένειας δοσμένης στον αγώνα. Ο αδερφός του Γιώργος σκοτώθηκε ως μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ο ίδιος, μικρό παιδί, ήταν σύνδεσμος του ΔΣΕ.

Οργανώθηκε στην νεολαία της ΕΔΑ, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε στέλεχος των «Λαμπράκηδων», μέλος του ΚΣ της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Στη διάρκεια της δικτατορίας εξορίστηκε στη Λέρο, στο Θέρμο, στη Δεσκάτη Γρεβενών, στον Ωρωπό και φυλακίστηκε στην Αίγινα. Όντας εξόριστος, στηρίζει τις αποφάσεις της 12ης Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην περίοδο που αφέθηκε ελεύθερος, δούλεψε στις παράνομες οργανώσεις της ΚΝΕ. Το 1973 ήταν μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Αθήνας της ΚΝΕ στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Με την πτώση της Χούντας χρεώθηκε στο Κόμμα, ως μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας.

Διετέλεσε μέλος του ΔΣ των Λογιστών Αθήνας, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου και πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΣΦΕΑ.

Ο σ. Νίκος υπερασπίστηκε το ΚΚΕ και τις αρχές του απ' την οπορτουνιστική διαλυτική δράση και στην κρίση του 1991. Το υπηρέτησε ανυποχώρητα μέχρι την τελευταία του πνοή, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους ΚΚΕ, ως μέλος της ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του σ. Νίκου.

Η πολιτική κηδεία του σ. Νίκου Μπερτσιά θα γίνει την Τετάρτη 8 Ιούλη στις 16.30, στο κοιμητήριο Χαλανδρίου.

Αντί στεφάνων, η οικογένειά του επιθυμεί να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.