Τετάρτη 08/07/2020 - 21:47
ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης το «τελευταίο αντίο» στον σ. Νίκο Μπερτσιά (ΦΩΤΟ)

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο σύντροφος Νίκος Μπερτσιάς. Στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η πολιτική του κηδεία. Οι σύντροφοι της ζωής του, που ήταν γεμάτη από τον αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου, ήταν εκεί.

Η κόρη του Βασιλική είπε συγκινημένη για τον πατέρα της «...παρ' όλα τα θλιβερά γεγονότα που σε σημάδεψαν, η ακλόνητη πίστη σου στο όραμα του κομμουνισμού δεν σε άφησε ούτε για μια στιγμή να παρατήσεις τον αγώνα και με σθένος, μεγαλοθυμία και καρτερικότητα αγωνίστηκες μέχρι το τέρμα για την υπεράσπιση των ιδανικών σου. Είσαι παράδειγμα για όλους. Για την αξιοπρέπεια με την οποία πορεύτηκες στη ζωή σου και όλοι θεώρησαν και θεωρούν ότι ήταν προνόμιο να σε γνωρίσουν. Το μεγαλύτερο όμως προνόμιο το είχα εγώ που είχα την τύχη σαν κόρη σου να σε έχω καθοδηγητή, συνοδοιπόρο, συμπαραστάτη και παράδειγμα. (...) Θα κρατάω ψηλά τη σημαία, όπως έλεγες, και δεν θα παρεκκλίνω ποτέ από την πορεία που χάραξες. (...). Σε αγαπώ μπαμπά μου και σε αποχαιρετώ».

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Θέμης Γκιώνης υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ότι «...σε όλη αυτήν την πορεία ο σ. Νίκος υπερασπίστηκε το ΚΚΕ, τις αρχές του, πάλεψε ενάντια στην οπορτουνιστική διαλυτική δράση και στην κρίση το 1991. Υπηρέτησε το Κόμμα ανυποχώρητα, σεμνά και με ανιδιοτέλεια, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ. Είχε και ο σ. Νίκος τη δική του συμβολή στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, περήφανος και δικαιωμένος για την επιλογή του να στρατευθεί στον αγώνα με το ΚΚΕ. Έκανε το καθήκον του όπως το όρισε η συνείδησή του και όπως το επιβάλλει η ιστορική αναγκαιότητα. Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά έναν άξιο και καταξιωμένο σύντροφο, συνεχίζοντας τον αγώνα, έχοντας εφόδιο τη μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη της πορείας του Κόμματός μας, την πείρα και τη γνώση για τους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν, δικαιώνοντας, έτσι, τον αγώνα όλων των συντρόφων, αγωνιστών, μελών και στελεχών του ΚΚΕ. Καλό ταξίδι, σύντροφε Νίκο».

Από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ο πρόεδρός του, Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε μεταξύ άλλων πως «αποχαιρετούμε τον αγωνιστή που παιδί 14 χρόνων στο χωριό του ήταν σύνδεσμος με τον ΔΣΕ. Αποχαιρετούμε τον μαχητή των αγώνων της νεολαίας στη σκληρή δεκαετία του 1950, μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας ΕΔΑ. Αποχαιρετούμε το μέλος του ΚΣ της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Τον αντιδικτατορικό αγωνιστή, συνεξόριστο στο Λακκί της Λέρου και σε άλλες εξορίες. Τον φυλακισμένο στην Αίγινα. Τον γραμματέα της ΚΝΕ Αθήνας στη διάρκεια της εξέγερσης του Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο το 1973, με ουσιαστική συμβολή σε αυτή».

Και τέλος από την Οργάνωσή του, την ΚΟ Κ. Χαλανδρίου, η Ελένη Παπαδοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κατέκτησες με το σπαθί σου τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ και τον κράτησες μέχρι την τελευταία σου στιγμή. Τον δικαίωσες. Σε συνθήκες δύσκολες που πολλοί λύγισαν. Έκανες πράξη το σύνθημα "Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές". Ένα από τα συνθήματα που θα φωτίζει τα βήματά μας στο νέο αιώνα που βαδίζει το Κόμμα μας, το ΚΚΕ».

Αμέσως μετά και μέσα σε κλίμα συγκίνησης οι σύντροφοί του τον αποχαιρέτησαν με το «Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς».

Παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Λουίζα Ράζου, τα μέλη της ΚΕ, Δημήτρης Γόντικας και Στέφανος Λουκάς, ο Ν. Σταματόπουλος, γραμματέας της ΤΕ Βορείου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαλανδρίου, Λούλα Καρατζά.

Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η ΚΟ Χαλανδρίου του ΚΚΕ, η ΤΕ Βορείου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η ΟΒ Χαλανδρίου της ΚΝΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου.