Σάββατο 11/07/2020 - 16:09
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ

Σε εξέλιξη το διήμερο στις Πρέσπες στα ίχνη των μαχητών του ΔΣΕ (ΦΩΤΟ)

Ξεκίνησε το διήμερο των Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στις Πρέσπες.

Η πρώτη στάση ήταν στο χωριό Βατοχώρι, όπου έγινε επίσκεψη στην προτομή του Καπετάν Σκοτίδα. Όπως ανέφερε στη σύντομη ομιλία του ο Μιχάλης Τσακίρης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ: «Ο Νίκος Θεοχαρόπουλος γεννήθηκε το 1915 στο Κυπαρίσσι Γρεβενών. Πήρε μέρος και διακρίθηκε σε πολλές μάχες εναντίον των ναζί κατακτητών. Ιστορικές έμειναν οι μάχες στο Σνίχοβο και στο Φαρδύκαμπο. Ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ ανέπτυξε πλούσια και σημαντική δράση. Στις 12/9/1946 μετά το πογκρόμ του αστικού κράτους εναντίον των κομμουνιστών βγήκε στο βουνό. Το Νοέμβρη του 1947 του ανατέθηκε η Διοίκηση του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας του ΔΣΕ. Ήταν πάντα κοντά στους μαχητές, ενέπνεε απέραντη εμπιστοσύνη και σιγουριά στους μαχητές και φόβο στους αντιπάλους του. Ήταν σεμνός αγωνιστής, ανώτερος σε ήθος και υπόδειγμα κομμουνιστή. Ο λαός της περιοχής τον έκανε θρύλο και τραγούδι και θα τον θυμάται αιώνια». Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από το Γιάννη Κανατσιο, μέλος του γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Επόμενη στάση στο μνημείο της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο χωριό Κωτάς, μπροστά στον ομαδικό τάφο, όπου βρίσκονται θαμμένοι μαχητές του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν στα γύρω υψώματα, στις 14 Αυγούστου του 1949. Όπως ανέφερε στην παρουσίασή του ο Κώστας Αντάρας, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ: «Ο ομαδικός τάφος αποκαλύφθηκε όταν κάτοικος του χωριού υπέδειξε ένα χωράφι σε στελέχη του ΚΚΕ που εξερευνούσαν την περιοχή, λέγοντας: "Να, εδώ είναι θαμμένοι οι αντάρτες". Το χωράφι όπου βρίσκονται θαμμένοι οι μαχητές του ΔΣΕ είναι χωρισμένο απ' το νεκροταφείο με ένα συρματόπλεγμα. Για χρόνια ήταν "ξέφραγο αμπέλι", μέχρι που τα γελάδια καθώς περπατούσαν και ξαναπερπατούσαν στη γη, άρχισαν να ξεθάβουν τα κόκαλα κι έτσι χτίστηκε μια μικρή μάντρα να εμποδίζει τα ζώα να μπούνε μέσα. Από τη σχετική έρευνα προέκυψε πως σε τούτο το χωράφι ο αστικός στρατός έθαψε τους αντάρτες του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν στα γύρω υψώματα, στις 14 Αυγούστου του 1949. Ήταν οι μέρες της μεγάλης επιχείρησης του κυβερνητικού στρατού στο Γράμμο και το Βίτσι (σχέδιο "Πυρσός") με σκοπό την ολοκληρωτική συντριβή του ΔΣΕ. Στις 10 Αυγούστου εξαπολύθηκε σφοδρότατη επίθεση στον κεντρικό τομέα του Βίτσι και προκλήθηκε σοβαρός κίνδυνος περικύκλωσης και εξόντωσης των δυνάμεων του ΔΣΕ. Έτσι, τη νύχτα της 14 προς 15 Αυγούστου 1949, τα αντάρτικα τμήματα εγκατέλειψαν το Βίτσι και ελίχτηκαν προς το Γράμμο». Στεφάνι κατέθεσε η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια έγινε σύντομη ιστορική αναδρομή των σκληρών μαχών που έδωσε ο ΔΣΕ, από την πανοραμική θέα της θέσης Περβάλι, από τον Κώστα Σταμπολιδη, μέλος της επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.

Οι κατασκηνωτές έφτασαν στο χώρο της κατασκήνωσης στο «Πατουλίδειο» Αθλητικό Κέντρο.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 18.30 όπου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και περιήγηση στο Μουσείο για τη δράση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο χωριό Καλλιθέα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον Κώστα Σταμπολίδη. Μετά την ομιλία θα πραγματοποιηθεί γλέντι στο χώρο της κατασκήνωσης.

Το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει:

9.00: Αναχώρηση από το «Πατουλίδειο» για τη Σπηλιά του Ζαχαριάδη στο χωριό Πύλη.

- Επίσκεψη στον Πυξό, στο μνημείο της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών.

- Επίσκεψη στην προτομή του Πέτρου Κόκκαλη στο Βροντερό. Από εκεί θα ακολουθήσει περίπατος στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ, μέχρι τη «Σπηλιά του Κόκκαλη», όπου βρισκόταν νοσοκομείο του ΔΣΕ.

14.00: Επιστροφή στο «Πατουλίδειο» και αναχώρηση των Οργανώσεων.

Στο χωριό ΒατοχώριΣτο χωριό ΒατοχώριΣτο χωριό ΒατοχώριΣτη θέση ΠερβάλιΣτη θέση ΠερβάλιΣτον ομαδικό τάφο στο χωριό ΚωτάςΣτον ομαδικό τάφο στο χωριό ΚωτάςΣτον ομαδικό τάφο στο χωριό Κωτάς