Παρασκευή 07/08/2020 - 15:47
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Eπίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές (ΦΩΤΟ)

Σε πληγείσες, από τις βροχές, περιοχές βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Γεωργακόπουλο μέλος της ΕΠ Δυτικής Περιοχής του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερβίων.

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Πλατανόρεμα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και συζήτησε μαζί του αλλά και με κατοίκους της περιοχής για τις μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, κυρίως το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης, 5 Αυγούστου. Όπως πληροφορήθηκε το κλιμάκιο, οι ζημιές από τη χαλαζόπτωση, τις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους προκάλεσαν ολική καταστροφή σε διάφορες καλλιέργειες και ιδίως στα ροδάκινα, στα οποία και επρόκειτο να γίνει συγκομιδή το επόμενο διάστημα για 4 από τις 5 ποικιλίες που καλλιεργούνται. Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν επίσης οι αγροτικοί δρόμοι στη περιοχή, αποκόπτοντας έτσι αγρότες από τα χωράφια τους αλλά και κτηνοτρόφους από τις εγκαταστάσεις τους ενώ εμφανή είναι και τα αποτυπώματα της κακοκαιρίας και μέσα στο χωριό, καθώς δρόμοι υπέστησαν ζημιές.

Να σημειωθεί πως οι μικρομεσαίοι παραγωγοί του Πλατανορέματος μετέφεραν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ πως ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς ακόμα αναμένουν τις αποζημιώσεις από καταστροφές στη παραγωγή τους από το 2019 και 2018, ενώ υπάρχουν χρωστούμενα και από προηγούμενα έτη.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στη περιοχή των Σερβίων και του Βελβεντού για να πραγματοποιήσει αυτοψία στις καταστροφές κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Αντώνη Τσάκωνα, περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Μακεδονίας.

Τα καιρικά φαινόμενα, έπληξαν το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης πολλές περιοχές σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία προκαλώντας προβλήματα σε καλλιέργειες, περιουσίες αλλά και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ συνεχίστηκαν και το βράδυ της Πέμπτης, πλήττοντας σφοδρά την περιοχή του Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης.

Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η πρώτη νύχτα της κακοκαιρίας

Την Τετάρτη, στη Δυτική Μακεδονία προβλήματα στο οδικό δίκτυο, πλημμύρες σπιτιών και υπογείων αλλά και καταστροφές καλλιεργειών σημειώθηκαν στον κάμπο των Σερβίων και του Βελβεντού, ενώ δρόμοι και σε ορισμένες περιπτώσεις υπόγεια πλημμύρισαν και στη Σιάτιστα. Η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε κλήσεις για περισσότερες από 10 περιπτώσεις στη Δ. Μακεδονία και ειδικά στις περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας.

Το ίδιο βράδυ χωρίς ρεύμα έμεινε για περίπου μία ώρα ολόκληρος ο Νομός Πιερίας καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα προκλήθηκε σοβαρή βλάβη στις εγκαταστάσεις της ΑΔΜΗΕ στην Πτολεμαΐδα. Για προληπτικούς λόγους, έκλεισαν οι σήραγγες του Πλαταμώνα και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και η κυκλοφορία διεξάχθηκε μέχρι περίπου και τις 11 το βράδυ από την παλιά Εθνική Οδό.

Πτώση κεραυνού προκάλεσε πρόβλημα στη σιδηροδρομική γραμμή Αιγίνιο - Ευαγγελισμός, καθώς είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ρεύματος. Λόγω της διακοπής σταμάτησε και η κυκλοφορία 3 επιβατικών και ενός εμπορικού τρένου.

Στη Θεσσαλονίκη, αργά το βράδυ, συσσώρευση υδάτων υπήρξε σε δύο σημεία, στο τούνελ της περιφερειακής οδού και στην περιοχή Βιοκαρπέτ, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε έντεκα κλήσεις για πτώσεις και κοπές δέντρων και έξι κλήσεις για άντληση υδάτων από τις περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Βέροιας και Κασσάνδρας. Τέλος, χαλαζοπτώσεις καταγράφηκαν στο Δήμο Θερμαϊκού και στη Βόρεια Χαλκιδική.

Πλημμύρες το βράδυ της Πέμπτης στο Λαγκαδά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λαγκαδά με έκκληση του δημάρχου μετά τη νεροποντή που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και τις μεγάλες πλημμύρες που προκλήθηκαν σχεδόν σε όλη την περιοχή. Οι καταστροφές, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τη σοβαρή και επικίνδυνη για την υγεία του λαού και της περιουσίας του έλλειψη υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, όπως και την ελλιπή συντήρηση των ήδη υπαρχόντων.

Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, καθώς δεκάδες άτομα εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και οχήματα, με την Πυροσβεστική να προχωρά σε 19 απεγκλωβισμούς ατόμων, ενώ έχει δεχτεί πάνω από 100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Περιβολάκι, Καβαλάρι και Λαγυνά, Ηράκλεια καθώς και στις Επαρχιακές Οδούς από Λαγκαδά για Χρυσαυγή και Πέντε Βρύσες. Το πρωί της Παρασκευής, η Αστυνομία απέκλεισε την είσοδο και έξοδο των οχημάτων στο Δήμο Λαγκαδά, για την αποφυγή ατυχημάτων και τραυματισμών, ενώ μόνο πυροσβεστικά, αστυνομικά και μηχανήματα έργου επιτρέπονταν να εισέλθουν εντός του Δήμου.

Συγκεκριμένα, από το βράδυ της Πέμπτης επιχείρησαν 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της 2ης ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό και μια διασωστική λέμβο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 160 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και δέκα κλήσεις για παροχή βοήθειας σε 19 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια και τα οχήματά τους στην πόλη του Λαγκαδά και στους γύρω οικισμούς Ηράκλεια, Καβαλάρι, Περιβολάκι και Χρυσαυγή.