Σάββατο 08/08/2020 - 08:28
ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο λαός μας παραμένει εκτεθειμένος στην πανδημία του κορονοϊού

«Ο λαός μας παραμένει εκτεθειμένος στην πανδημία του κορονοϊού», τονίζει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά και τον εντοπισμό νέων σποραδικών κρουσμάτων στο Νομό Καρδίτσας.

Η ΤΕ Καρδίτσας τονίζει ακόμη πως η εξέλιξη της πανδημίας θέτει εκ νέου την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και την εξασφάλιση της υγείας του λαού.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού θέτει εκ νέου την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και την εξασφάλιση της υγείας του λαού. Η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά και η ανεύρεση νέων σποραδικών κρουσμάτων στο Νομό Καρδίτσας, τονίζει αυτή την ανάγκη και επαναφέρει στο προσκήνιο για άλλη μία φορά τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας του νομού.

Η συζήτηση, όμως, για τα απαραίτητα μέτρα δεν πρέπει να εγκλωβίζεται μόνο στην "ατομική ευθύνη", όπως ουσιαστικά την περιορίζουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς, δηλαδή η Περιφέρεια, οι δήμοι.

Αντίθετα, η πραγματική ενίσχυση όλων των δομών του δημόσιου συστήματος Υγείας του νομού βρίσκεται στα ψιλά γράμματα των μέτρων που προωθούν. Είναι γεγονός ότι όλες οι δομές Υγείας του Νομού Καρδίτσας βρίσκονται στην ίδια και απαράλλακτη κατάσταση που βρισκόταν και στην περίοδο της μαζικής "καραντίνας".

Αντί ο χρόνος που κερδήθηκε να αξιοποιηθεί για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας με προσλήψεις και υλικοτεχνική υποδομή, η κυβέρνηση, το υπουργείο και η ΥΠΕ αναλώθηκαν ουσιαστικά σε μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού, ανακατεύοντας τη σούπα των ελλείψεων. Το σύστημα Υγείας και στο νομό μας μετατράπηκε σε σύστημα ενάντια σε μία μόνο πάθηση, αφήνοντας πίσω τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας χιλιάδων συνανθρώπων μας. Ως αποτέλεσμα, εκτοξεύτηκαν οι λίστες αναμονής για ραντεβού, εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργεία στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Ασθενείς που πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά, όπως καρκινοπαθείς, χρονίως πάσχοντες, έγκυες και άλλοι έμειναν πολύ πίσω στην αναγκαία επαφή τους με το σύστημα Υγείας.

Όπως στην περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας, τα μέτρα στο σύστημα Υγείας του νομού αφορούσαν ουσιαστικά μόνο μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δομών Υγείας, έτσι και σε αυτή τη φάση τα μέτρα επικεντρώνονται στον περιορισμό των αδειών των υγειονομικών, λόγω των τεράστιων ελλείψεων, αλλά και σε δίμηνες προσλήψεις ιδιωτών γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ακόμα και οι ελάχιστες προσλήψεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, κάλυψαν μόνο ένα τμήμα των ελλείψεων που ήδη υπήρχαν στο νοσοκομείο πριν την πανδημία. Μέχρι και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας είναι συχνές οι διακομιδές ασθενών από άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας στα οποία δεν επαρκούν οι κλίνες ακόμα και χωρίς περιστατικά κορονοϊού. Η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του νομού είναι ακόμη χειρότερη με την κάλυψη σε γιατρούς να μην ξεπερνά το 25%. Για άλλη μία φορά, μόνο η μεγάλη προσπάθεια των υγειονομικών και η στάση όλου του λαού ήταν τα καθοριστικά στοιχεία για τη μέχρι τώρα έκβαση της πανδημίας στη χώρα και στο νομό μας.

Επομένως, η κυβέρνηση έκανε λάστιχο τα μέτρα, με ελάχιστους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας για χάρη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό και στις μεταφορές. Από την άλλη, μόνο ψίχουλα παραχώρησε στο δημόσιο σύστημα Υγείας από τον πακτωλό επιδοτήσεων και δανείων που εξασφάλισε με τη "νέα διαπραγμάτευση" στα σαλόνια των μεγάλων της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά από την ανακήρυξη της πανδημίας, οι ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και άλλα μέσα προστασίας είναι τακτικό φαινόμενο στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Σαν να μην έφτανε αυτό, προωθείται η αξιολόγηση των δομών Υγείας με βάση τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που ήταν υπεύθυνα για την κατάρρευση των ιδιωτικοποιημένων συστημάτων Υγείας των καπιταλιστικών κρατών στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.

Το ΚΚΕ στηρίζει διαχρονικά, όπως και ολόκληρη την περίοδο της πανδημίας, τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και όλου του λαού για την ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η προστασία της υγείας του λαού της περιοχής μας σήμερα απαιτεί:

- Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις "τρέχουσες" και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

- Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι".

- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.

- Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.

- Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ.

- Να εφαρμοστούν μέτρα προληπτικού ελέγχου μαζικά των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων όπως και διαγνωστικά τεστ.

- Να καταργηθεί κάθε εκχώρηση και εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη Δημόσια Υγεία».